Γιατί η πανδημία είναι το σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

επιμέλεια Χρίστος Πέτρου 

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό δήλωσε μιλώντας στην Πρώτης Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο οικονομολόγος, καθηγητής στο Παν. Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία θα έχουν μακροχρόνια διάρκεια και θα είναι κατά πολύ δυσκολότερες και μεγαλύτερες απ’ ότι επί παραδείγματι δυσκολίες που προκύπτουν από την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, για το οποία μίλησε επίσης. «Η ανεργία, η πτώχευση επιχειρήσεων και η εκτόξευση του δημοσίου χρέους» θα είναι από τα προβλήματα που θα αφήσει η πανδημία για μεγάλο διάστημα. 

Όπως τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης η όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό και την αντιμετώπισή του, θέλει μεγάλη προσοχή σε προσωπικό πια επίπεδο αλλά και καλή οργάνωση από την Κυβέρνηση. Πρέπει θεσμικά, κοινωνικά αλλά και προσωπικά να αξιολογήσουμε τις δραστηριότητές μας και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ασήμαντες επαφές μας. Είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, «σημαντικότερο να συνεχίσουν τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο, από τη διασκέδασή μας για παράδειγμα».

Η πανδημία θα αλλάξει και τον τρόπο παραγωγής αλλά και τις εργασιακές συμβάσεις. Ο κ. Ζαχαριάδης επικαλέστηκε το παράδειγμα της τηλεργασίας, και την δυνατότητα που παρέχει σε εργοδότες να απασχολούν για λιγότερες ώρες, άρα και χαμηλότερους μισθούς, το προσωπικό τους. Επίσης είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο πλαίσιο να προσλαμβάνεται φθηνότερο εργατικό δυναμικό, από χώρες του εξωτερικού που θα εργάζεται μέσω διαδικτύου.

Όσον αφορά τα οικονομικά κενά που υφίστανται αλλά και θα προκύψουν λόγω της πανδημίας, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως η Ε.Ε. έχει ήδη δείξει συλλογική και υψηλή διάθεση για αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν μπορεί και δεν υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστούν μνημόνια της ίδιας λογικής και φιλοσοφίας με αυτά που ξέραμε στην Κύπρο μετά το κούρεμα ή στην Ελλάδα για παράδειγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ