Το 97% των Δημοσίων Υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως «εξαίρετοι»

Μόλις 7 δημόσιοι υπάλληλοι στις 12 χιλιάδες δεν είναι «εξαίρετοι», σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της ΕΔΥ

Μόλις 7 δημόσιοι υπάλληλοι από σύνολο 12 και πλέον χιλιάδων υπαλλήλων που αξιολογήθηκαν το 2019, είχαν αρνητική αξιολόγηση σε κάποια από τα οκτώ κριτήρια κάτι που αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της παραγωγικότητας και των κινήτρων για εργασία στη δημόσια υπηρεσία. Στο σύνολο τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται ως εξαίρετοι σε όλα τα κριτήρια σε ποσοστό 97%.

 
Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2019 που επέδωσε σήμερα η Επιτροπή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά την επίδοση συζητήθηκαν τα προβλήματα της Επιτροπής, τα οποία εστιάζονται στο πρόβλημα της αξιολόγησης το οποίο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Γεώργιος Παπαγεωργίου, μπορεί να επιλυθεί με την ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και την ψήφιση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν από πέρσι στη Βουλή. 
 
Επιδίδοντας την έκθεση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για το έργο της Επιτροπής για το 2019 και κατατίθενται οι απόψεις και οι προβληματισμοί της για κάποια ζητήματα που θεωρεί ουσιώδη για τη Δημόσια Υπηρεσία.
 
Ανάμεσα στα θέματα, στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, είπε, είναι η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, παρόλο που η Κυβέρνηση κατέθεσε ξανά το σχετικό νομοσχέδιο εντούτοις για αυτό το κρίσιμο θέμα δεν υπήρξε αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε όσοι ασχολούνται με το θέμα να δώσουν τη δέουσα σημασία», είπε ο κ. Παπαγεωργίου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

 
Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υιοθετήθηκαν πολλές εισηγήσεις των κομμάτων, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ωστόσο αυτό δεν εγκρίθηκε.
 
Πρόσθεσε ότι θα μελετήσει με προσοχή την ετήσια έκθεση της ΕΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός προσφυγών στο δικαστήριο σε σχέση με θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία.
 
Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης, ο κ. Παπαγεωργίου είπε αρχικά πως η επίδοση είναι μια υποχρέωση της Υπηρεσίας για ενημέρωση του Προέδρου σχετικά με τις δραστηριότητες της Επιτροπής τη χρονιά που προηγήθηκε.
 
Στην Έκθεση, όπως είπε, γίνεται εκτενής αναφορά στις εργασίες κατά το 2019, ενώ κατατίθενται προβληματισμοί και εισηγήσεις σε σχέση με κάποια προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΔΥ.
 
Ερωτηθείς ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως έχουν καταντήσει γραφικοί, υπό την έννοια ότι αυτή είναι η 5η ετήσια έκθεση της παρούσας Επιτροπής, και σε μεγάλο βαθμό είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τα ίδια ζητήματα.
 
«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προωθηθεί και να ρυθμιστεί το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, να ψηφιστούν δηλαδή τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή από το Φθινόπωρο του 2019», είπε και σημείωσε πως με τη Μεταρρύθμιση δίνονται σημαντικά εργαλεία στην Επιτροπή σε σχέση με τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων, αντιμετωπίζεται επαρκώς το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Για το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως συνεχίζεται το φαινόμενο της ισοπεδωτικής αξιολόγησης στο «εξαίρετος». Με βάση τα φετινά στοιχεία, σημείωσε, το 97% από τις πέραν των 12 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που αξιολογήθηκαν ήταν εξαίρετοι σε όλα τα στοιχεία αξιολόγησης, στοιχείο που δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά. «Μόνον επτά υπάλληλοι είχαν αξιολόγηση όχι ικανοποιητική, και αυτοί μόνο σε μερικά από τα 8 στοιχεία. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λυθεί, αν δεν βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα θεωρώ ότι δημιουργούνται αντικίνητρα στη δημόσια υπηρεσία για εργασία», είπε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως έγιναν αρκετά και σημαντικά βήματα μπροστά, όπως το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, του τρόπου επιλογής των υποψηφίων που προσλαμβάνονται, η εισαγωγή νέων μεθόδων όπως τεστ ικανοτήτων και πρόσληψη των καταλληλότερων.
 
Στα θέματα αυτά, από το 2015 είχαν κατατεθεί μια σειρά νομοσχεδίων στη Βουλή και για διάφορους λόγους κάποια κόμματα πρόβαλλαν ζητήματα που θεωρούσαν σημαντικά. Στη συνέχεια έγινε ξανά διαβούλευση, αποσύρθηκαν τα νομοσχέδια, κατατέθηκαν εκ νέου το Φθινόπωρο του 2019 αλλά δυστυχώς, η συζήτηση, όπως είπε, δεν συνεχίστηκε λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αλλά και λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
 
Στην ερώτηση αν ευθύνονται εκτός από τους νομοθέτες και αυτοί που εφαρμόζουν τους νόμους, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε καταφατικά λέγοντας, πως ευθύνεται και ο τρόπος που αξιολογούν οι προϊστάμενοι αλλά και το ίδιο το σύστημα. Εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα, «αν δεν αλλάξει το σύστημα πολύ δύσκολα θα αλλάξουμε την κατάσταση», κατέληξε.
 
Σε σχέση με την Έκθεση, σε αυτή αναφέρεται ότι το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για την Επιτροπή.  Πληρώθηκαν συνολικά 896 θέσεις (206 διορισμοί και 690 προαγωγές), ενώ η Επιτροπή δέχτηκε 549 υποψηφίους σε προφορική εξέταση.  Σε ό,τι αφορά επανεξετάσεις μετά από ακυρωτικές αποφάσεις, 15 άτομα επαναπροάχθηκαν / επαναδιορίστηκαν, ενώ 9 άτομα επιλέγηκαν για διορισμό /προαγωγή για πρώτη φορά. 
 
Στο πλαίσιο άσκησης της πειθαρχικής της δικαιοδοσίας, η Επιτροπή το 2019 επέβαλε σ’ έναν υπάλληλο την ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης, σε ένα την ποινή του υποβιβασμού σε κατώτερη θέση, σε δύο χρηματική ποινή και σε άλλους δύο αυστηρή επίπληξη.

Σημαντική εξέλιξη κατά το 2019, όπως καταδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρατίθενται στην Ετήσια Έκθεση, είναι η σε πλήρη βάση εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων.  Ως αποτέλεσμα, η καταχώρηση, ταξινόμηση, οργάνωση και, σε μεγάλο βαθμό, διαχείριση των 46.701 αιτήσεων που υποβλήθηκαν εντός του έτους, έγινε ηλεκτρονικά, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσε τεράστιο αριθμό ανθρωποωρών, σπατάλη χάρτου, μεγάλη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, προβλήματα και ερωτηματικά σε σχέση με το εμπρόθεσμο της υποβολής των αιτήσεων.
 
Τονίζεται, ωστόσο ότι, η απλοποίηση των διαδικασιών και επιτάχυνση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε όλες τις υπηρεσίες του Κράτους, με προτεραιότητα αυτές που προσφέρουν εξυπηρέτηση στον πολίτη, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ