Ξέσπασε ο "πόλεμος" μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Γενικού Εισαγγελέα

Ο Γενικός Εισαγγελέας καλέι σε τάξη την Ελεγκτική Υπηρεσία, με την ΕΥ να απαντά ότι δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία κανενός.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η υποβόσκουσα ένταση η οποία πλανάται στον αέρα το τελευταίο διάστημα είναι έτοιμη να δώσει φωτιά στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα λόγω των αποκαλύψεων σχετικά με το Επενδυτικό Πρόγραμμα παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων.

Η ένταση είχε ξεκινήσει όταν το Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει σχετικά με το ζήτημα παραχώρησης στοιχείων στην Ελεγκτική Υπηρεσία που αφορούν τους φακέλους πολιτογραφήσεων που είχαν αναφερθεί στα δημοσιεύματα του Al Jazeera, τα οποία είχαν ζητηθεί για την έρευνα που διεξήγαγε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε προβεί τότε σε γνωμάτευση με την οποία καλούσε το Υπουργείο Εσωτερικών να μην παραδώσει τα ζητηθέντα έγγραφα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με το Υπουργείο Εσωτερικών να χρησιμοποιεί την σχετική γνωμάτευση ως "σημαία" τις τελευταίες βδομάδες.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να παραδώσει στοιχεία μετά και τα αποκαλυπτικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τα οποία έχουν οδηγήσει σε παραιτήσεις του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρηστάκη Τζιοβάνη.

Ενώ η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα βρίσκεται στον πάτο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μετά την σχετική ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάνει έκκληση προς στην κυβέρνηση, "να άρει τα προσκόμματα και να μας επιτρέψει να ασκήσουμε κανονικά τον έλεγχο του προγράμματος πολιτογραφήσεων.", σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Καλεί σε τάξη τον Γενικό Ελεγκτή ο Γενικός Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ακολουθώντας το "κάλεσμα" του Γενικού Ελεγκτή, με ανακοίνωσή του "κάλεσε σε τάξη" τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη τονίζοντας ότι ενέργειες και δηλώσεις που υποσκάπτουν ή υπονομεύουν ή περιφρονούν τις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα συνιστούν εκτροπή.

Η εν λόγω δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα έχει φέρει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και στην ευρύτερη κοινωνία αφού ο Γιώργος Σαββίδης κατά την περίοδο που γίνει τα όσα αναφέρονται στα βίντεο του Al Jazeera, εκτελούσε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι υπό την κηδεμονία κανενός

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε απάντηση της ανακοίνωσης του Γενικού Εισαγγελέα και το "κάλεσμα σε τάξη", απάντησε λέγοντας ότι αρχικά εκφράζει τον πλήρη σεβασμό στο θεσμό και το πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής έχουν ως μοναδικό γνώμονα των ενεργειών τους την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος στην βάση των προνοιών του Συντάγματος.

Συμπληρώνοντας, η ΕΥ θεωρεί ως συνταγματική υποχρέωση και όχι απλώς δικαίωμά της να ασκεί τις καθοριζόμενες εξουσίες και αρμοδιότητές της, χωρίς επηρεασμό και ανεξάρτητα από τα δικαιώματα άλλων ανεξάρτητων θεσμών και πολιτειακών αξιωματούχων να ασκούν τις δικές τους αρμοδιότητες, τις οποίες σεβόμαστε απόλυτα.

Τονίζει στην ανακοίνωση ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία κανενός.

Επανέλαβε στην ανακοίνωση ότι αναμένει από τον Γενικός Εισαγγελέα να επιτρέψει να διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία απρόσκοπτα ελέγχους στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ