Ας αρχίσουν οι χοροί των συζητήσεων του προϋπολογισμού του 2021

Αρχίζει σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2021, στον απόηχο της καταψήφισης πρότασης διάλυσης της Βουλής.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις της προηγούμενης βδομάδας και την καταψήφιση της  πρότασης την Παρασκευή η οποία είχε κατατεθεί για αυτοδιάλυση της Βουλής αρχίζει σήμερα Δευτέρα η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, θα είναι αυξημένος κατά 609 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 8,7% σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό του 2020.

Ο προϋπολογισμός θα είναι επικεντρωμένος γύρω από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού διεξοδικά από τις αρμόδιες επιτροπές και ιδιαίτερα από την επιτροπή οικονομικών.

Προϋπολογισμός με ελαφρώς αρνητικό πρόσημο

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, το σύνολο των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα €9,54 δις, ενώ το σύνολο των εξόδων εκτιμώνται στα €9,7 δις. 

Ως εκ τούτου βάσει του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί αναμένεται το 2021 να υπάρξει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 160,7 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Σημειώνεται ότι για το 2020 το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στα 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2019 είχε παρουσιαστεί πλεόνασμα που αντιστοιχούσε σε 1,7% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι, τα δημόσια έσοδα για το 2021 θα ανέλθουν στα €9.539,3 εκατ. σε σύγκριση με €8.735,9 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,2%, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός της αύξησης των συντελεστών των εισφορών που αφορούν το Γενικό Σχέδιο Υγείας για το 2021 αλλά και της αναμενόμενης βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το 2020.

Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι, το 2021 θα ανέλθουν στα €9.700 εκατ. σε σύγκριση με €9.664,9 εκατ. κατά το 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,4%.

Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, βάσει του παρόντος σχεδιασμού, αναμένεται ότι θα διαρκέσουν έξι βδομάδες ενώ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής θα παρουσιαστούν όλοι οι Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, Ανεξάρτητοι Θεσμοί και εκπρόσωποι υπηρεσιών.

Μετά τις όποιες τροποποιήσεις που θα υπάρξουν, αναμένεται ότι θα οδηγηθεί προς ψήφιση ενώπιον του Σώματος της Βουλής, κάτι που τα τελευταία χρόνια τοποθετείται χρονικά περίπου στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.

Εν αρχή, ο Υπουργός Οικονομικών και το Υπουργείο του
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και υπολογίζεται περί τα τέλη Νοεμβρίου να ολοκληρωθεί η συζήτηση, με την παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος αναμένεται να δώσει τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 ανοίγει σήμερα, Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του ενώ θα προβεί σε ανάλυση του κρατικού ισολογισμού, της οικονομικής πολιτικής και παράλληλα θα παρουσιάσει τους δημοσιονομικούς δείκτες και την δημοσιονομική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Στην συνέχεια η Επιτροπή θα συζητήσει τα κεφάλαια του προϋπολογισμού που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του ιδίου του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης όπως επίσης και του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Την ίδια μέρα, η Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, καθώς και του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ