Με επίκεντρο την ενέργεια ο Προϋπολογισμός του Υπ. Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

:Η Νατάσα Πηλείδου παρουσιάζει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της καλώντας τους βουλευτές να στηρίξουν την ψήφισή του.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 συνεχίζει σήμερα, Πέμπτη, η Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου η οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, από την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε ότι ο φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι, αφού κυμαίνεται στα 91,1 εκατομμύρια ευρώ, 10,9 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρσι.

Ερευνητικό Πρόγραμμα και Υπηρεσία Υδρογονανθράκων

Τονίστηκε ότι προτεραιότητα για το 2021 αποτελεί το ερευνητικό και επιβεβαιωτικό πρόγραμμα γεωτρήσεων των αδειούχων εταιρειών/κοινοπραξιών εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας.

Οι κυριότερες δαπάνες της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων αφορούν 3,36 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων, 3 εκατομμύρια ευρώ για διαχείρηση υδρογονανθράκων και 52 χιλιάδες ευρώ για σκοπούς "επαναφοράς περιβάλλοντος".

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων και απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού, η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι είναι διατεθειμένη να προβεί σε λεπτομερή ανάλυση σε ειδική συνεδρία με τους βουλευτές για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα.

Η κ. Πηλείδου τόνισε ότι οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζουν και τις εξελίξεις του ερευνητικού προγράμματος που προγραμματίζεται να συνεχίσει κανονικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Επεσήμανε ότι γίνεται αγώνας από το Υπουργείο και τα αρμόδια τμήματα ούτως ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Όσον αφορά τη διαφορά Κύπρου – Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη ανέφερε ότι το Υπουργείο υπέβαλε πρόσφατα νέα βελτιωμένη πρόταση στο Ισραήλ και περιμένει απάντηση από το Ισραήλ. Μάλιστα πρόσφατα, είπε, έστειλαν και σχετική υπενθύμιση αφού επιθυμούν το θέμα να κλείσει.
 
Όσον αφορά την προμήθεια ΥΦΑ στην Κύπρο είπε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων το 2022. Σημείωσε ότι η επίβλεψη του έργου έχει ανατεθεί σε διεθνή εταιρεία και προχωρά με καλούς ρυθμούς, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία που είναι η μετατροπή της ΔΕΦΑ σε εταιρεία δημοσίου δικαίου, και αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου να υπάρχει απάντηση, ενώ εκκρεμεί η πλήρωση σημαντικών θέσεων εργασίας στη ΔΕΦΑ.

Η Υπουργός σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στις πλατφόρμες ήδη προβάλλουν τις ανησυχίες τους που αφορούν την επικινδυνότητα λόγω της πανδημίας, σχετικά με την φυσική τους παρουσία στους χώρους εργασίας.

Ενέργεια

Η Νατάσα Πηλείδου σημείωσε ότι η δημιουργία βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας αποτελεί ύψιστο στόχο του Υπουργείου, με τις δραστηριότητες προς την υλοποίηση του πλαισίου να βασίζονται:

  1.  στην δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών.
  2. την θέσπιση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου για ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
  3. αλλά και την διασφάλιση της ποιότητας των πετρελαιοειδών καυσίμων και την προώθηση των εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές.

Η Υπουργός ανέφερε ότι η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου φτάνει στο τέλος της ιδίως μετά και την τροχοδρόμηση του Eurasia Interconnector και του EuroAfrica Interconnector.

Ενέργεια από ΑΠΕ

Σημειώθηκε ότι οι στόχοι για το 2020 που είχαν τεθεί για την χρήση πράσινης ενέργειας έχουν επιτευχθεί από το 2018, με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να φτάνουν στο 13,9% του συνόλου της ενέργειας.

Ωστόσο η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι στις Μεταφορές δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του 10% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στα μέσα μεταφοράς.

Υπηρεσία Εμπορίου και τομέας Εξαγωγών

Όσον αφορά την Υπηρεσία Εμπορίου, η Υπουργός ανέφερε ότι η πανδημική κρίση διατάραξε τις οικονομικές δραστηριότητες και το διεθνές εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εμπορίου για το 2021 αποτυπώνεται η προσπάθεια για ανάπτυξη και ώθηση του εμπορίου με στόχο την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της οικονομίας.

Σημειώθηκε ότι η αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών προωθούνται με ενέργειες οι οποίες συμβάλλουν σημαντική στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στη διείσδυσή τους σε ξένες αγορές και γενικότερα στη βελτίωση της εξωστρέφειας του επιχειρηματικού κόσμου καθώς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης στο νέο στρατηγικό πλάνο της Υπηρεσίας Εμπορίου περιλαμβάνεται και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Export Help Desk, για την προώθηση και προβολή των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Νέα σχέδια χορηγιών 2021-2027

Η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι με την ψήφιση του προϋπολογισμού θα ανακοινωθούν και τα νέα σχέδια χορηγιών που αφορούν το Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Τονίστηκε ότι τα σχέδια θα συγχρηματοδοθούν από ευρωπαϊκά ταμεία και κάποια από αυτά θα συμπεριληφθούν στο πλάνο της κυπριακής κυβέρνησης για άντληση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώθηκαν ανάμεσα σε αρκετά, τα σχέδια "Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω", τα σχέδια που αφορούν την Νεανική Επιχειρηματικότητα, την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και το σχέδιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ