Έλεγχο σε όσους έχουν πάρει λεφτά μέσω των Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αποκάλυψε ότι όσοι έχουν λάβει αδικαιολόγητα λεφτά από τα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας θα τα επιστρέψουν.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αναφέρει χθες ότι το Υπουργείο άρχισε τους ελέγχους των επιχειρήσεων που έχουν λάβει κρατική στήριξη κατά τις πρώτες περιόδους των Σχεδίων κρατικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων της Κυβέρνησης.

Κατά την διάσκεψη τύπου η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου πέραν των ανακοινώσεων των νέων Σχεδίων στήριξης  ανέφερε ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου έχουν συγκεκριμένα ξεκινήσει ελέγχους για όσους είχαν λάβει την κυβερνητική βοήθεια τις πρώτες περιόδους των Σχεδίων του Υπουργείου και ειδικότερα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη φάση των Σχεδίων, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο οι επιχειρήσεις, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι υπόλοιποι αιτητές των Σχεδίων έπρεπε να υποβάλουν μία υπεύθυνη δήλωση με γνώση των συνεπειών του νόμου με την οποία δήλωνε ότι υπήρξε μείωση του κύκλου εργασιών κατά το ποσοστό που προϋπέθετε το αντίστοιχο σχέδιο.

Κατά την επόμενη περίοδο των Σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των όσων ανακοινώθηκαν χθες, οι αιτητές όφειλαν και οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι η μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης είναι τέτοια ώστε να αντιστοιχεί στις προϋποθέσεις του Σχεδίου για το οποίο γίνεται η αίτηση.

Η κ. Αιμιλιανίδου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την χθεσινή διάσκεψη τύπου για τα νέα Σχέδια, τόνισε ότι έχουν αρχίσει οι έλεγχοι από το Υπουργείο για την περίοδο κατά την οποία ίσχυε η προσκόμιση της Υπεύθυνης Δήλωσης και δεν υπήρχε το αποδεικτικό στοιχείο από εγκεκριμένο λογιστή.

Συμπληρώνοντας είπε ότι οι λειτουργοί διεξάγουν ελέγχους βάσει των πραγματικών στοιχείων της κάθε επιχείρησης, διερευνώντας εάν ισχύει η μείωση του κύκλου εργασιών που έχουν οι επιχειρήσεις δηλώσει, τονίζοντας ότι όπου έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία θα απαιτηθεί από τις επιχειρήσεις επιστροφή χρημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ