Η πλοιοδιαχείριση συνεισέφερε 4,8% του κυπριακού ΑΕΠ

Η συνεισφορά της πλοιοδιαχείρισης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέρχεται στα €484 εκατομμύρια και 4,8% στο ΑΕΠ της Κύπρου.

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει τα αποτελέσματα της Έρευνας Πλοιοδιαχειριστριών Εταιρειών που δημοσιεύτηκαν από τo στατιστικό τμήμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για το πρώτο εξάμηνο του 2020, 1 Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι η συνεισφορά του τομέα ανέρχεται στο 4,8% του ΑΕΠ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι παρόλο που τα αποτελέσματα δείχνουν τα έσοδα της βιομηχανίας από τις εταιρείες πλοιοδιαχείρισης στην Κύπρο, να έχουν ελαφρώς μειωθεί σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η διαφορά στη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κύπρου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (1 Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2019), είναι μόλις στο 0,1%.

Συγκεκριμένα η συνεισφορά για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέρχεται στα €484 εκατομμύρια και 4,8% στο ΑΕΠ της Κύπρου.
 
Σε αυτή την έρευνα, αναφέρει, λαμβάνονται υπόψιν, μετά από συλλογή σχετικών πληροφοριών και δεδομένων από τις ναυτιλιακές αγορές, οι σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία, ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων μέτρων αλλά και των πτωτικών τάσεων στον παραγωγικό τομέα και τη σημαντική μείωση στους ναύλους διεθνώς.
 
Προσθέτει πως ως αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η επιβατηγός ναυτιλία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία (π.χ. φορτηγά πλοία, πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια, υγραεριοφόρα πλοία), ο αντίκτυπος ήταν μικρότερος.

Συνεπώς, σημειώνει, οι επιπτώσεις αντικατοπτρίζονται επίσης στα έσοδα της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας. Μολονότι η Κυπριακή Ναυτιλία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, αναμένεται ανάκαμψη μόλις καταργηθούν οι περιορισμοί παγκοσμίως και μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
 
«Σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι, πάρα το γεγονός ότι οι εταιρείες πλοιοδιαχείρισης στην Κύπρο λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να διατηρήσουν τη σημαντική τους συνεισφορά στην Κυπριακή Οικονομία, κάτι το οποίο είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της οικονομίας της χώρας», αναφέρει.

«Επομένως, είναι σημαντικό όπως η ναυτιλιακή βιομηχανία τύχει της απαραίτητης υποστήριξης σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας άμεσα και  να παραμείνει σε κίνηση το εμπόριο και οι θαλάσσιες μεταφορές», καταλήγει.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι στον πιο κάτω σύνδεσμο.://www.centralbank.cy/images/media/pdf_el/SMS%202020H1.pdf

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ