Χρήσιμα και αποτελεσματικά, χαρακτηρίζει το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ τα μέτρα που εφάρμοσε η Κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, στοχεύοντας στην προστασία της απασχόλησης και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καλώντας παράλληλα την εργοδοτική πλευρά να συνεχίσει να συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων ώστε να αποτραπούν φαινόμενα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΣΕΚ, το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ σε τακτική του συνεδρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα εκφράζει αρχικά την έντονη ανησυχία του για την έξαρση της πανδημίας και καλεί το σύνολο του πληθυσμού να επιδείξει υπομονή και πειθαρχία.
«Τα μέτρα που εφάρμοσε η Κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, στοχεύοντας στην προστασία της απασχόλησης και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, υπήρξαν χρήσιμα και αποτελεσματικά. Καλείται η εργοδοτική πλευρά να συνεχίσει να συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας είτε μέσα από αδικαιολόγητες απολύσεις είτε μέσα από παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων», αναφέρει.
Παράλληλα, σημειώνει η ΣΕΚ, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στήριξη στους εργαζόμενους, που λόγω αποκλεισμού των επαρχιών επηρεάζονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Η ΣΕΚ τονίζει την ανάγκη όπως οι κοινωνικοί εταίροι βρουν και εφαρμόσουν κοινά αποδεκτές λύσεις που θα βρίσκονται στα πλαίσια της ομαλής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων και των δυνατοτήτων της οικονομίας.
Με αφορμή τα όσα βιώνουμε σήμερα σε μεγάλη βιομηχανία της Κύπρου, δηλαδή το σφαγείο κρεάτων, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας όσο και τις συνθήκες διαβίωσης αλλοδαπών εργαζομένων, η ΣΕΚ αναφέρει πως επιβεβαιώνονται οι πάγιες θέσεις της για ενίσχυση των επιθεωρήσεων σε όλους τους χώρους εργασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, όπως επίσης και την αποτροπή φαινομένων αδήλωτης εργασίας.
Δυστυχώς, προστίθεται, τεκμηριώνεται για ακόμη μια φορά ότι, εκεί όπου απουσιάζουν η συνδικαλιστική προστασία των εργαζομένων και ο απαιτούμενος εποπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι σε αυξημένους κινδύνους σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία τους καθώς και σε άλλες μορφές εργασιακής επισφάλειας.
Όπως σημειώνεται, η στελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα, και η ΣΕΚ δηλώνει την ετοιμότητα της να συνεργαστεί και να συμμετέχει σε τριμερείς επιτροπές οι οποίες θα εποπτεύουν επιτόπου τους χώρους εργασίας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε συνθήκες υγιεινής και αξιοπρέπειας για όλους τους εργαζομένους.
Όσον αφορά το ΓεΣΥ, η ΣΕΚ εκφράζει την αυστηρή και απόλυτη προσήλωση της και απορρίπτει με απαρέσκεια εκείνους που με σκοπιμότητα μέσα από καταχρήσεις επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το ΓεΣΥ, ενώ καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να θωρακίσουν τόσο το Σχέδιο Υγείας, όσο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από όσους επιχειρούν να βάλουν τρικλοποδιά στην πρόοδο και ανάπτυξη του νέου συστήματος παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Επίσης, η ΣΕΚ αναφέρει πως αναμένει από τον ΟΚΥπΥ αποτελεσματική και ποιοτική συνεργασία προς όφελος τόσο του ίδιου του Οργανισμού όσο και προς όφελος των εργαζομένων που εργοδοτούνται στον τομέα της υγείας αναδεικνύοντας το ρόλο του ως βασικός πυλώνας του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Όσον αφορά τα φαινόμενα διαφθοράς, η ΣΕΚ εκφράζει απαρέσκεια, οργή, αγανάκτηση και θυμό για τα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν εδώ και δεκαετίες την Κύπρο. Σημειώνει πως χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να υλοποιηθεί το Σχέδιο Δράσης που περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (2021-2023) το οποίο προνοεί τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς και το Πλαίσιο Προστασίας Μαρτύρων.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διακριτή κατηγοριοποίηση της πολιτικής καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε ότι αφορά, (α) την ποινική αντιμετώπιση της διαφθοράς, (β) τις πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, (γ) τη διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις, (δ) τη διαφθορά γενικότερα, τη χρηστή διοίκηση, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποιότητα της δημοκρατίας και (ε) τη διαφάνεια και την πρόληψη της διαφθοράς.
Για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν ή και λήγουν το τέλος του 2020 θα η ΣΕΚ αποφάσισε: Πρώτον, λόγω της ανομοιομορφίας των οικονομικών δεδομένων στην αγορά εργασίας η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες στον κάθε κλάδο / επιχείρηση με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση μισθών και όρων εργασίας εκεί που τεκμηριώνεται.
Δεύτερον, θα απαιτήσει ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και υγείας και επαναλειτουργίας των Επιτροπών Ασφάλειας με σκοπό την περαιτέρω προστασία των εργαζομένων σε σχέση και με την πανδημία.
Τρίτον, δηλώνει πως το θέμα της τηλεργασίας θα πρέπει να τύχει ρύθμισης στα πλαίσια των εργασιακών θεσμίων, ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά συμφέροντα και να αποτραπούν φαινόμενα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Τέλος, σε σχέση με την υφιστάμενη συμφωνία για την ΑΤΑ στόχος είναι όπως αυτή επεκταθεί για ακόμη ένα χρόνο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ