Έψαχναν τον απατεώνα στην Κύπρο και βρέθηκε στην έρημο της Καλιφόρνια

Ο καταζητούμενος από την Ιντερπόλ German Lillevali φαίνεται ότι συνδέεται με shell companies στην Κύπρο.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Έχει ξεκινήσει κυνήγι εντοπισμού του καταζητούμενου από την Ιντερπόλ για απάτες εκατομμυρίων ευρώ, German Lillevali, ο οποίος φαίνεται να υπήρξε κάτοικος Κύπρου, Ρωσίας και Εσθονίας, ενώ συνδέεται με ένα δίκτυο “shell” εταιρειών στην Κύπρο.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι υπάρχει κυνηγητό του «χρηματιστή της Μόσχας» ο οποίος χρωστά εκατομμύρια σε επενδυτές στην Ελβετία, στην Ρωσία και στις ΗΠΑ και πιθανότατα κρύβεται στην Έρημο Mojave της Καλιφόρνια.

Ο Lillevali έχει αποφυλακιστεί από το κέντρο κράτησης της Καλιφόρνια, στα μέσα Οκτωβρίου λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού και του υπερπληθυσμού που υπάρχει στα κέντρα κράτησης ενώ την ίδια στιγμή Ρωσία και Ελβετία επιζητούν την απέλασή του από τις ΗΠΑ και εκδίκασή του.

Ο χρηματιστής της Μόσχας

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο German Lillevali μπορεί να ευχαριστεί τον κορωνοϊό που του έδωσε την ευκαιρία να πάρει εξιτήριο από το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Έρημο της Καλιφόρνια, αποφεύγοντας την απέλασή του στην Ευρώπη, ενώ το δημοσίευμα λέει ότι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι ακόμα πάρα πολλά.

Στη Ρωσία, ο Lillevali κατηγορήθηκε ερήμην του για απάτη ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ρούβλιων και καταζητείται από την Ιντερπόλ. Οι ρωσικές αρχές δεν μπόρεσαν ακόμη να προχωρήσουν στην έκδοσή του στην Μόσχα, λόγω της εσθονικής του ιθαγένειας αλλά και λόγω του ότι εκκρεμούν και στις ΗΠΑ δίκες εναντίον του,  αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα. 

Ο Lillevali, περιγράφεται ως επιχειρηματίας που ασχολείται με τα πάντα, από τη βότκα έως την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία και την εταιρεία GL Financial Group, με την οποία συγκέντρωνε περιουσιακά στοιχεία από επενδυτές. Η εταιρεία ήταν αδειοδοτημένη στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ είχε συνεργάτες σε Μόσχα, Ζυρίχη, Γενεύη, Λονδίνο, Κύπρο και Μπελίζ.

Ο χρηματιστής της Μόσχας, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, διαχειριζόταν χαρτοφυλάκιο αξίας τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2017, σύμφωνα με δύο πρώην υφισταμένούς του.

Μετά την εγκατάλειψη της εταιρείας του και της αποχώρησής του από την Ρωσία με τα λεφτά των επενδυτών, φαίνεται ότι βρισκόταν στην Κύπρο.

Σε δημοσίευσή του στο Facebook στις 20 Απριλίου 2018, παρουσιάζεται ότι προσπαθούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές που του είχαν εμπιστευτεί τα κεφάλαιά τους, ενώ όπως αναφέρει βρισκόταν στην Κύπρο.

Η διαδρομή του Lillevali στην Κύπρο και η εγκαθίδρυση δικτύου εταιρειών

Ο Lillevali, φαίνεται ότι έχει εγγεγραμμένες τουλάχιστον 2 εταιρείες στην Κύπρο, μία αλλοδαπή και μία ημεδαπή, στις οποίες είναι διευθυντής. Σύμφωνα με την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Economy Today, φέρεται να είναι διευθυντής 2 εταιρειών και συνδεδεμένο πρόσωπο με αρκετές εταιρικές οντότητες, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται κάποια πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

 Ο Lillevali έφτασε στην Κύπρο και στις 24 Μαΐου 2013 υπέβαλε αίτηση εγγραφής στο Γραφείο Μετανάστευσης της Κύπρου ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Εσθονία).

Στις 25 Μαΐου 2013, εκδόθηκε το πιστοποιητικό διαμονής του στην Κύπρο.

Με την εγκατάστασή του στην Κύπρο, ξεκίνησε την δημιουργία αρκετών εταιρειών στην Κύπρο, με τον ίδιο και τους συνεργάτες τους να ορίζονται ως οι αξιωματούχοι και διευθυντές των εταιρειών.

Ανάμεσα στις πολλές περιπτώσεις εταιρειών που δημιούργησε ο Lillevali, αξιοσημείωτη είναι η Ankor Capital Ltd στην οποία χορηγήθηκε άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου(ΕΚΚ) ως "Εταιρεία Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων".

Σε αγωγή που έχει κατατεθεί στο Δικαστήριο της Φλόριντα από εξαπατηθέντες επενδυτές, πέραν του Lillevali (ο οποίος φαίνεται να έχει μία εκ των διευθύνσεων του στην Κύπρο), εναγόμενη είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο. 

Η εναγόμενη ήταν η Ankor Capital,  εταιρεία η οποία όπως προαναφέρθηκε ήταν αδειοδοτημένη από την ΕΚΚ, μέχρι και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΚ για αφαίρεση της άδειάς της Ankor Capital στις 30 Απριλίου 2018.

Αλλαγή ονόματος και κάθοδος στην Καλιφόρνια - Πελάτες του η Novartis και η Levi Strauss

Ο Lillevali είχε αλλάξει το όνομά του και έφυγε από τη Μόσχα πριν από δύο χρόνια, λόγω καταγγελιών των πελατών του για κλοπή εκατομμυρίων και προτού τεθεί υπό κράτηση στις Η.Π.Α τους τελευταίους μήνες. Ο έχων διπλή υπηκοότητα Ρωσίας και Εσθονίας πολίτης είχε φύγει το 2018 από την Μόσχα, αφήνοντας τους πελάτες του στο σκοτάδι για την τύχη των επενδύσεών τους όπως επίσης είχε εγκατέλειψε την εταιρεία του, GL Financial.

Ο Lillevali και εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία πελατών εξαφανίστηκαν μαζί του, ωθώντας Ρώσους και Ελβετούς πελάτες να τον κατηγορήσουν για υπεξαίρεση χρημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά τις αρχές του 2020 βρέθηκε στην Καλιφόρνια, έχοντας ταξιδέψει με διαβατήριο με το όνομα Herman Heinmann.

Η επανεμφάνισή του, ώθησε σε έναν δικαστικό αγώνα τους πρώην πελάτες του ώστε να ανακτήσουν μερικά από τα χαμένα χρήματά τους.

Οι πρώην πελάτες του, που περιλαμβάνουν διευθυντές της Novartis AG και της Levi Strauss είχαν ανακαλύψει πολύ αργά ότι οι ελβετικές επιχειρήσεις που καυχιόταν ότι είχε ο Lilevalli αποτελούσαν μόνο ένα γραμματοκιβώτιο στην Γενεύη, με ετικέτα "GL" κολλημένη σε αυτό και έναν κλειστό χώρο εργασίας στη Ζυρίχης χωρίς έπιπλα μέσα.

«Ο Lillevali δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις επενδυτικές δραστηριότητες τις οποίες υποσχέθηκε από το 2015-2016», δήλωσε ο δικηγόρος και ένας εκ των εξαπατηθέντων επενδυτών, Tigran Pogosyan, ο οποίος τον μήνυσε στις ΗΠΑ. Στην αγωγή εναντίον του στις ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ο Lilevalli εξαπάτησε τους πελάτες του.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται επίσης ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από τον Lillevali για να δείξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς πραγματικά να υπάρχουν, μέσω shell εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες.

Ο Lillevali συνελήφθη πριν από περίπου τρεις μήνες και στάλθηκε σε εγκατάσταση μετανάστευσης και τελωνειακής επιβολής στην έρημο Mojave της Καλιφόρνια. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, δεν είχαν προγραμματίσει περαιτέρω ακροάσεις και αντιμετώπιζε επικείμενη απέλαση, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κέντρου Κράτησης που μίλησε στο Bloomberg. Αλλά πριν μπορέσει να απελαθεί, ο Lillevali αφέθηκε ελεύθερος στις 19 Οκτωβρίου καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής προσπάθησε να μειώσει τον υπερπληθυσμό για να μειώσει την εξάπλωση του ιού.

Το κέντρο κράτησης προς το παρόν, λέει ότι ο Lillevali οφείλει να παραμένει σε μια άγνωστη κατοικία όπου υπόκειται σε ηλεκτρονική παρακολούθηση, σύμφωνα με τους όρους της απελευθέρωσής του.

Οι πρώην πελάτες του Lillevali, συμπεριλαμβανομένου του Pogosyan, είχαν λάβει κάποια ικανοποίηση των αιτημάτων τους τον Ιούνιο του 2020 όταν ο δικαστής Federico Moreno στη Φλόριντα εξέδωσε απόφαση για να δοθούν σε έξι από αυτούς 32 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τους περί απάτης νόμους των ΗΠΑ. Ο Lillevali ήταν ο «εγκέφαλος» ενός σχεδίου Ponzi, δήλωσε ο Moreno λίγες μέρες πριν την συγκεκριμένη απόφαση.

Ωστόσο, επρόκειτο για μία ερήμην απόφαση, αφού ούτε ο κατηγορούμενος ούτε οι δικηγόροι του προσήλθαν για να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς.

«Δεν βρέθηκε στην εσθονική του διεύθυνση εδώ και αρκετά χρόνια, δεν βρέθηκε ούτε στην πρόσφατη διεύθυνσή του στην Κύπρο και προφανώς κρύβεται», δήλωσε ο Moreno.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ