Χριστούγεννα υπό περιορισμούς

Περιορισμούς και τα Χριστούγεννα προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας – Ποιες χώρες είναι πιο κοντά στο να προλάβουν τις γιορτές

του Χρίστου Πέτρου 

Τη συνέχιση των περιορισμών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε εκτός των άλλων ότι δε μπορεί να αρθούν εντελώς οι περιορισμοί που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον περιορισμό των ατόμων που θα παρευρίσκονται σε συναθροίσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, δεν απέκλεισε ούτε ωστόσο προανήγγειλε κάποιο άλλο περιοριστικό μέτρο που αφορά την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Δυστυχώς τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια. Θα είναι με μέτρα και με περιορισμούς. Προσωπική άποψη είναι ότι πρέπει να πάμε με αυστηρά μέτρα για εκείνη την περίοδο» δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Εξάλλου όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο ίδιος, ειδικοί αλλά και άλλοι Αξιωματούχοι, τα μέτρα λαμβάνονται πάντα μετά από ανάγνωση και ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας.

Στην περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται από την περιρρέουσα στην Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι είναι στραμμένη η προσοχή. Αρκετοί κοινωνικοί εταίροι, έχουν εκφράσει εξάλλου την άποψη ότι «καλύτερα είναι να περιοριστούμε τώρα και να ανοίξει κάπως η αγορά και η κίνηση γενικότερα την περίοδο των γιορτών».

Θα προλάβει η Ευρώπη τα Χριστούγεννα - Πιθανότερο να "κερδίσουν" όσοι πήραν τώρα αυστηρά μέτρα 

Το ερώτημα πάντως για το αν θα προλάβουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, απασχολεί και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Όσες χώρες έχουν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς έχουν ορίσει ημερομηνία λήξης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως τα μέτρα θα λήξουν αυτόματα. Απαιτείται πρώτα σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης» αναφέρουν αναλυτές της JP Morgan.

Οι ίδιοι αναλυτές της JP Morgan, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της naftemporikis.gr, υποστηρίζουν ότι «Δεδομένου του όγκου των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα τον Δεκέμβριο, είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει γνωστό κατά πόσο θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των μέτρων», ενώ συνεχίζει «Τα lockdowns θα πρέπει να χαλαρώσουν λίγο πριν την εορταστική περίοδο ώστε να ενισχύσουν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα λίγο πριν τις διακοπές».

Τονίζεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική συμπεριφορά που θα καθοριστεί από τα μέτρα που είναι σε εφαρμογή.

«Χώρες που υιοθέτησαν από νωρίς επιπλέον περιορισμούς, όπως η Ιρλανδία, η Σλοβακία και η Ολλανδία, παρατηρεί η JPMorgan, καταγράφουν ήδη σημαντική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων. Αυτό είναι θετική εξέλιξη, για την οποία ωστόσο είναι νωρίς για πανηγυρισμούς, όπως αναφέρει το Bloomberg. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα είναι αρκετοί για να θέσουν υπό έλεγχο του ιού, τουλάχιστον για τώρα», καταλήγει το σχόλιο από την JP Morgan.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ