Πως θα χρησιμοποιηθούν τα €250 εκ. του SURE και από που αντλήθηκαν

Τα 250 εκατομμύρια από τον SURE θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη των θέσεων εργασίας. Από που αντλήθηκαν τα κεφάλαια;

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκταμιεύσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εννέα χώρες της ΕΕ στη δεύτερη δόση χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη μέσω του Οργανισμού SURE.

Η Κύπρος θα λάβει συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Οργανισμού SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) τα οποία θα χρησιμοποιήσει στα Σχέδια Στήριξης των Εργαζομένων και των Επιχειρήσεων.

Τα συγκεκριμένα χρήματα δίνονται από την Κομισιόν μετά την κατάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενός πλάνου δράσης για την στήριξη των μισθών των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημείωσε ότι το Πρόγραμμα SURE έρχεται να καλύψει μέρος των Σχεδίων Στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, που το συνολικό τους κόστος ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή της πανδημίας,  σύμφωνα με το Υπουργείο.

Ο κ. Γιασεμίδης τόνισε ότι πρόκειται για προσωρινή παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να γίνεται εσαεί, καθώς είναι απότοκο της έκτακτης κατάστασης που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα 14 δισεκατομμύρια που έχουν εκταμιευτεί χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν αντληθεί μέσω έκδοσης ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραχωρούνται ως δάνεια στα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποίησε την ψηλή της πιστοληπτική ικανότητα ώστε να αντλήσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους, δηλαδή πολύ χαμηλά επιτόκια που προσεγγίζουν το μηδέν.

Τα ποσά που δίνονται θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών κρατών, άρα και της Κύπρου, επεσήμανε ο κ. Γιασεμίδης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύτηκε την πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών.

Χαρακτηριστικά των Επενδυτών

Όσον αφορά τους επενδυτές που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στα ομόλογα που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το 30ετές ομόλογο που λήγει το 2050, το 15% έχει  αντληθεί από κεντρικές τράπεζες, το 23% από ταμεία ασφαλιστικά και ταμεία προνοίας, το 38% από επενδυτικά ταμεία και fund managers ενώ τα υπόλοιπα έχουν αντληθεί από μικρότερους επενδυτές.

Άξιο αναφοράς είναι και η εθνική προέλευση των επενδυτών με γύρω στο 30% να προέρχονται από την Γερμανία, 18% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 17% από την Γαλλία. Ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι χώρες οι οποίες έχουν ευνοηθεί από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit, συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά κέντρα το οποίο συνηθίζει να παρέχει ρευστότητα στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ