Αρχές Δεκέμβρη υπογραφές για επένδυση €1δισ στην Λάρνακα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πότε μπαίνουν μπουλντόζες στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας - Δηλώσεις Καρούσου και για το κυκλοφοριακό

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Ο κορωνοϊός φαίνεται να καθυστερεί τουλάχιστον μερικές μέρες την υπογραφή συμβολαίων για την επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, διευκρίνισε ότι τα συμβόλαια θα είχαν υπογραφεί αν δεν έμπαινε σε αυτοπεριορισμό λόγω κορωνοϊού. Η ημερομηνία υπογραφών έχει μεταφερθεί μετά την 3η Δεκεμβρίου οπόταν και θα λήξει ο αυτοπεριορισμός του κ. Καρούσου.

«Είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έρχονται στην Κύπρο, και μάλιστα εν μέσω κορωνοϊού». Πρόκειται όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος, για μια επένδυση ύψους 1δις. ευρώ από έναν αξιόλογο επενδυτή. Εξάλλου ο ΠτΔ είχε θέσει ως προτεραιότητα την εν λόγω επένδυση. Το όφελος από την επένδυση αφορά ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο τη Λάρνακα. Και αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος, επειδή «η συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κύπρου από τη μαρίνα και το Λιμάνι της Λάρνακας θα φτάνει στα 120 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος».

  • Πότε μπαίνουν μπουλντόζες – Χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της επένδυσης τα 15 έτη

Υπογραφές θα πέσουν αρχές Δεκεμβρίου. Κατόπιν, από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο επενδυτής να υλοποίησει τη σύμβαση. Σύμφωνα με τον Υπ. Μεταφορών «Υπάρχει κάποια μικρή περίοδος όχι περισσότερη του ενός έτους κατά την οποία ο επενδυτής θα πρέπει να κάνει κάποια προεργασία για να αναλάβει το Λιμάνι. Κατόπιν αυτών ουσιαστικά θα ξεκινήσει η επένδυση. Δηλαδή, ανάληψη διαχείρισης λιμανιού και μαρίνας, ετοιμασίες και εξασφάλιση για πολεοδομικές και άλλες σχετικές άδειες κ.ο.κ. Είναι μια επένδυση που το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής της φτάνει τα 15 έτη».

  • Έργα για επίλυση του κυκλοφοριακού

Αναφορικά με το κυκλοφοριακό και τα έργα που σχεδιάζονται προκειμένου να λυθεί ο καθημερινός βραχνάς στους δρόμους των πόλεων, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι υπάρχουν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια που έχουν ήδη αρχίσει. Επί παραδείγματι όπως σημείωσε ο κ. Καρούσος, ο περιφερειακός της πρωτεύουσας που θα μειώσει κατά 25% την κίνηση στη Λευκωσία, είναι ήδη αρκετά πιο μπροστά από το πλάνο.

«Το κυκλοφοριακό δε θα ληφθεί μόνο με δημιουργία μεγάλων δρόμων κ.λπ», σύμφωνα με τον Υπ. Μεταφορών. Ως εκ τούτου, σημείωσε, «προχωρούμε για Λευκωσία και Λεμεσό από τον Απρίλιο προκήρυξη για προσφορές που αφορούν έξυπνα συστήματα φώτων τροχαίας που θα βελτιώσουν σημαντικά την κίνηση στους δρόμους». Αξίζει να σημειωθεί ότι με σύστημα που είναι σε εφαρμογή στη λεωφόρο Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ο χρόνος αναμονής στα φώτα τροχαίας μειώνεται κατά 57%.

  • Τα εμβόλια και οι αφίξεις επιβατών

Ο Υπ. Μεταφορών προέβη σε Διευκρινίσεις σχετικά με το αν θα δικαιούνται ή όχι να εισέρχονται στην Κύπρο, τουρίστες ή επισκέπτες οι οποίοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Αυτό που τόνισε είναι ότι, θεωρείται δεδομένο ότι για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα που απαιτούν για τους επισκέπτες εργαστηριακούς ελέγχους. Ωστόσο, είπε ο κ. Καρούσος θα πρέπει να «εξετάσουμε και να προβλέψουμε τι ακριβώς θα ισχύει και για όσους θα φτάνουν στη Κύπρο όντας εμβολιασμένοι». «Έχουμε ξεπεράσει το 1,2 εκ. επιβάτες από τη μέρα που άνοιξαν τα αεροδρόμια στις 9 Ιουνίου. Διευκρινίζεται ότι η επιβατική κίνηση δεν είναι ταυτόσημη με την τουριστική κίνηση. Συγκριτικά με πέρυσι, είναι στο μισό ο αριθμός των εταιριών που έχουν προγραμματίσει και πραγματοποιήσει πτήσεις».

.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ