Πολιτικός «πόλεμος» για Οδυσσέα

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, με αφορμή την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

του Χρίστου Πέτρου 

Διαδικασίες για Προσφυγή στο Ανώτατο, προκειμένου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από την θέση του Γενικού Ελεγκτή ξεκινά το Προεδρικό. Την ίδια στιγμή, με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλούν την κυβέρνηση να προσεγγίσει την «ουσία της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» και να κινηθεί μακριά από «απειλές για δίωξη» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Το Προεδρικό 

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη ειδήσεων του Σίγμα, Χρίστου Χαραλάμπους, το Προεδρικό ομοίως με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι άκρως «εκνευρισμένο» με τον Γενικό Ελεγκτή και θα προσφεύγει στο Ανώτατο για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη βάση της «ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Σίγμα «Από την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αρχίσει μαζί με τους συνεργάτες του την συλλογή εκείνων των στοιχείων που να στοιχειοθετούν την κατηγορία ώστε να σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα για τις ανάλογες, προς το Ανώτατο Δικαστήριο, ενέργειες».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία 

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της η Ελεγκτική Υπηρεσία, δείχνει και εκείνη το Ανώτατο προφανώς όχι σε ότι αφορά την παύση του επικεφαλής της Υπηρεσίας, αλλά την επίλυση τυχόν "αμφισβήτησης των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων".

Συγκεκριμένα στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι συνταγματικές αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή οριοθετούνται από το Σύνταγμα και αν υπάρχει αμφισβήτηση από άλλη αρχή ή όργανο στη Δημοκρατία ότι δεν περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή ελέγχων και την έκδοση ή δημοσιοποίηση εκθέσεων επί των θεμάτων που πραγματεύεται η χθεσινή έκθεση, ή ότι οι αρμοδιότητες αυτές αναστέλλονται, ακυρώνονται ή ατονούν καθ’ ων χρόνο υφίσταται μία εκ του νόμου ορισμένη επιτροπή, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το συνταγματικά καθοριζόμενο όργανο για επίλυση της διαφοράς».

ΔΗΣΥ

Χθες με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, κατηγόρησε για «νομικούς ακροβατισμούς» τον Γενικό Ελεγκτή. «Μη έχοντας να καταλογίσει κάτι επιλήψιμο, καταπιάνεται με νομικούς ακροβατισμούς και στοχοποιεί, με ανύπαρκτες κατηγορίες, στελέχη της κυβέρνησης. Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που αγαπά το θέαμα αλλά αγνοεί την ουσία. Εντελώς συμπωματικά, ο Γενικός Ελεγκτής δημοσιοποιεί τις θέσεις του την ώρα που έχει αναδειχθεί η δική του ύποπτη εμπλοκή στο σκάνδαλο του σφαγείου. Και ενώ το ΑΚΕΛ είναι στη γωνία και απολογείται για τις δικές του δοσοληψίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Εξάλλου σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταλογίζει εκ νέου στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ότι  «με τις παρεμβάσεις του, καθίσταται πολιτικός βραχίονας των ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ».

Με σειρά ανακοινώσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στήνουν «ασπίδα» γύρω από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αντιδρούν στις κινήσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αντί να απαντήσει επί της ουσίας της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας, κατέφυγε στις απειλές για δίωξη του γενικού ελεγκτή επειδή αυτός ασκεί τα εκ του Συντάγματος καθήκοντά του.

Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης αφενός αποδεικνύει την ενοχή της στα καινούργια σκάνδαλα που αποκαλύπτονται από την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας. Αφετέρου επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει, όπως ο «δαίμονας» το λιβάνι, την εμπλοκή της ελεγκτικής υπηρεσίας στον έλεγχο του σαθρού, όπως το κατάντησαν, προγράμματος τιμητικών πολιτογραφήσεων.

Η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, είναι ενδεικτική και χαρακτηριστική μιας κυβέρνησης που δεν σέβεται τους θεσμούς, δεν ανέχεται την αμφισβήτηση και την κριτική και υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου στην χώρα μας.

Πολλά ήσαν τα θύματα της αυταρχικής– απολυταρχικής συμπεριφοράς των κυβερνώντων. Κεντρικοί τραπεζίτες, αρχηγός και υπαρχηγός της αστυνομίας καθώς επίσης και ο τέως γενικός εισαγγελέας. Με άλλα λόγια, όποιος θεσμός η ανεξάρτητος αξιωματούχος δεν εκτελεί τις οδηγίες των κυβερνώντων, αυτόματα βρίσκεται στο στόχαστρο τους.

Η αντίσταση της κοινωνίας απέναντι στις αυταρχικές μεθοδεύσεις των κυβερνώντων, αποτελεί πλέον επιτακτική αναγκαιότητα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Περαιτέρω, η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις από τους κυβερνώντες για τα νέα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται σε σχέση με την βιομηχανία των χρυσών διαβατήριων που έστησαν, εκθέτοντας και διασύροντας επαναλαμβανόμενα την χώρα μας διεθνώς.

ΔΗΚΟ

Τα όσα περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπό τον γενικό τίτλο «Έλεγχος για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε στελέχη εταιρειών στο πλαίσιο του ΚΕΠ» (27/11/2020), είναι σκανδαλώδη και ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

  • Κατά χάριν και κατ’ επίσπευση ύποπτες πολιτογραφήσεις
  • Ψευδείς δηλώσεις
  • Παραπλάνηση
  • Εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων
  • Κατάχρηση Εξουσίας

Ευρήματα που οδηγούν σε πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων αλλά και σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του κράτους.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να προκύπτουν ποινικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εγείρεται μείζον θεσμικό ζήτημα καθώς κατά την υπό αναφορά χρονική περίοδο συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων, ως τότε Υπουργοί, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς και εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Ακόμη πιο ανησυχητικές και προκλητικές, είναι οι ενορχηστρωμένες αντιδράσεις κυβέρνησης και ΔΗΣΥ, που αντί να απαντούν επι της ουσίας προσπαθούν να φιμώσουν και να εκφοβίσουν την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Είναι προφανής η προσπάθεια τους να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Καλούμε την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να σταματήσει να υπηρετεί τη διαπλοκή και να αρχίσει να υπηρετεί την κάθαρση. Πρώτο βήμα, η παραχώρηση πρόσβασης στην Ελεγκτική Υπηρεσία σε όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων.

Εάν η κυβέρνηση εξακολουθεί να φοβάται τον έλεγχο, δική της η απόφαση, δική της και η ευθύνη.

ΕΔΕΚ

Τα αποτελέσματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν από την Γενική Εισαγγελία. Εκεί και όπου διαπιστωθούν ποινικές ή πειθαρχικές παραβάσεις αυτές να κατονομαστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Επαναλαμβάνουμε πως η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή ζήτησε, και επιμένει να ζητεί, η έρευνα για όλες τις πτυχές που αφορούν τις πολιτογραφήσεις να ξεκινήσει από την αρχή έναρξης του προγράμματος. 

Κάθαρση εδώ και τώρα.

Οικολόγοι

Ο εκβιασμός του Γενικού Ελεγκτή από την Κυβέρνηση είναι κηλίδα για τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία των θεσμών.
Η κυβέρνηση επιλέγει να μην απαντά στη σωρεία ερωτημάτων που θέτει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις 18 διευθυντών του καζίνο θέρετρο και εννιά συγγενικών του προσώπων, αλλά και 64 στελεχών ξένης εταιρείας. Η κυβέρνηση επιλέγει την τρομοκρατία, τη συσκότιση και τον εκβιασμό.
Ο κόσμος τους παρακολουθεί και τους κρίνει.
Δεν μπορεί να στοχοποιείται ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος έχει συνταγματική υποχρέωση να διεξάγει έλεγχο στις κυβερνητικές διαδικασίες.
Εμείς από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να ζητούμε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία σε θέματα δημοσίου συμφέροντος.
Απαιτούμε ακόμα να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ευρήματα όλων των ερευνών για το σκάνδαλο των διαβατηρίων.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ