Ο 13ος μπορεί να μην καταβληθεί μόνο κατόπιν συμφωνίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν πειθαρχήσουμε κάπως τώρα, θα έχει την ευκαιρία η κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα την περίοδο των γιορτών για να κινηθεί η αγορά, σύμφωνα με τον Γ.Δ. του ΚΕΒΕ

Ο 13ος είναι υποχρέωση των επιχειρήσεων εκεί και όπου δινόταν. Οι ενδείξεις είναι ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις θα καταβληθεί ο 13ος μισθός. Σε κάποιες άλλες επιχειρήσεις που δεν τα πήγαν τόσο καλά, ίσως υπάρξει μια διευθέτηση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Για το αν δικαιούται μια επιχείρηση να μην καταβάλει 13ο μισθό, ο κ. Τσιακκής δήλωσε κατηγορηματικά ότι «στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση καταβολής, ο μόνος τρόπος να μην καταβληθεί ο 13ος είναι κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, εργοδοσίας και εργαζομένων. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται να πει ο εργοδότης αυθαίρετα, ότι δεν θα καταλάβει 13ο μισθό».

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Γ.Δ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, υπογράμμισε αναφορικά με τα νέα μέτρα ότι «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι επειδή κλείνουν οικονομικές δραστηριότητες, αφετέρου δεν φαίνεται άλλος τρόπος να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Με τα νέα μέτρα σίγουρα δημιουργούνται παρενέργειες οικονομικές και άλλες σε μια σειρά από επιχειρήσεις. Ακολούθως δημιουργούνται όντως προβλήματα βιωσιμότητας».

Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργού αναφορικά με τα νέα μέτρα, όπως είπε ο κ. Τσιακκής «πρώτον δείχνουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουμε ακόμη λίγο για να ελεγχθεί η πανδημία και η φόρτωση του συστήματος υγείας που είναι αρκετά βεβαρημένο».  Ωστόσο συνέχισε «Το δεύτερο αισιόδοξο μήνυμα είναι όταν αν πειθαρχήσουμε κάπως τώρα, θα έχει την ευκαιρία και η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι να χαλαρώσουν κάπως τα μέτρα την περίοδο των γιορτών για να κινηθεί κάπως η αγορά και να κάνουμε Χριστούγεννα με φίλους και συγγενείς. Αυτό προφανώς νοουμένου ότι θα τηρηθούν τα μέτρα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ