Πέφτουν οι τιμές των ενοικίων

Η ζήτηση για ενοίκιο είναι χαμηλότερη φέτος, με ένα από τους βασικότερους λόγους να είναι το ότι οι φοιτητές σπουδάζουν πλέον εξ αποστάσεως.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Κάποιοι θα χαμογελούν και κάποιοι θα κλαίνε αν κρατήσουν τα ενοίκια των ακινήτων στα ύψη, αφού πιθανόν όσοι κρατούν ψηλά τις τιμές των ενοικίων σε συγκεκριμένες περιοχές να δυσκολευτούν να τα ενοικιάσουν.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Πόλυς Κουρουσίδης, εκτιμητής ακινήτων, τόνισε ότι η κατάσταση στον τομέα των ακινήτων βαίνει καλύτερα από ότι περιμέναμε δεδομένου του ότι διανύουμε μια περίοδο πανδημίας, με την πραγματική οικονομία να έχει πληγωθεί επηρεάζοντας και τον κλάδο των ακινήτων.

Η ζήτηση είναι χαμηλότερη για διάφορους λόγους, με ένα από τους βασικότερους να είναι το ότι οι φοιτητές σπουδάζουν πλέον εξ αποστάσεως, παραμένοντας μακριά από τις περιοχές που είναι τα πανεπιστήμια τους, αναγκάζοντας έτσι τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ρίξουν τις τιμές για να καταφέρουν να ενοικιάσουν τα υποστατικά τους.

Ο κ. Κουρουσίδης μιλώντας για τα επίπεδα των τιμών στην Λευκωσία, ανέφερε ότι οι περιοχές στην Έγκωμη και στην Αγλαντζιά, όπου τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρχε επαρκής προσφορά για να καλυφτεί η ζήτηση από τους φοιτητές, λόγω της μειωμένης ζήτησης φέτος τα ενοίκια έχουν πέσει από τα περίπου 600 ευρώ στα 500 ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 15% με 20%.

Στην Λεμεσό, λόγω του ότι αρκετοί ξένοι εργάζονται ακόμη με τις εταιρείες τους να δουλεύουν κανονικά, οι τιμές των ενοικίων αντιστέκονται περισσότερο στις πιέσεις για μείωση.

Σημείωσε επίσης ότι η κατασκευαστική ανάπτυξη στην Λεμεσό αφορούσε κυρίως κατοικίες και υποστατικά πολυτελείας τα οποία δεν προορίζονται για ενοικίαση, με την προσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών να είναι σχετικά πιο χαμηλή από άλλες πόλεις.

Στις τιμές των ενοικίων στην Ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου έχει παρατηρηθεί μείωση λόγω και της πτώσης των τουριστικών αφίξεων για φέτος, με τους ιδιοκτήτες να στρέφουν το βλέμμα τους σε μακροχρόνια μίσθωση παρά την ενοικίαση μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξάνοντας την προσφορά των διαθέσιμων υποστατικών και ωθώντας τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ