Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν - Στον αέρα ο προϋπολογισμός

Ενόψει του νέου κλεισίματος των επιχειρήσεων στον αέρα βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 2021, με τις διαφωνίες να μην αφορούν επί της ουσίας τον προϋπολογισμό.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Μετά την υγειονομική κρίση να εντείνεται στο χειρότερό της επίπεδο από τον Μάρτιο και η οποία συνεχίζει να οδηγεί την κυπριακή οικονομία σε μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται να αρχίζει και μία βαθύτατη πολιτική κρίση στην Κύπρο η οποία έρχεται να θέσει σε νέα αβεβαιότητα τα δημόσια οικονομικά του κράτους, μέσω των συζητήσεων που αφορούν τον προϋπολογισμού του 2021.

Η ψήφιση ή όχι του  προϋπολογισμού αποτελεί κάθε χρόνο αυτή την περίοδο ένα τεράστιο ζήτημα στην κυπριακή κοινωνία και συνήθως οι διαφωνίες και οι απειλές καταψήφισής του από τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποτελούν κάτι σύνηθες, μέχρι να οριστικοποιηθεί ότι «βγαίνουν τα κουκκιά» για να περάσει το πλάνο των δημοσίων οικονομικών.

Φέτος, ενώ η κυπριακή οικονομία περνά μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις της ιστορίας της, λίγες μέρες πριν να περάσει ο προϋπολογισμός από την ολομέλεια της βουλής, η καταψήφισή του φαίνεται να είναι ορατό ενδεχόμενο με τις ευθύνες να μπορούν δικαίως να καταλογιστούν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στρέφουν το βλέμμα στις σελίδες του προϋπολογισμού που τους αφορούν

Σημειώνεται ότι από την ψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού του κράτους εξαρτάται για πρώτη φορά φέτος, η επιβίωση ή όχι των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως και το αν θα εξανεμιστούν ή όχι οι θέσεις εργασίας που επηρεάζονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού, λόγω του ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού εμπεριέχει την δημοσιονομική πολιτική του κράτους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ως εκ τούτου το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν στρέψει το βλέμμα στις συζητήσεις που γίνονται για τον προϋπολογισμό του κράτους, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους, είναι κάτι που βαραίνει το σύνολο των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.  

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό που δεν αφορά τον προϋπολογισμό

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα σε κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, με τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, να έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την ψήφιση του προϋπολογισμού την παραχώρηση των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στον Γενικό Ελεγκτή. Η κυβέρνηση αρνείται τους τελευταίους δύο μήνες να παραχωρήσει τους εν λόγω φακέλους, προβάλλοντας ως δικαιολογία την εν εξέλιξη έρευνα που γίνεται εκ μέρους της διορισμένης διερευνητικής επιτροπής για τα έργα και ημέρες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Αρνητικά έχουν ήδη ταχθεί στην ψήφιση του προϋπολογισμού 26 βουλευτές, το ΑΚΕΛ με 16 βουλευτές, το ΔΗΚΟ με 7 βουλευτές, οι Οικολόγοι με 2 βουλευτές και η Ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου. Οι 26 βουλευτές επιρρίπτουν τις ευθύνες για την μη ψήφιση του προϋπολογισμού στην κυβέρνηση, προβάλλοντας το επιχείρημα του ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει εδραιώσει στην κοινωνία το αίσθημα της διαφθοράς με τις ενέργειές της.

Οι 18 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού ψάχνουν ανάμεσα στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα τους υπόλοιπους που απομένουν ώστε να βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί ο φετινός προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις τις τελευταίες μέρες με συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε βρεθεί η πλειοψηφία και να περάσει από την βουλή ο προϋπολογισμός του 2021, ενώ φαίνεται αμετακίνητη από την θέση της για μη παραχώρηση των επίμαχων φακέλων στον Γενικό Ελεγκτή.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών που προβάλλει τους κινδύνους που θα έχει η πιθανή καταψήφιση του προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το μόνο όπλο του κράτους απέναντι στην οικονομική κρίση σημειώνοντας ότι χωρίς την ψήφισή του, το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές, δηλαδή οι 3 βουλευτές των Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών.

Πολιτική αντιπαράθεση που προσθέτει στην αβεβαιότητα ενόψει του νέου Lockdown

Ενώπιον δηλαδή του νέου κλεισίματος επιχειρήσεων, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης και με δεδομένη την εκ νέου επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η κοινωνία των πολιτών παρακολουθεί την εξέλιξη μιας νέας πολιτικής κρίσης, με αφορμή τα δημόσια οικονομικά, από τα οποία εξαρτάται το αν θα ανακάμψει η κυπριακή οικονομία από την παρούσα κρίση, χωρίς επί της ουσίας να γίνεται η όποια συζήτηση για τα δημόσια οικονομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ