Χωρίς προϋπολογισμό κινδυνεύει η πιστοληπτική ικανότητα του κράτους

Η μη ύπαρξη προϋπολογισμού ενδεχομένως να οδηγήσει σε περιπέτειες το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ενδεχομένως να προκύψουν υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί το εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ στην Κύπρο λόγω του πολιτειακού συστήματος της χώρας απαιτείται μια ευρύτερη συναίνεση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, ανέφερε ότι όπως οποιαδήποτε επιχείρηση ή κράτος ή οποιοσδήποτε οργανισμός θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει, αφού μέσω του προϋπολογισμού γίνεται ο σχεδιασμός των αναπτυξιακών δαπανών, των λειτουργικών δαπανών αλλά και της πληρωμής των μισθών. Ως εκ τούτου η μη ύπαρξη προϋπολογισμού λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την σωστή λειτουργία οποιασδήποτε οντότητας.

Ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι ένα κράτος το οποίο δεν έχει προϋπολογισμό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στο αξιόχρεο του ίδιου του κράτους, με πιθανές συνέπειες και στην πιστοληπτική του ικανότητα, με ενδεχόμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, λόγω του ότι η λύση των τεταρτημορίων είναι μία βραχυπρόθεσμη λύση, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προϋπολογισμό κατά την περίοδο αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας, τότε οι οίκοι θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τότε το κράτος προχωρεί σε ένα έκτακτο σχεδιασμό μέσω των δωδεκατημορίων, κάτι το οποίο αποτελεί μία έκτακτη λύση για τον οικονομικό σχεδιασμό του κράτους που μπορεί να ισχύσει μόνο για δύο μήνες.

Σε ερώτηση για το τι γίνεται μετά τους δύο μήνες που θα ισχύουν τα δωδεκατημόρια, ο κ. Γιασεμίδης τόνισε ότι αν δεν υπάρχει προϋπολογισμός παραλύει το κράτος. Αν δεν γίνει ψήφιση του προϋπολογισμού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε οδηγούμαστε σε ακόμη πιο βαθιά πολιτική κρίση, τότε είναι πιθανό σενάριο ακόμη και η παραίτηση της κυβέρνησης, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σημείωσε επίσης ότι οι πολιτικές δυνάμεις διαφωνούν για την ψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά διαφωνίες για τον ίδιο τον προϋπολογισμό αλλά για ζητήματα τα οποία δεν σχετίζονται με τον προϋπολογισμό. 

Ο κ. Γιασεμίδης προβλέπει ότι ενδεχομένως να αναβληθεί για τώρα η ψήφιση του προϋπολογισμού, ωστόσο θεωρεί ότι εντός των επόμενων μερών θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις και συγκλίσεις ανάμεσα στα κόμματα, ώστε να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει ο προϋπολογισμός του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ