DBRS: Υποβάθμιση μόνο αν είναι παρατεταμένο το αδιέξοδο

Ο καναδικός οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα τον Νοέμβριο του 2018.

O οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κρίση που προέκυψε στην Κύπρο μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας τις δυνητικές επιπτώσεις, τόσο στην ικανότητα της Κυβέρνησης να λειτουργεί, όσο και στην οικονομία αν η όλη κατάσταση παραταθεί χρονικά.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, ο Χαβιέρ Ρουϊγιέ, Αντιπρόεδρος του καναδικού οίκου αξιολόγησης, τόνισε τη σημασία του κρατικού προϋπολογισμού ως εργαλείου προώθησης της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ισχύει και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επίπτωση στην αξιολόγηση που έχει αναθέσει ο οίκος στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, ο κ. Ρουιγιέ εκτίμησε πως η καταψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα επιφέρει άμεσο αντίκτυπο στις αξιολόγηση του DBRS για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι ο οίκος έχει συνυπολογίσει στην αξιολόγησή του την απουσία πλειοψηφίας στη Βουλή, κάτι που καθιστά την θέσπιση κυβερνητικών νομοσχεδίων πιο δύσκολη.

Υπενθυμίζεται πως ο καναδικός οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα τον Νοέμβριο του 2018, (BBB low, ένα σκαλοπάτι πάνω από τα σκουπίδια). Στην επενδυτική βαθμίδα έθεσαν το κυπριακό αξιόχρεο επίσης οι οίκοι Standard and Poor’s και Fitch, ενώ ο οίκος Moody’s διατηρεί την κυπριακή αξιολόγηση στην μη επενδυτική βαθμίδα (Βa2).

Σημειώνοντας την απόφαση της Βουλής να εξουσιοδοτήσει τη διενέργεια δαπανών μέσω του δωδεκατημορίου για τον Ιανουάριο, ο Αντιπρόεδρος του DBRS συμπλήρωσε πως τα πολιτικά κόμματα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να πετύχουν ένα συμβιβασμό.

«Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το δυνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα της κυβέρνησης να λειτουργεί αν η κατάσταση παραταθεί,» τόνισε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος στο άμεσο μέλλον, ως αποτέλεσμα της καταψήφισης του προϋπολογισμού, ο κ. Ρουϊγιέ επισήμανε ότι η πιθανότητα η συγκεκριμένη κατάσταση από μόνη της να σηματοδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός «είναι χαμηλή», προσθέτοντας ότι έχουν θεσπιστεί προσωρινά μέτρα και ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την προσωρινή δημοσιονομική διαχείριση αν και με συγκεκριμένους περιορισμούς, όπως είπε.
 
Διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση πως «ένας πολιτικός συμβιβασμός θεωρείται πιθανός, δεδομένης της σημασίας του προϋπολογισμού να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας».
 
«Επί του παρόντος δεν διαβλέπουμε κίνδυνο για πιστωτικό γεγονός στο άμεσο μέλλον, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφερε.
 
Τέλος, ερωτηθείς αν διαβλέπει αντίκτυπο στην οικονομία και στην οικονομική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, ο κ. Ρουϊγιέ είπε ότι δεν διαβλέπει άμεσο αντίκτυπο,  για να προσθέσει ωστόσο ότι «μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού θα μπορούσε να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα και εν τέλει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.
 
«Όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία», κατέληξε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ