Αυτά ζητά η ΕΔΕΚ για προϋπολογισμό

Προτάσεις εστιασμένες σε τρεις κατηγορίες θα παραθέσει η ΕΔΕΚ στον νέο κύκλο συζητήσεων που ξεκινούν σήμερα για τον προϋπολογισμό – Τι λέει ο Σιζόπουλος για φακέλους πολιτογραφήσεων

Τον ρυθμιστικό της ρόλο αναφορικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα εκμεταλλευτεί η ΕΔΕΚ προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά από προτάσεις της, κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου,  τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη  και την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

Στις συναντήσεις αυτές η ΕΔΕΚ θα θέσει επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις . Οι προτάσεις αυτές, όπως πληροφορείται το Economy Today, θα είναι εστιασμένες σε τρεις κατηγορίες.

  • Α) Προτάσεις που αφορούν θεσμικές αλλαγές. Πρόκειται για προτάσεις που αποσκοπούν, όπως υπογραμμίζεται από την ΕΔΕΚ, στην προστασία των ευάλωτων και κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι και λήπτες επιδομάτων. Στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι προτάσεις του κόμματος που σχετίζονται με το θέμα των εκποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ είναι η αναστολή όλων των εκποιήσεων μέχρι τέλη του Μάρτη. Ωστόσο η πρόταση που έχει υπερψηφιστεί από την τελευταία ολομέλεια της Βουλής, είναι αυτή του ΑΚΕΛ που αφορά αναστολή εκποιήσεων μόνο για μικρή επαγγελματική στέγη και κύρια κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ. 

 

  • Β) Προτάσεις που αφορούν αλλαγές σε υφιστάμενες νόμους και διαδικασίες οι οποίες αποσκοπούν σε βοήθεια ομάδων του πληθυσμού, όπως επί παραδείγματι νέα ζευγάρια. Οι προτάσεις αυτές όπως διαμηνύουν από την ΕΔΕΚ είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε με την υλοποίησή τους, το κράτος θα έχει έσοδα, αφού θα αξιοποιηθούν κρατικές περιουσίες.

 

  • Γ) Δέσμη προτάσεων κοινωνικών επενδύσεων. Αυτή η κατηγορία προτάσεων που αφορά επί παραδείγματι δημιουργία πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ορεινές περιοχές, στοχεύει στην μείωση λειτουργικών και πάγιων εξόδων, όπως ο ηλεκτρισμός, των κατοίκων ορεινών περιοχών. Όπως σημειώνουν από την ΕΔΕΚ και για αυτήν όπως και για τις προηγούμενες κατηγορίες, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και πλάνα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος  στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι ως προς τα κονδύλια που χρειάζονται για την υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων, υπάρχει δυνατότητα άντλησης από τα πακέτα που θα αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εν ευθέτω χρόνω, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2021-2027.

Μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα προταθούν εκ νέου από την ΕΔΕΚ στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, έχουν αρκετές φορές στο παρελθόν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο δεν τους δόθηκε η δέουσα προσοχή, αφού στο παρελθόν ο κεντρικός στόχος που ήταν η υπερψήφιση του εκάστοτε προϋπολογισμού, υλοποιούταν χωρίς εμβάθυνση, όπως διαμηνύουν στην ΕΔΕΚ, σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα. 

Από την ΕΔΕΚ, όπως τονίζουν, δεν τίθεται θέμα κόκκινων γραμμών ύπο την έννοια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στο Economy Today, υπογράμμισε ότι οι τοποθετήσεις και προτάσεις της ΕΔΕΚ θα γίνουν «μακριά από λαϊκισμούς και με γνώμονα την επίλυση προβλημάτων που όντως απασχολούν αρκετές κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Θα γίνει μια πολιτική συζήτηση πέραν και έξω από τα πολιτικά παζάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το θέμα παραχώρησης  φακέλων για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ «είναι υπέρ της επίδοσης φακέλων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ωστόσο το θέμα του προϋπολογισμού δεν πρέπει να συνδέεται με αυτή την υπόθεση». Εξάλλου όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος «η ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια προτείνει μια συνολικότερη διερεύνηση επί πολλών σκανδάλων». 

Στην ίδια γραμμή με την ΕΔΕΚ και οι θέσεις του συνεργαζόμενου με το κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου,  Γιώργου Ληλλίκα ο οποίος θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αναφορικά με το ζήτημα επίδοσης φακέλων για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Ληλλίκας μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, υπογράμμισε επίσης ότι αφενός είναι το δέον να δοθούν αφετέρου, δεν πρέπει να συνδέεται το θέμα αυτό με τον προϋπολογισμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ