Πόρισμα Καλογήρου: «Ππάσα – ππάσα» οι έλεγχοι για χρυσά διαβατήρια

«Εγκληματικές» αδυναμίες και δουλειές του ποδαριού καταλογίζει το πόρισμα Καλογήρου στο αρμόδιο για τις πολιτογραφήσεις Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τον έλεγχο των αιτήσεων

Σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες εντοπίζει το πόρισμα Καλογήρου στις διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων πολιτογράφησης από το Υπ. Εσωτερικών.

Το πόρισμα της Τριμελούς Επιτροπής υπό την Δήμητρα Καλογήρου, που εξετάζει αριθμό πολιτογραφήσεων στο πλαίσιο του ΚΕΠ την  περίοδο 2013-2018, δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αναμένεται ότι θα απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο ποικιλοτρόπως.

Μια ειδική πτυχή του αφορά τις διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων πολιτογράφησής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο πόρισμα μεταξύ άλλων πως το Υπουργείο Εσωτερικών που είχε την αρμοδιότητα να ελέγχει τις αιτήσεις, ουσιαστικά εκτελούσε «χρέη αρχειοθέτησης» και δεν είχε κανένα ουσιαστικό έλεγχο για αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών.

Είναι δε ενδεικτικό ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών απασχολούσε όπως αναφέρεται στο πόρισμα, μόνον ένα λειτουργό για τις πολιτογραφήσεις και στην συνέχεια άλλους δύο χωρίς καμία εξειδίκευση και τεχνογνωσία! Σημειώνεται επίσης ότι την περίοδο 2013-2018 υποβάλλονταν «σε μια συνηθισμένη μέρα» όπως αναφέρεται στο πόρισμα, 5 με 6 αιτήσεις, ενώ  παράλληλα, ασκούνταν πιέσεις για γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών!

Πώς έλεγχαν τους αιτούντες

Ο έλεγχος των αιτούντων και των αιτήσεων, σύμφωνα με το πόρισμα Καλογήρου, γινόταν αφενός με αποστολή αιτήματος από το Υπ. Εσωτερικών στην Αστυνομία που είχε πρόσβαση σε δεδομένα της Interpol και Europol. Αφετέρου το Υπ. Εσωτερικών ζητούσε με επιστολή τους  προς το Υπ. Οικονομικών αξιολόγηση Οικονομικών κριτηρίων για την κάθε περίπτωση. Για μερικές μόνο υποθέσεις, υπήρχε και επικοινωνία Υπουργείου Εσωτερικών με ΜΟΚΑΣ, αν και εφόσον η ΜΟΚΑΣ «λάμβανε κάποια πληροφορία αναφορικά με άτομο που είχε πολιτογραφηθεί μέσω του ΚΕΠ».

Μόλις ο ένας και στην συνέχεια οι τρεις υπάλληλοι του Υπ. Εσωτερικών λάμβαναν τις απαντήσεις από Υπ. Οικονομικών και Αστυνομία, συνέτασσαν μια μονοσέλιδη πρόταση η οποία στη συνέχεια παρουσιαζόταν από τον  Υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση της πολιτογράφησης.

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, δεν γινόταν πάντα εξακρίβωση της πηγής εισοδημάτων και των πραγματικών κινήτρων των επενδυτών

Αναφορά γίνεται ακόμη και για τον ανύπαρκτο ουσιαστικά έλεγχο, μετά την έγκριση των αιτήσεων και την απόδοση υπηκοότητας.

Χρησιμοποιούσαν τις τράπεζες ως έμμεσο εργαλείο Ελέγχου

Σε συνάντηση της Τριμελούς όπως αναφέρει το πόρισμα «με το Υπουργείο Εσωτερικών» (σ.σ. δεν αναφέρεται ο Υπουργός ή άλλος συγκεκριμένος λειτουργός του Υπουργείου), διευκρίνισαν οι του Υπουργείου ότι από την στιγμή που «όλες οι επενδύσεις έπρεπε να γίνονται μέσω των Τραπεζών, που θεωρούνται ''υπόχρεες οντότητες'', όσων αφορά των έλεγχο των χρημάτων», έμμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούσε σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, πως το ΚΕΠ εφαρμόζει κανόνες καταπολέμησης ξεπλύματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα και αρκετά άλλα στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα, είναι καλυμμένα. Η αποκάλυψη των στοιχείων αυτών σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι ανακριτικές διαδικασίες. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ