Ο Invest Cyprus στηρίζει την εμπορική αξιοποίηση των καινοτόμων ερευνών

Tο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Invest Cyprus σε συνεργασία με το Cyprus Seeds αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες της Κύπρου για προώθηση της καινοτομίας στην επιστημονική έρευνα

Τις κυπριακές ερευνητικές ομάδες που πρωτοπορούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας επιβραβεύει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).

Σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό (MKO), Cyprus Seeds, που στηρίζει την εμπορευματοποίηση των καινοτόμων ερευνών που διεξάγονται στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου, ο Invest Cyprus θέσπισε νέο βραβείο υπό τον τίτλο «Invest Cyprus: Επένδυση στην εμπορευματοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών», με στόχο τη στήριξη της εθνικής στρατηγικής της χώρας για ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κοκκίνος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για ένα τολμηρό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της Κύπρου στον χάρτη ως κέντρου καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων και γνώσης. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος, «η Κύπρος είναι αναμφίβολα μια χώρα που διαθέτει αναγνωρισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ικανότητες στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας κατατάσσεται 2η στην περιοχή, αμέσως μετά το Ισραήλ». Επιπρόσθετα, ο κ. Κόκκινος επεσήμανε πως «έχουμε ένα σαφές σχέδιο δράσης που αποσκοπεί στην υποστήριξη και ενίσχυση της δημιουργίας και ανάπτυξης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, που θα οδηγούν στην εμπορευματοποίηση». Πρόκειται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για μια συναρπαστική ευκαιρία για το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα να ξεκινήσει, να αναπτυχθεί και να διεθνοποιήσει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ως νέου μοχλού οικονομικής βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας».

Οι πέντε ομάδες του Cyprus Seeds που έλαβαν μέρος στον πρώτο κύκλο του Προγράμματος κλήθηκαν σε συνέντευξη αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου (Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του MITEF Greece), Αντιγόνη Μολοδάνωφ (Εκτελεστική Διευθύντρια του MITEF Greece), Μαρία Χατζηγέρου (Επιχειρηματική Πληροφόρηση και Στρατηγική, Invest Cyprus), Μαρία Γεωργιάδου (Διευθύντρια του Cyprus Seeds) και Γιώργο Σαβεριάδη (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Seeds).

Μετά το πέρας της αξιολόγησης, δύο ερευνητικές ομάδες του Cyprus Seeds επιλέγηκαν για το Βραβείο «Invest Cyprus: Επένδυση στην εμπορευματοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Πρόκειται για την AIRMOS: Artificially Intelligent Real-Time Drone Monitoring Tactics to Safeguard Sensitive Facilities του Κέντρου Αριστείας «ΚΟΙΟΣ» και την DIMEC: Direct In-vivo Monitoring of the Endometrial Cavity από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι ομάδες που κέρδισαν το Βραβείο θα συμμετάσχουν, με χρηματοδότηση του Invest Cyprus, σε πεντάμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης (accelerator program) για νεοφυείς επιχειρήσεις που διοργανώνει το διακεκριμένο MIT Enterprise Forum Greece (MITEF) στην Αθήνα. To MITEF Greece συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε εταιρείες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της δουλειάς των ομάδων του Cyprus Seeds. «Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε με το Cyprus Seeds για να στηρίξουμε μια νέα γενιά επίδοξων επιχειρηματιών και να αναδείξουμε τη σημαντική προοπτική που υπάρχει στην Κύπρο για καινοτόμες πρωτοβουλίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε o κ. Μιχαήλ, «κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου η σημασία της τεχνολογίας και η ανάγκη για ενίσχυση της καινοτομίας αναδείχθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Κύπρος ηγείται ορισμένων ιδιαίτερα συναρπαστικών νέων τεχνολογιών, αναδεικνύοντας παράλληλα πως εξίσου σημαντικές είναι και οι δυνατότητες των Κυπρίων επιχειρηματιών ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο Invest Cyprus και το Cyprus Seeds υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των νεοφυών επιχειρήσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και στρατηγικών διεθνών συνεργασιών. Η πρωτοβουλία του Cyprus Seeds παρέχει χορηγίες, κατάρτιση, καθοδήγηση (one-to-one mentoring) καθώς και δικτύωση με την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα του εξωτερικού, έχοντας ως σκοπό να βοηθήσει τις ερευνητικές ομάδες να προωθήσουν τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τους και να τα μετατρέψουν σε ελκυστικές προτάσεις για ιδιώτες επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ