Αλλαγή τακτικής για εκποιήσεις από ΕΔΕΚ

«Αποσυνδέει» η ΕΔΕΚ την αναστολή εκποιήσεων από τον προϋπολογισμό - Θα ζητήσουν δέσμευση από τον ΔΗΣΥ ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα υπάρχει νομος για εξαίρεση εκποιήσεων

του Χρίστου Πέτρου 

Η επίσπευση των διαδικασιών για ψήφιση του προϋπολογισμού μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, βγάζει εκτός «παιχνιδιού» τα πλάνα της ΕΔΕΚ για το νομοσχέδιο αναστολής  εκποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από την ΕΔΕΚ διεμήνυαν πριν μερικές μέρες ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις προκειμένου το κόμμα να ταχθεί θετικά στη ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Το νομοσχέδιο που συνέταξαν και υπέβαλαν προς νομοτεχνικό έλεγχο οι Βουλευτές  Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους για τις εκποιήσεις, αν και είναι έτοιμο προς κατάθεση, δεν δύναται να συζητηθεί και να υπάρχει κατάληξη επ’ αυτού, από σχετιζόμενα μέρη όπως ο Σύνδεσμος Τραπεζών, Κεντρική Τράπεζα, Υπουργείο Οικονομικών, Κοινοβουλευτικά κόμματα κλπ, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που θα γίνει η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Όπως πληροφορείται το  Economy Today, η ΕΔΕΚ προκειμένου να μην καθυστερήσει τις διαδικασίες ψηφοφορίας του προϋπολογισμού, με δεδομένο μάλιστα ότι στις 22 Ιανουαρίου θα υπάρξουν αξιολογήσεις από διεθνής οίκους για την Κυπριακή οικονομία, αλλάζει τακτική για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων και το αποσυνδέει εκ των πραγμάτων από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι φαίνεται να μειώνονται ή μεταφέρονται χρονικά οι "απαιτήσεις" της ΕΔΕΚ, οι τρεις Βουλευτές του κόμματος δείχνουν να είναι πιο κοντά στη θετική ψήφο για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Αυτό που θα ζητήσει η ΕΔΕΚ για το θέμα της αναστολής εκποιήσεων στον χρόνο που απομένει μέχρι την Δευτέρα, είναι τη δέσμευση του ΔΗΣΥ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου που είναι σε ισχύ ο νόμος του ΑΚΕΛ για αναστολή εκποιήσεων πρώτης κατοικίας με αξία μέχρι 350.000 ευρώ, η πρόταση Ευσταθίου – Μυριάνθους «θα εξεταστεί και θα τύχει αν και όπου χρειάζεται κάποιας επεξεργασίας» προκειμένου να ψηφιστεί.

Ωστόσο όπως τονίζουν στην ΕΔΕΚ από την όποια επεξεργασία του νομοσχεδίου, θα παραμείνουν  απαράβατοι οι όροι που αφορούν το ες αεί δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια από τους δανειολήπτες και προφανώς την ες αεί εξαίρεση της βασικής κατοικίας από τη διαδικασία εκποιήσεων.

Από την ΕΔΕΚ, η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτά τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εκποιήσεις και το ΓεΣΥ», ερμηνεύεται ως αναφορά που σχετίζεται με το πιεστικό χρονικά περιθώριο για ψήφιση του προϋπολογισμού. Εξάλλου πληροφορίες του Economy Today θέλουν τα δύο κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ να έχουν ήδη κάνει μια συζητήση για την προοπτική του νομοσχεδίου Ευσταθίου – Μυριάνθους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ