Παραμένει στα χέρια της Εκκλησίας η ΚΕΟ

Ποιοι είναι οι μεγαλομέτοχοι μίας εκ των πιο γνωστών κυπριακών εταιρειών;

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Παραμένει μεγαλομέτοχος της ΚΕΟ η Εκκλησία βάσει των όσων δημοσιεύονται για το Μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρείας.

Με σημερινή ανάρτηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου η ΚΕΟ plc δημοσίευσε, όπως προνοείται, την συγκεντρωτική κατάσταση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με την κατάσταση η ΚΕΟ βρίσκεται στα χέρια της Εκκλησίας, με το 69,5% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και στο Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα το 40,4 % των μετοχών της ΚΕΟ ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το 28,8% στο Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο, ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 0,21% ανήκει σε υπαλλήλους της εταιρείας και το υπόλοιπο 30,3% ανήκει σε άλλους επενδυτές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση με διασπορά στο ευρύ κοινό.

Χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το κυπριακό κοινό, στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ότι με έδρα τη Λεμεσό η Κυπριακή Εταιρία Οίνων (ΚΕΟ) ιδρύθηκε το 1927 με σύγχρονα εργοστάσια, και πρόεδρο του Συμβουλίου της τον Ν. Π. Λανίτη, δεσπόζουσα φυσιογνωμία της οικονομικής ζωής της πόλης.

Στη πορεία η επέκταση της στον τομέα της ζυθοποιίας, το ζυθοποιείο ΚΕΟ ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Κύπρο και το 1951 άρχισε η παραγωγή της μπύρας KEO - τύπου Pilsner Lager Beer.

Η μπύρα ΚΕΟ σχεδιάστηκε από Τσέχους ζυθοποιούς βάση της φημισμένης Τσέχικης παράδοσης στις μπύρες lager λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις Κυπριακές κλιματολογικές συνθήκες.

Φωτογραφία από τον Κυπριακό Χρονογράφο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ