"Δεν ήταν το κέρδος αλλά η καταχρηστική εκμετάλλευση το τέλος του Προγράμματος"

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτά που είδαμε στο βίντεο του Al Jazeera δεν ήταν περί κέρδους αλλά καταχρηστική εκμετάλλευση του Προγράμματος.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Είχαν εντοπιστεί οι αδυναμίες στις διαδικασίες ελέγχου κατά την λειτουργία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και είχαν γίνει βελτιώσεις οι οποίες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να σώσουν το Πρόγραμμα μετά την προσβλητική εικόνα των όσων είδαμε μέσω των βίντεο του Al Jazeera.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβγαιναν στην δημοσιότητα τόσο προκλητικά και απαράδεκτα, τα οποία δεν άφηναν άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από την παύση του προγράμματος.

Μετά τα όσα λέχθηκαν στην χθεσινή ακρόαση που διήρκησε πέραν των 3 ωρών, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι δυσλειτουργίες είχαν ως ένα σημείο διορθωθεί, αλλά δεν ήταν αρκετό και δεν απέτρεψε τον διασυρμό της Κύπρου μέσω εκείνου του βίντεο του Al Jazeera.

Σημείωσε ότι ορθώς καταργήθηκε το πρόγραμμα μετά την προσβλητική εικόνα που είδαμε όλοι και μεταδόθηκε και στο εξωτερικό.

«Δεν ήταν κέρδος, ήταν καταχρηστική εκμετάλλευση»

Άλλο το κέρδος και άλλο η καταχρηστική εκμετάλλευση την οποία είδαμε όλοι στις οθόνες μας.

Το σχέδιο όταν δημιουργήθηκε έγινε με την πρόθεση να βοηθήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομική δραστηριότητα.

Η καταχρηστική και απαράδεκτη εκμετάλλευση που είδαμε να έτυχε σε αυτό το πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετική με το κέρδος, το οποίο θα στήριζα ως βασικό στοιχείο της επιχειρηματικότητας.

Είναι δουλειά της Ερευνητικής Επιτροπής να αποδώσει ευθύνες

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία δεν επέρριψε ευθύνες σε κανέναν και δεν οφείλει ο ίδιος ως πρώην Υπουργός Οικονομικών να το πράξει.

Σημείωσε ότι η δουλειά της Ερευνητικής Επιτροπής είναι να εξετάσει όλα τα γεγονότα και αν βρει ότι υπάρχουν οι όποιες ευθύνες να τις αποδώσει όπου πρέπει.

Σύγκρουση συμφερόντων

Επαναλαμβάνοντας τα όσα λέχθηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή τόνισε ότι υπάρχει διαδικασία η οποία προβλέπει να αναφερθεί αν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος.

Σημείωσε ότι δεν θυμάται να έχει λεχθεί από κάποιο μέλος του Υπουργικού ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος σε σχέση με την πολιτογράφηση επενδυτών και δεν είναι αρμόδιος να γνωρίζει αν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Τόνισε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων.

Γύρισε όλο τον κόσμο μέσω του Προγράμματος

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι δουλειά του Υπουργού Οικονομικών να πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές.

Ανέφερε ότι δεν θυμάται να έχει περάσει βδομάδα που να μην είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με επενδυτές κατά την διάρκεια της θητείας του.

Ερωτώμενος για τους λόγους και το περιεχόμενο των συναντήσεων τόνισε ότι ήταν η προβολή της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, εξήγηση της προοπτικής και κατάστασης της  κυπριακής οικονομίας στους δυνητικούς επενδυτές και ενημέρωσης για τις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι έχει γυρίσει όλο τον κόσμο για την προβολή της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Δεν προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι τα πράγματα ήταν όλα εντάξει

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή χθες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συλλογικά ως κυβέρνηση αν εντοπίζονταν οι αδυναμίες που είχαν εντοπιστεί στο Πρόγραμμα προηγουμένως θα προχωρούσαν σε αλλαγές.

Προφανώς υπήρχαν λάθη και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί η Ερευνητική Επιτροπή για να διευκρινιστεί αν υπήρχε πέραν του λάθους σκοπιμότητα, διαπλοκή, δόλος, ενδεχομένως παραποίηση εγγράφων ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ