Σε οριακά σημεία έχουν φτάσει οι επιχειρήσεις εκδηλώσεων, αφού οι περιορισμοί έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή τελετών και την ουσιαστική καθήλωση του κλάδου. Σε ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος «έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, με ζημιές που ανέρχονται σε περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ, αφού από τον Νοέμβριο του 2019 οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα των εκδηλώσεων, λόγω των μέτρων που επιβάλλονταν από καιρό εις καιρού από την Κυβέρνηση, υπολειτουργούν».
Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «πάνω από 13 χιλιάδες ζευγάρια περιμένουν και υπομένουν να παντρευτούν κατά το τρέχον έτος (2021) αλλά δυστυχώς λόγω της αβεβαιότητας που υφίσταται, υπάρχει έντονος προβληματισμός και μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου».
Ο ΠΑΣΥΕΠΕΚ ζητεί από το Υπουργείο Υγείας να λάβει υπόψην του την δεινή θέση στην οποίαν έχει περιέλθει ο κλάδος αλλά και άλλοι οικονομικοί οργανισμοί που συνδέονται αλυσιδωτά και να εντάξει στα μέτρα χαλάρωσης την επαναλειτουργία των χώρων, από τον Απρίλιο.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Όλο αυτό τον καιρό τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ) – μέλος της ΟΕΒ, και γενικά ολόκληρος ο κλάδος εκδηλώσεων περιμένει και υπομένει να εργαστεί και να ξεπεράσει την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από την πανδημία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου υπάκουσαν και πειθάρχησαν στα μέτρα, τα πρωτόκολλά, τα διατάγματα, και την αβεβαιότητα για το καλό της δημόσιας Υγείας.
Με την βίαια είσοδο της Πανδημίας, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, με ζημιές που ανέρχονται σε περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ, αφού από τον Νοέμβριο του 2019 οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα των εκδηλώσεων, λόγω των μέτρων που επιβάλλονταν από καιρό εις καιρού από την Κυβέρνηση, υπολειτουργούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέντρα Αναψυχής: Δεν ανησυχούμε για το πότε αλλά για το πώς θα ανοίξουν
Οι επιχειρήσεις που απασχολούνται στον τομέα εκδηλώσεων, θεωρούνται εποχιακές αφού ο κύκλος εργασιών του υπολογίζεται μόνο σε έξι (6) περίπου μήνες με αποτέλεσμα το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις αυτές να υπολειτουργούν. Η σημαντικότερη περίοδος είναι μεταξύ Μαΐου - Νοεμβρίου, με τον Μάη και τον Ιούνη να θεωρούνται οι πιο σημαντικοί μήνες. Επίσης, η διοργάνωση εκδηλώσεων και ιδιαίτερα των γαμήλιων, απαιτούν προγραμματισμό αρκετούς μήνες προηγουμένως.
Με το νέο «Lock Down» αρκετά ζευγάρια έχουν αναβάλει για πολλοστή φορά την γαμήλια τους τελετή και άλλα έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να την αναβάλουν. Ταυτόχρονα, ζευγάρια από το εξωτερικό έχουν ήδη αναβάλει την προγραμματισμένη τους γαμήλια τελετή και την κάθοδο τους στην Κύπρο, επ’ αόριστόν. Βάση στατιστικών πάνω από 13 χιλιάδες ζευγάρια περιμένουν και υπομένουν να παντρευτούν κατά το τρέχον έτος (2021) αλλά δυστυχώς λόγω της αβεβαιότητας που υφίσταται, υπάρχει έντονος προβληματισμός και μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου.
Οι ακυρώσεις των εκδηλώσεων δεν είναι καταστροφικές μόνο για τον κλάδο εκδηλώσεων αλλά θα επιφέρει και σοβαρό πλήγμα στην οικονομία του τόπου αφού αυτό θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές επιπτώσεις (καθυστέρηση στην ανέγερση πρώτης κατοικίας, αγοράς αυτοκινήτου, ακυρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονές σε ξενοδοχεία και γενικότερα λεφτά που θα ξοδεύονταν από τους πελάτες και τους καλεσμένους τους σε ένδυση, υπόδηση, σίτιση, ψυχαγωγία κτλ)
Εάν οι ακυρώσεις συνεχιστούν δεν θα υπάρχει περιθώριο για την βιωσιμότητα του κλάδου και αυτό θα φέρει οδυνηρά αποτελέσματά αφού αρκετές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να τερματίσουν της εργασίες τους κάτι που δυστυχώς θα επιφέρει και άλλο πλήγμα στην ήδη πληγείσα οικονομία της χώρας μας αφού αρκετοί συμπατριώτες μας θα μείνουν άνεργοι.
Βάση των πιο πάνω είναι πάρα πολύ σημαντικό το Υπουργείο Υγείας να λάβει υπόψη στα χρονοδιαγράμματα του την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και στον κλάδο των εκδηλώσεων, όπως ήδη μελετάται και για άλλους κλάδους.
Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου ο Υπουργός Υγείας ανάφερε πως μέχρι τα μέσα Απριλίου 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού και πως αυτό θα επιτρέψει την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα. Επιπλέον, η Δημοκρατία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταφέρει να εξασφαλίσει/παραγγείλει μεγάλο αριθμό εμβολίων (περίπου 1000000) τα οποία αναμένονται στην Δημοκρατία κάτι που θα επιτρέψει να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου των εκδηλώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω αναγραφόμενα ο ΠΑΣΥΕΠΕΚ ζητά τη δέσμευση ότι από την 1η Απριλίου 2021 θα επανεκκίνηση και ο κλάδος των εκδηλώσεων και είναι σε ετοιμότητα να συζητήσει με το Υπουργείο Υγείας, λύσεις που θα δίνουν την ευχέρεια στις επιχειρήσεις του κλάδου να λειτουργήσουν μετά από τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και να εφαρμόσουν τρόπους διατήρησης της Ασφάλειας και Υγείας, για ομαλή διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2021.