Αρχιεπίσκοπος: "Είπα στον ΠτΔ, πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε - Δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω"

Δείτε τι κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος στην Ερευνητική για τα Διαβατήρια

Ενώπιον της Ερευνητικής για τα ''χρυσά διαβατήρια'' κατέθεσε  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία. 

Η Ερευνητική Επιτροπή καθώς και οι 15 δημοσιογράφοι που παρίστανται πλέον στις δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου εξαιτίας των κινητικών δυσκολιών και προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Οι ερωτήσεις της Επιτροπής όπως αναμενόταν εξάλλου, επικεντρώθηκαν γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της πολιτογράφησης του Τζο Λόου μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

 

Επιστολή στον Χάσικο για την πολιτογράφηση του Τζο Λόου

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος ενώπιον της Επιτροπής στην επιστολή που έστειλε στον τότε Υπουργό Εσωτερτικών Σωκράτη Χάσικο προκειμένου να του ζητήσει να διεκπεραιωθεί η πολιτογράφηση του Μαλαισιανού, εξήγησε πως το ενδιαφέρον του για την υπόθεση του Λόου υπήρχε διότι το οικόπεδο που κτίστηκε η έπαυλη την οποία αγόρασε ο Λόου ως επένδυση για να πολιτογραφηθεί, ανήκε στην Αρχιεπισκοπή και επειδή ο developer δεν είχε χρήματα να ξοφλήσει και να τιτλοποιήσει, «υπέγραφα εγώ ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής. Ήθελα να τελειώνω με αυτές τις καταστάσεις και αν έπαιρνε το διαβατήριο δεν θα υπήρχαν άλλες δεσμεύσεις από τον Αρχιεπίσκοπο». 

Για τη δωρεά των 300.000 ευρώ του Λόου προς την Θεολογική Σχολή

«Δεν είχα δει την επιταγή, των 300.000 τον ευχαρίστησα και του είπα ότι δεν ήταν ανάγκη να δώσει εισφορά και η Αρχιεπισκοπή δεν είχε τέτοια ανάγκη.Δέχτηκα όμως την εισφορά για την Θεολογική Σχολή. Δεν ήξερε ότι η εισφορά ήταν 300.000 ευρώ.Η Τράπεζα δεν δέχτηκε να δωθεί  η επιταγή των 300.000 στην Θεολογική Σχολή αλλά στην Αρχιεπισκοπή.Κατατέθηκε η επιταγή από την Αρχιεπισκοπή στην Θεολογική. Δεν μας την έδωσε ο κ. Λόου την επιταγή. Επιταγή βγήκε από εταιρεία του κ. Λόου ********************, εγγεγραμμένη στην Κύπρο».

 

Για το αν ήξερε ποιος είναι ο Λόου για τον οποίο ζητούσε να πολιτογραφηθεί

«Ήταν εντελώς αδύνατο να πραγματοποιήσουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. έλεγχο για το ποιόν του). Δεν μπορούσα να απευθυνθώ σε κάποιον για διευκρινήσεις. Δεν είχα εξουσία να αποταθώ στην Ευρώπη ή στην ΚΥΠ. Ήταν δουλειά του κ. Υπουργού να αποφανθεί αν ήταν κύριοι οι εν λόγω άνθρωποι. Δεν μας ενημέρωσε κάποιος άλλος για αυτούς».

 

Το Economy Today ήταν στην Αρχιεπισκοπή και κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την κατάθεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ