Αυτά είναι τα μέτρα κατά της Διαφθοράς

Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αν. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να αντισταθμίσουν τις «ανεξέλεγκτες» διαστάσεις που έχουν λάβει τα φαινόμενα διαφθοράς με κυριότερη «πηγή του κακού» τις πολιτογραφήσεις που γίνονταν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Στην παρουσίαση του πλαισίου μέτρων για την καταπολέμιση της Διαφθοράς, Προλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι «Τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας και πάταξης της διαφθοράς».

Σύμφωνα με τον ΠτΔ «Η προεδρία έγινε δέκτης μεγάλου αριθμού εισηγήσεων από οργανωμένα σύνολα και άλλους φορείς, τα οποία συν διαμόρφωσαν το πλαίσιο μέτρων που παρουσιάζονται από την Υπουργό Δικαιοσύνης». Το Τρίπτυχό βάσει του οποίου διαμορφώθηκε το πλαίσιο μέτρων απαντάται στο

  • Κράτος δίκαιου
  • Διαφάνεια
  • Λογοδοσία

Ο σχεδιασμός στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του νομικού πλαισίου και θέτει ως προτεραιότητες την πρόληψη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, τα αναγκαία νομικά μέτρα, την εποπτεία και την αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι «Η αντιμετώπιση της διαφθορά απαιτεί συλλογική δουλειά και δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης. Ακόμη αυτό που θα συντελέσει στην ουσιαστική καταπολέμηση είναι το ισχυρό νομικό πλαίσιο. Επίσης ο σεβασμός στους θεσμούς και ο αλληλοσεβασμός. Ακόμη η διαφάνεια ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων ερευνών για να αποφεύγεται ο διασυρμός και η σπίλωση αξιωματούχων και ατόμων του ιδιωτικού βίου». Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πώς η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης της διαφθοράς εξαρτάται και «από την τήρηση δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δεν εννοώ, είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους Δημοσιογράφους, «ότι υπερβαίνετε το καθήκον σας, αλλά η εκτροπή από τον κώδικα δεοντολογίας  μπορεί να δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα ότι φθείρονται έτσι περισσότερο οι θεσμοί.

 

Ο Σχεδιασμός και το πλαίσιο μέτρων κατά της Διαφθοράς

Ο σχεδιασμός υπό τον τίτλο «Κράτος Δικαίου - Διαφάνεια - Λογοδοσία», αφορά στην επικαιροποίηση του Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης, το οποίο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Μαΐου 2019, αποσκοπώντας στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς. Ο σχεδιασμός στοχεύει στη βελτίωση του πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και νομοθετικού περιβάλλοντος μέσα από συντονισμένες δράσεις σε 3 βασικούς πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Εκπαίδευση – Ευαισθητοποίηση - Πρόληψη: Με έμφαση στη νέα γενιά, με συνεχή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, στοχεύουμε στη μείωση των ευκαιριών διαφθοράς και την αποτροπή των αιτιών της. Παρεμβαίνουμε οριζόντια στην κοινωνία και επιδιώκουμε την ενημέρωση σε σχέση με την πρόληψη της διαφθοράς. Ζητούμενο είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας, η ενίσχυση του αισθήματος της κοινωνίας για απαίτηση χρηστής διαχείρισης και λογοδοσίας, η ώθηση της κοινωνίας να αντιστέκεται και να προλαμβάνει τη διαφθορά, καθώς και η ενδυνάμωση του πλαισίου συμμετοχής μη κρατικών φορέων.

2ος Πυλώνας: Νομοθετικός, Διαρθρωτικός Εκσυγχρονισμός και Κατασταλτικά Μέτρα: Ισχυροποιούμε τους θεσμούς και θωρακίζουμε τη δικαιοσύνη με την ενίσχυση και αξιοποίηση του νομικού πλαισίου κατά της διαφθοράς. Ενδυναμώνουμε τους μηχανισμούς ελέγχου, ενισχύοντας τα εργαλεία καταπολέμησης της διαφθοράς και εφαρμόζοντας αποτελεσματικότερες και ταχύτερες διαδικασίες καταστολής.

3ος Πυλώνας: Εποπτεία, Αξιολόγηση Κινδύνων και Ενημέρωση Κοινωνίας των Πολιτών: Δημιουργούμε δομές εποπτείας και ελέγχου της πορείας υλοποίησης του σχεδιασμού. Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την αποτελεσματικότητα των μέτρων συμμόρφωσης με τους κανόνες χρηστής διακυβέρνησης και λογοδοσίας.

 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον σχεδιασμό και τα μέτρα κατά της διαφθοράς. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ