Πιο κάτω από ότι περιμέναμε η ανάκαμψη του 2021

Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2021 το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας προς τα κάτω.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο το 2020 εκτιμάται σε -5,7%, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το 2020 εκτιμάται ότι ήταν μικρότερη από την προβλεπόμενη, αφού η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας που ακολούθησε την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία εφαρμόστηκαν την άνοιξη, ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη.

Το 2021, η κυπριακή οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει, με τον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται σε 3.7%. Η πρόβλεψη για το 2021 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω της έξαρσης της πανδημίας κατά τους τελευταίους μήνες του 2020 και της αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων.

Οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές κυριαρχούν. Πιθανοί κίνδυνοι απορρέουν από την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτηση της πανδημίας και ειδικότερα του νέου απαγορευτικού τον Ιανουάριο.

Επιπλέον κίνδυνοι πηγάζουν από τυχόν καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα εμβολίων και στα προγράμματα εμβολιασμού στην Κύπρο και στην ΕΕ, καθώς και από ένα νέο κύμα λοιμώξεων λόγω μεταλλάξεων του ιού. Βραδύτεροι ρυθμοί στους εμβολιασμούς ή/και μια νέα έξαρση των κρουσμάτων ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην επαναδραστηριοποίηση κλάδων της οικονομίας και να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της εγχώριας δραστηριότητας και της εξωτερικής ζήτησης, κυρίως της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες.

Άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές σχετίζονται με ενδεχόμενες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και πιθανή εκ νέου κλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενόσω η πανδημία παραμένει. Περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, τοπικές αρχές) ενδέχεται να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας, να περιορίσουν την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ και να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός το 2021 προβλέπεται να αυξηθεί σε 0,8% από -0,6% το 2020, καθώς η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ