Ετοιμάζεται πλαίσιο για να «κλείσουν» τα νομικά κενά της τηλεργασίας

Ασφάλεια και σαφήνεια των εργασιακών όρων της τηλεργασίας επιχειρείται με διαμόρφωση σχετικού νομικού πλαισίου

Στη διευθέτηση του σύνθετου ζητήματος των εργασιακών όρων της τηλεργασίας επιχειρεί να συμβάλει με δημιουργία νομικού πλαισίου, η Επίτροπος Νομοθεσίας. Η κυρία Λουίζα Ζανέττου μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, σημείωσε πως χρειάζεται να γίνει σοβαρή μελέτη επί του θέματος, και δεν αρκεί μια απλή τροποποίηση υφιστάμενων εργασιακών νόμων.

«Είναι θέμα που απασχολεί το παγκόσμιο και αυτό δείχνουν αρκετές διεθνείς εκθέσεις, προσπάθεις από αρμόδιους και μελέτες. Υπάρχει αρκετά μεγάλο νομικό κενό σε πολλές εργασιακές εκφάνσεις της τηλεργασίας. Επί παραδείγματι φαίνεται χρήσιμο να γίνει μια ρύθμιση για περιπτώσεις που θα γίνει κάποιο λάθος από μέρους του εργαζομένου ή που θα συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα. Ακόμη πρέπει να οριστεί τι γίνεται με θέματα εμπιστευτικότητας όπως η ηλεκτρονική διακίνηση φακέλων και άλλων εμπιστευτικών υλικών από ιδιωτικά δίκτυα». Η κυρία Ζανέττου  αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στην ανάγκη νομικής διευθέτησης των όρων που σχετίζονται με τα εργασιακά ωράρια στο πλαίσιο της τηλεργασίας αφού όπως φαινόμενα μπορεί να διαφοροποιηθούν χωρίς προσυνεννόηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Οι όποιες αποφάσεις για το νομικό πλαίσιο όπως είπε η κυρία Ζανέττου,  θα ληφθούν συνυπολογίζοντας τις εργασιακές και τις εργοδοτικές ανάγκες. «Για αυτό το λόγο ο διάλογος και η σχετική διαμόρφωση πλαισίου θα γίνει κατόπιν συνεννόησης και συλλογικής δουλειάς με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Συντεχνίες, εργοδοτικές οργανώνεις, Υπουργείο εργασίας κλπ».

Γενικός σκοπός το εν λόγω πλαισίου είναι η ασφάλεια και σαφήνεια εργασιακών όρων της τηλεργασίας.

«Ενώ υπήρχε τηλεργασία πριν την πανδημία , ωστόσο ήταν σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη να γίνει πολύ πιο σαφές το νομικό πλαίσιο. Πρέπει να γεφυρωθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει και να γίνει μια μελέτη και κατόπιν ένα πλαίσιο που να αφορά και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε η Επίτροπος Νομοθεσίας.

Η κυρία Ζανέττου, τόνισε ότι «Θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η ισότητα των εργαζομένων. Δηλαδή υπάρχει μια σειρά από εργαζομένους που δεν μπορούν ή δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται με τηλεργασία. Συνεπώς αυτό το πλαίσιο πρέπει να λάβει υπόψιν όλο το εργασιακό περιβάλλον ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν εργασιακές κατηγορίες διαφόρων ταχυτήτων. Για παράδειγμα να μην υπάρχουν διευθετήσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μιας εργασιακής ομάδας και να είναι εις βάρος άλλης» ,

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ