Τα 300 εκατομμύρια, το "Δεσμεύομαι" και οι επιστολές βόμβα της Νομικής Υπηρεσίας

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Νίκος Αναστασιάδης εκχώρησε το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να αναλάβει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η εμπλοκή του Δικηγορικού Γραφείου Νίκου Αναστασιάδη στις πολιτογραφήσεις, ο Σαουδάραβας φίλος του Προέδρου, οι επιχειρήσεις των γαμπρών του, οι αναφορές στις Σεϋχέλλες και τα 300 εκατομμύρια καθώς και τα νομικά κενά του Προγράμματος μονοπώλησαν την χθεσινή κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια», η οποία διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής και αν έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από το ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων» ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι απάντησε με «πλήρη ειλικρίνεια και ανέπτυξε τα αληθή και πραγματικά γεγονότα».

Δικηγορικό Νίκος Αναστασιάδης

Στο επίκεντρο της Ερευνητικής Επιτροπής βρέθηκε το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαριθμεί συνολικά 65 πολιτογραφήσεις που πραγματοποίησε το Γραφείο, 8 πριν το 2013 και 57 μετά το 2013, σημειώνοντας ότι από το 1997 και την εκλογή του ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν έχει ενεργή εμπλοκή με τα ζητήματα του Δικηγορικού Γραφείου.

Επανέλαβε ότι από το 2013 έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στις θυγατέρες του, οι οποίες κατέχουν το 50% των μετοχών, τονίζοντας την ορθότητα του διαρκούς και στενού ελέγχου που γίνεται στο Δικηγορικό του Γραφείο λόγω της ενεργής του εμπλοκής στην πολιτική ζωή του τόπου.

Παρότρυνε την Επιτροπή να διενεργήσει τους όποιουσδήποτε ελέγχους επιθυμεί για το εν λόγω ζήτημα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι λόγω της θέσης του ως πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, ήταν συνέχεια, ορθώς, στο μικροσκόπιο των επιτροπών ελέγχου.

Σαουδάραβας και κέρδη για το κράτος από τον «φίλο»

Στο μικροσκόπιο της Ερευνητικής Επιτροπής βρέθηκε και ο Σαουδάραβας «φίλος» του Προέδρου, όπως τον χαρακτήρισε, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι βεβαίως και τον γνωρίζει αλλά δεν είχε κάποια χάρη ώστε να έπρεπε να του ανταποδώσει κάτι ούτε υπήρξε καμία παρέκκλιση κατά την διαδικασία πολιτογράφησής του.

Εντύπωση προκάλεσε όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταλλάζοντας ρόλους με την Επιτροπή, προέβη σε ερώτηση προς το μέλος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου αν κακώς δόθηκε η πολιτογράφηση στον Σαουδάραβα βάσει του πορίσματός της.

Η κ. Καλογήρου απαντώντας ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάτι μεμπτό στην διαδικασία, αν ληφθούν υπόψη τα κριτήρια της περιόδου εκείνης.

Η παραβίαση που υπήρξε και αναφέρεται στο Πόρισμα Καλογήρου είναι η λάθος πολιτογράφηση της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα, λόγω του ότι δεν υπάρχει νομοθεσία στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας που να αφορά και δεύτερη σύζυγο, ενώ για το ίδιο άτομο υπάρχει η πιθανότητα να είχε προβεί σε ψευδή δήλωση ότι θα διέμενε στην Κύπρο.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπήρξε δωροληψία, με το ταξίδι που έγινε από τον ίδιο αλλά και μέλη της οικογένειάς του με αεροπλάνο ιδιοκτησίας του Σαουδάραβα, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να επισείει την προσοχή του κύριου Αναστασιάδη ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα .

Απαντώντας ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι με δικά του έξοδα έχει κάνει το ταξίδι που αναφέρεται ενώ για τις προσωπικές σχέσεις που διατηρεί με το εν λόγω πρόσωπο αλλά και την χρήση των τζετ του Σαουδάραβα για υπηρεσιακά ταξίδι, είπε ότι «Βεβαίως διατηρώ φιλίες με τον Σαουδάραβα. Ο Σαουδάραβας έχει εξοικονομήσει στο κράτος 966 χιλιάδες.Τον Απρίλη του 2016 συνείσφερε ακόμα μισό εκατομμύριο στο Ταμείο Αλληλεγγύης για να μπορούν να προχωρήσουν με τις σπουδές τους άποροι φοιτητές. Αυτά τα έκανε για τον φίλο του, τον Πρόεδρο της ΚΔ.»

Σημείωσε επίσης σύμφωνα με έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, οι προσφορές από την εταιρεία του Σαουδάραβα για τα υπηρεσιακά ταξίδια ήταν οι χαμηλότερες που υπήρχαν.

Καλώ οποιονδήποτε να αναλάβει τα 300 εκατομμύρια

Αιχμηρές ήταν οι τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη για τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει λάβει κέρδη 300 εκατομμυρίων μέσω του Προγράμματος των Χρυσών Διαβατηρίων, ενώ αρνήθηκε να κατονομάσει τον δημοσιογράφο που προέβη στις εν λόγω τοποθετήσεις, καλώντας επίσης την άμεση διερεύνηση από κάποιον ειδικό για την εν λόγω αναφορά. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εκχωρήσει το δικαίωμα σε όποιοδήποτε να αναλάβει τα 300 εκατομμύρια που λένε ότι πήρε, σημειώνοντας ότι «Ούτε ξέρω που είναι οι Τράπεζες των Σεϋχελλών».

Τα «Λαϊκά Δικαστήρια» για τους γαμπρούς

Λαϊκά δικαστήρια χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις όποιες αναφορές για εμπλοκή των γαμπρών του με το Πρόγραμμα των Χρυσών Διαβατηρίων.

Για τον ένα του γαμπρό και τις φήμες που τον ήθελαν να ενοικιάζει αυτοκίνητα στους επενδυτές ως προϋπόθεση για να πολιτογραφηθούν απάντησε πώς το το ζήτημα τέθηκε κάτω από τον Έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, διαψεύδοντας αυτές τις απόπειρες δυσφήμησής μου.»

Η Ερευνητική Επιτροπή έθεσε ερώτημα για την κατασκευαστική εταιρεία του άλλου του γαμπρού, Γιάννη Μισιρλή, με τον Πρόεδρο να σημειώνει ότι η εταιρεία του λειτουργούσε πολύ πριν να γίνει γαμπρός του χωρίς να έχει ούτε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο έχοντας επιπλέον και αρκετές βραβεύσεις.

Ερωτηθείς για το ότι ο Γιάννης Μισιρλής ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της διαχείρισης της Μαρίνας της Αγίας Νάπας ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν είναι στο ΔΣ, το ζήτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο υπήρχε κάποια παράβαση κατά την διαδικασία των πολιτογραφήσεων, τονίζοντας προς την επιτροπή ότι «αν βρείτε ότι οποιοσδήποτε πολιτογραφήθηκε λόγω εύνοιας δέχομαι την επίπληξή σας».

Σύγκρουση συμφέροντος και «Δεσμεύομαι»

Ερωτηθείς για τις εγκρίσεις των αιτήσεων πολιτογραφήσεων από το Υπουργικό καθώς και την ύπαρξη ζητήματος σύγκρουσης συμφερόντων, για μέλη του Υπουργικού και του ιδίου, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι ήταν μια διαδικασία, που πέραν κάποιων εξαιρετικών περιπτώσεων, δεν μπορούσε να ήταν χρονοβόρα και βασίζονταν στους ελέγχους που γίνονταν προηγουμένως από υπηρεσίες του κράτους και διεθνείς οργανισμούς.

 Τόνισε επίσης ότι τα ονόματα των παρόχων και των εμπλεκομένων δεν αναφέρονταν στην εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών και δεν μπορούσε το Υπουργικό να γνωρίζει αν υπήρχε συσχετισμός κάποιου μέλους με κάθε πολιτογράφηση.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργικό δεν μπορούσε να ελέγχει κάθε αίτηση, «αν γινόταν αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα έκανε άλλη δουλειά και θα μετατρέπετο σε μία επιτροπή ελεγχου. 

Για το αν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεσμεύονταν από Κώδικα Δεοντολογίας είπε ότι    

«Δεν υπέγραψε κάτι τέτοιο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά δεσμεύεται», 

Οι πολιτογραφήσεις τέλος

Tον οριστικό τερματισμό του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων χωρίς να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ανακοίνωσε με το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

  Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι, «Θα δοθούν άλλα κίνητρα για επενδύσεις, αλλά όχι πολιτογραφήσεις». 

Νομικά κενά και ανακλήσεις 

Κατόπιν των υποδείξεων της Ερευνητικής για το νομικό κενό που υπήρχε σχετικά με ανακλήσεις υπηκοοτήτων, ακόμα και σε τρανταχτά παραδείγματα όπως αυτό του Λόου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι ήταν μια παράλειψη να μην υπήρχε η δικλείδα απόσυρσης υπηκοότητας η οποία αποτελούσε και μεγάλο πρόβλημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά την διαδικασία η Ερευνητική Επιτροπή έριξε βόμβα αναφέροντας την ύπαρξη δύο επιστολών της Νομικής Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία προειδοποιούσε για το ότι το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Με τις επιστολές της προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, η Νομική Υπηρεσία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανυπαρξία νομικού πλαισίου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη των εν λόγω επιστολών, αναφέροντας ότι δεν είχε κάτι υπόψην του επί τούτου, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό δηλώνοντας ότι πιθανώς να μην είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος ο Υπουργός, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει τι μπορεί να ανέφεραν οι Υπουργοί στις προηγούμενες καταθέσεις τους για το εν λόγω ζήτημα.

Καταχρήσεις και πρόωρος τερματισμός του Προγράμματος

 Όσον αφορά τις αναφορές του ΠτΔ για καταχρηση του Προγράμματος από κάποιους σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Πολίτης ξεκαθάρισε ότι η αναφορά του έγινε όταν αντιλήφθηκε την αλόγιστη διαφήμιση του Προγράμματος από παρόχους και διαφημιστικά γραφεία με φωτεινές πινακίδες και διαφημιστικά δείγματα διαβατηρίων που άφηναν την εντύπωση στους ξένους ότι η Κύπρος πωλεί διαβατήρια.

Απεκάλυψε ότι όταν το συνειδητοποίησε είπε σε συγκεκριμένους παρόχους και ντιβέλοπερ ότι «θα με οδηγήσετε να πάρουμε απόφαση κατάργησης του Προγράμματος».

Συλλούρης και συνήθης πρακτική

Σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Σίγμα για την δράση του κ. Συλλούρη στο Ντουπάι όπου εμφανιζόταν ως «εκπρόσωπος του ΠτΔ» για επενδύσεις σε διεθνή φόρα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν αποκλύεται να εξουσιοδότησε τον κ. Συλλούρη όπως εξάλλου συνέβαινε και με αρκετούς αξιωματούχους. Ωστόσο είπε πως «δεν ξέρω όμως αν το χρησιμοποίησε διαφορετικα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ