ΕΔΕΚ και Θεοχάρους για επιστολές Οδυσσέα σε Επ. Υγείας

Πώς τοποθετείτε η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη για τον ΟΚΥΠΥ και τις επιστολές του Γενικού Ελεγκτή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας

Τοποθετήσεις από την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη για το θέμα του ΟΚΥΠΥ όπως αυτό προέκυψε μετά τις επιστολές Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής. 

ΕΔΕΚ

Σκοπιμότητες από κόμματα της αντιπολίτευσης και στρατηγικό πλάνο ξεπουλήματος καταλογίζει ο Μαρίνος Σιζόπουλος στους «αρχιτέκτονες» του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την πλήρη ταύτιση του, στα όσα διαμηνύει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για το Σύστημα Υγείας μέσα από την επιστολή τους στην Επ. Υγείας της Βουλής.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «Δυστυχώς οι σκοπιμότητες που δεν ήταν μόνο απ΄ αυτούς που οργάνωσαν το θέμα της αυτονόμησης δήθεν το δημοσίων νοσηλευτηρίων, ήταν και από όλα αυτά τα κόμματα που στήριξαν αυτή την διαδικασία».

Ο λόγος κατά τον κύριο Σιζόπουλο που κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης «δεν λένε τίποτα για το ΓεΣΥ» είναι ότι «Πιθανόν να εμπλέκονται στο κοντραμπάντο και σε συμφωνίες που έχουν γίνει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξάλλου δήλωσε ο ίδιος ότι το ΓΕΣΥ ξεκίνησε να λειτουργεί μετά από συμφωνία του ΑΚΕΛ με τον πρώην υπουργό υγείας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ακόμη ότι απώτερος στόχος των σκοπιμοτήτων είναι η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και το ξεπούλημά του στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Μάλιστα αυτό τον σκοπό όπως δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, εξυπηρετούσε «και η τοποθέτηση των τριών Άγγλων και του κυρίου Νίκολσον με την γνωστή προϋπηρεσία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας και τους γνωστούς λόγους για τους οποίους τέθηκε σε παραίτηση, στις θέσεις των επικεφαλής του Δ.Σ. του ΟΚΥΠΥ». Συκεκριμένα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ  «μπήκαν εκεί για να κάνουν τις επαφές και τις γέφυρες με βρετανικά κεφάλαια ούτω ώστε την κρίσιμη ώρα που θα χρειαστεί η επενοικίαση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε ιδιωτικά κεφάλαια να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο».  

Τέλος ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι με σοβαρές και μελετημένες τομές, μπορεί να «Σώζεται η κατάσταση» των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Αλληλεγγύη 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελένη Θεοχάρους η οποία σημείωσε πως «Υπήρχε πάντα μια καθολική εκπεφρασμένη θέση για τη λειτουργία του ΓεΣΥ το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά παράλληλα κάποιοι το υπέσκαπταν μονίμως».

Μιλώντας επίσης στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, σημείωσε πως «Εδώ και δύο χρόνια επαναλαμβάνουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγούνται σε ανυποληψία και πτώχευση. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν αποψιλωθεί από πάρα πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές».

Για διαφημίσεις προς ξένους επενδυτές έκανε λόγο η Ελένη Θεοχάρους και μάλιστα από κρατικούς οργανισμούς προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Συγκεκριμένα είπε πως: «Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων που θα τους έδινε τη δυνατότητα να έχουν μια αυξημένη οικονομική ρευστότητα  και δεν θα αποτελούν γάγγραινα για τα δημόσια οικονομικά δεν έγινε ποτέ. Από την άλλη ακούμε δημόσιους οργανισμούς για προσέλκυση ξένων επενδυτών να διαφημίζει προς τους ξένους επενδυτές να έρθουν να αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία».

Τέλος ανέφερε πως «Είναι σαφέστατη η θέση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα νοσοκομεία στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή, είτε σαν διαχειριστές  είτε με άλλους τρόπους».

 

Αντιδράσεις από ΟΚΥΠΥ

Πάντως, σήμερα το πρωί υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις γύρω από το όλο ζήτημα από μέρους του ΟΚΥΠΥ. «Όλοι μας έχουμε τις ανησυχίες μας όσον αφορά την οικονομική πτυχή των κρατικών νοσηλευτηρίων», απάντησε σχολιάζοντας την σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο κος Χαριλάου εξήγησε πως, «η έκθεση που στάλθηκε στην Επιτροπή Υγείας για να συζητηθεί, θα μελετηθεί και από τον ΟΚΥΠΥ. Είναι θέματα που θα απασχολήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ, ώστε να ξεκαθαρίσουν διάφορα ζητήματα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ