Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι ένα νέο μνημόνιο

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπογραμμίζεται πως η «φύση» της υφιστάμενης αύξησης χρέους απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου

του Χρίστου Πέτρου 

Η αύξηση του δημοσίου χρέους που φτάνει σχεδόν το 120% του ΑΕΠ οφείλεται όπως διαμηνύουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί κυβερνητικοί παράγοντες, αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό του 2013 που λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών, η οικονομία δεν μπόρεσε να ανακάμψει από μόνη της και χρειάστηκε τα μνημόνια για να εξέλθει από την τότε κρίση.

Ο Υπ. Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε χθεσινή συνέντευξή του στον Φιλελεύθερος, τόνισε πως «το χρέος θα αυξηθεί μεν αλλά περιστασιακά και αν η οικονομία επαναλειτουργήσει κανονικά σε κάποιο διάστημα τότε θα επανέλθουμε σε πτωτική πορεία του χρέους το 2021».

Σχολιάζοντας στην Πρώτη Εκπομπή ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης, κατά πόσον υπάρχει  κίνδυνος ενός νέου μνημονίου, «αν και δεν είναι άμεσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα εξαρτηθεί από την επακόλουθη πορεία της οικονομίας» είπε.

Είναι σημαντικό όπως ανέφερε ο κ. Φλωρεντιάδης να «ξαναπάρει μπρος σύντομα η τουριστική βιομηχανία». Επίσης σημείωσε πως είναι καθοριστικό να καλυφθεί το κενό που προέκυψε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων με την κατάργηση του ΚΕΠ, το οποίο όπως είπε πέραν από τον τρόπο λειτουργίας του και την τροπή που έλαβε, αποτελούσε σημαντικό αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας.  

«Επί τις ουσίας μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι αλλά είναι στο χέρι μας να τους διαχειριστούμε για να μην φτάσουμε πάλι σε μνημόνια» ανέφερε καταληκτικά ο κ. Φλωρεντιάδης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ