Πόσο πραγματική είναι η μείωση της ανεργίας - Τι λέει το Τμήμα Εργασίας

Η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Χρήστου  Μιχάλαρου

Την άποψη ότι η μείωση της ανεργίας μπορεί να γίνει αντιληπτή και με γυμνό μάτι στην κοινωνία, εξέφρασε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Αλεξάνδρου, ερωτηθείς κατά πόσο η μείωση της ανεργίας η οποία διαφαίνεται μέσα από τους αριθμούς, ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, απάντησε ότι οι μετρήσεις γίνονται με διάφορους τρόπους. 

«Εμείς έχουμε την εγγεγραμμένη ανεργία, όπως διαμορφώνεται μετά από τις εγγραφές στα τοπικά γραφεία του Τμήματος Εργασίας. Βεβαίως δεν είναι και μόνο αυτοί οι αριθμοί: είναι και εκείνοι που βγάζει η Στατιστική Υπηρεσία σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Και τα τρία νούμερα δείχνουν συνεχώς πτωτική τάση», είπε προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις σχετικές δημοσιεύσεις η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα στις υπόλοιπες της ευρωζώνης. 

«Στα χρόνια της κρίσης μιλούσαμε για ανεργία της τάξεως του 17%, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 7,7%, κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», είπε. 

Ερωτηθείς κατά πόσο παίζει ρόλο η φυγή των νέων για εργασία στο εξωτερικό, ο κος Αλεξάνδρου απάντησε ότι βελτίωση της κατάστασης είναι κάτι που μπορεί κανείς να αντιληφθεί ακόμα και εμπειρικά, μέσα από την αγορά, αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η φυγή στο εξωτερικό αποτελεί τον βασικό λόγο.

«Η αγορά έχει πάρει τα πάνω της. Οι μηχανές της Οικονομίας έχουν αρχίσει και λειτουργούν. Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μάλιστα πολύ ικανοποιητικά, εξ ου και οι πολύ ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται, πάντα συγκρινόμενοι με την ευρωζώνη και τις υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. 

Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός πως κάποιοι πολίτες της Κύπρου επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό δεν είναι κάτι κακό, καθώς αποκτούν πρόσθετες εμπειρίες τις οποίες, ερχόμενοι πίσω στην Κύπρο, θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν. 

Στην παρατήρηση ότι υπάρχουν αρκετοί άνεργοι οι οποίοι επιλέγουν να μην εγγραφούν στους καταλόγους ώστε να λαμβάνουν το επίδομα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο κος Αλεξάνδρου τόνισε ότι το Τμήμα Εργασίας προτρέπει τους συγκεκριμένους πολίτες να εγγραφούν στους καταλόγους, καθώς αυτό είναι προς όφελός τους. 

«Έχουμε διάφορες επιλογές να τους προσφέρουμε, να τους βοηθήσουμε και να τους κατευθύνουμε ώστε να εμπλουτίσουν τη φαρέτρα τους με επιπρόσθετα προσόντα για να μπορούν να έχουν καλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης, ακόμα και σε καλύτερες θέσεις», είπε. 

Όσον αφορά στην ειδοποίηση που θα λαμβάνουν πλέον οι εγγεγραμμένοι άνεργοι για θέσεις ωρομισθίων του Δημοσίου, σύμφωνα με τον κο Αλεξάνδρου αυτή έχει να κάνει με παραπομπή σε συνέντευξη. 

«Μέχρι σήμερα η διαδικασία της παραπομπή γινόταν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει καθώς ακούγονται διάφορα, ότι δηλαδή το σύστημα δεν είναι διαφανές και αντικειμενικό. Οπότε θέλουμε να αφαιρέσουμε αυτή τη σκιά που βρίσκεται πάνω από το Τμήμα Εργασίας», είπε. 

Κατά τα λοιπά η διαδικασία που θα ακολουθείται, θα ίδια με την τρέχουσα: θα εκδίδονται οι κατάλογοι με βάση τα αιτήματα των τμημάτων που ζητούν ωρομίσθιο προσωπικό. Τα σχέδια υπηρεσίας είναι ήδη συμφωνημένα σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών, με το Υπουργείο Εργασίας να αποστέλλει από τον κατάλογο που έχει στην κατοχή του γραπτά μηνύματα, αντί να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις. 

«Πολλές φορές οι άνεργοι επικαλούνταν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για συνέντευξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπόνοιες και προβλήματα», επισήμανε.  

Τέλος, διευκρίνισε ότι η Βουλή πρόσφατα έχει ψηφίσει το άνοιγμα θέσεων οι οποίες ήταν μέχρι στιγμής «στον πάγο» και ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Όσον αφορά στους τομείς που υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα, απάντησε ότι μιλάμε κυρίως για καθαρίστριες, προσωπικό στο τμήμα αρχαιοτήτων, συγκοινωνιών κλπ. για τις οποίες θα γίνεται ανάλογος χειρισμός, νοουμένου ότι έχουν πάρει και τις σχετικές εγκρίσεις.