ΚΕΒΕ: Ορόσημο η συμφωνία με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

 Το ΚΕΒΕ τονίζει την πολιτική και οικονομική σημασία της για τον τόπο

Ιδιαίτερης σημασίας για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στα γεωπολιτικά δρώμενα της περιοχής, αποτελεί η διακρατική συμφωνία που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αιγύπτιο ομόλογο του Τάρεκ Ελ Μόλα.

To ΚΕΒΕ, χαιρετίζει τη διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Τονίζει ότι συνιστά ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς τον στόχο της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προς όφελος όχι μόνο των Κυπρίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη υπογραμμίζει το ΚΕΒΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό, είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας, γι’ ακόμα μια φορά, τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου αλλά και των πολύ καλών πολιτικών σχέσεων που διατηρεί η Κύπρος με όλες τις χώρες της περιοχής που της επιτρέπει να λειτουργεί ως καταλύτης στην υπογραφή πολυμερών συμφωνιών.

Σύμφωνα και με τον αρμόδιο Υπουργό, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών.

Το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι η γεωπολιτική ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, ο μόνος τρόπος να κτιστεί εμπιστοσύνη και να επιτευχθεί πραγματική ενίσχυση σχέσεων.

Είναι σημαντικές τέτοιου είδους συνεργασίες καθώς εδραιώνουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και στα ενεργειακά δημιουργώντας τεράστιες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.