Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία μεταξύ άλλων και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του ενωσιακού δικαίου.
Στην «λίστα» με τις χώρες που δεν εναρμονίζουν το εθνικό τους Δίκαιο με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι και η Κύπρος. Συγκεκριμένα οι νομικές διαδικασίες που κινεί η ΕΕ και αφορούν την Κύπρο, σχετίζονται με μη εφαρμογή Ευρωπαϊκών οδηγιών για το Περιβάλλον, για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και με οδηγίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Προστασία των καταναλωτών: Η Επιτροπή καλεί την ΚΥΠΡΟ να εξασφαλίσει επαρκή και αποτελεσματικά μέσα για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές συμβατικές ρήτρες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, λόγω μη ορθής εφαρμογής και επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις αθέμιτες συμβατικές ρήτρες (οδηγία 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου) και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (οδηγία 2005/29/ΕΚ). Η Επιτροπή κίνησε τη συγκεκριμένη διαδικασία επί παραβάσει το 2013 με βάση σειρά καταγγελιών από πολίτες της ΕΕ οι οποίοι είχαν αγοράσει ακίνητα στην Κύπρο και είχαν παραπλανηθεί, κατά τους ισχυρισμούς τους, από εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων, τράπεζες και δικηγόρους. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κυπριακές αρχές δεν εφάρμοζαν αποτελεσματικά τις εν λόγω δύο σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, οι κυπριακές αρχές απάντησαν εποικοδομητικά σε αρκετούς από τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει η Επιτροπή σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή των δύο οδηγιών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί πλήρως: η Κύπρος εξακολουθεί να μη διαθέτει κατάλληλα και αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της συνεχιζόμενης χρησιμοποίησης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις που συνάπτονται με καταναλωτές. Οι αποφάσεις της κυπριακής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή δεν είναι εκτελεστές και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν δίνει συνέχεια στις αποφάσεις της, καθώς δεν υποβάλλει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια. Επιπλέον, οι δικηγόροι δεν υπόκεινται στους κανόνες περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Η Κύπρος έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Η Επιτροπή καλεί την ΚΥΠΡΟ να ενισχύσει τους εθνικούς κανόνες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων
Η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων έργων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον (οδηγία 2011/92/ΕΕ). Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία τονίζει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ευρώπη την πορεία προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων.
Η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο ορισμένα μέρη της οδηγίας, γεγονός που σημαίνει ότι στην εν λόγω χώρα είναι δυνατόν να εγκρίνονται έργα για τα οποία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μολονότι δεν συμμορφώνονται πλήρως με την οδηγία. Για παράδειγμα, η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο την υποχρέωσή της να διασφαλίζει τη διάθεση πρακτικών πληροφοριών στο κοινό σχετικά με την πρόσβαση σε διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες επανεξέτασης. Επίσης, δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο την υποχρέωση να θεσπίσει λεπτομερείς ρυθμίσεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις.
Δεδομένου ότι η εν λόγω χώρα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη. Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης: Η Επιτροπή κινεί διαδικασίες επί παραβάσει κατά της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, της ΚΥΠΡΟΥ και της ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στη Γερμανία, την Κύπρο και τη Σουηδία, λόγω ελλιπούς και/ή πλημμελούς μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (2002/584/ΔΕΥ). Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης προβλέπει απλουστευμένες διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες παράδοσης: εάν ένας δικαστής οποιουδήποτε κράτους εκδώσει ένταλμα σύλληψης και κράτησης υπόπτου για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος, το εν λόγω ένταλμα ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Το ένταλμα, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2004, αντικατέστησε τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης που ίσχυαν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν πλήρως και ορθά το σύνολο των διατάξεων της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο. Η Γερμανία, η Κύπρος και η Σουηδία δεν το έχουν πράξει, ιδίως καθώς επιφυλάσσουν για τους υπηκόους τους ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σύγκριση με τους πολίτες της ΕΕ από άλλα κράτη μέλη ή παρέχουν πρόσθετους λόγους για την άρνηση ενταλμάτων οι οποίοι δεν προβλέπονται στην απόφαση-πλαίσιο. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα προαναφερόμενα τρία κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διορθώσουν τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ιρλανδία τον Οκτώβριο του 2020 και στην Αυστρία, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία τον Δεκέμβριο του 2020. Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγησή της σχετικά με την πληρότητα και την ορθότητα της μεταφοράς της απόφασης-πλαισίου σε άλλα κράτη μέλη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης διατίθενται εδώ.