Έτσι "αποκλιμακώνεται" από τα μέτρα η Κύπρος

Πώς θα εφαρμοστούν οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων από την 1η Μαρτίου. Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία και πότε ανοίγει η εστίαση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης και επικύρωσε τις προτάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Ακολούθως ο Υπουργός Υγείας προέβη σε ανακοινώσεις για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού που είχαν τεθεί σε ισχύ τους τελευταίους μήνες.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ισχύουν όσα ισχύουν μέχρι σήμερα όσον αφορά την αποστολή sms και τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε επίσης ότι "Είμαστε κοντά στο τέλος" και η νίκη θα έρθει με την εμβολιαστική κάλυψη ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα μαζικά τεστ σε χώρους εργασίας ενώ το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό όπλο για έξοδο από την κρίση.

Τα μέτρα αναμένεται να αρθούν σε δύο φάσεις τις επόμενες βδομάδες ξεκινώντας από την 1η Μαρτίου.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά την ανακοίνωση των αποκλιμακώσεων τόνισε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνεται αργά και σταθερά.

Τι ανοίγει από 1η Μαρτίου

  1. Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.
  2. Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).
  3. Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.
  4. Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.
  5. Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.
  6. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.
  7. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.
  8. Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Τι ισχύει από την 8η Μαρτίου

  1. Επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Ανοίγουν 16 Μαρτίου οι χώροι εστίασης

O Υπουργός Υγείας σημείωσε κατά τις ανακοινώσεις ότι αναμένεται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021,μεταξύ άλλων η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ