Χάρης στο Bloomberg: Επιστρέψαμε στην κανονικότητα (video)

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μήνυμα σταθερότητας και σιγουριάς για την κυπριακή Οικονομία απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

Ερωτηθείς αν η αναβάθμιση που πέτυχε η Κύπρος από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s και την άνοδο των κρατικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα μπορεί να αποτελέσει «σήμα» για τους επενδυτές ώστε να προσέλθουν στην Κύπρο, ο κος Γεωργιάδης απάντησε θετικά.

«Είναι ακριβώς αυτό. Τα τελευταία χρόνια ήταν καλά για την κυπριακή Οικονομία, με την ανάπτυξη να κινείται γύρω στο 4% του ΑΕΠ και την ανεργία να καταγράφει την γρηγορότερη πτώση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, ενώ πιθανότατα να έχουμε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα. Τα πράγματα έχουν ανακάμψει», είπε. 

Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει την καλή πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις.

Ερωτηθείς για τον τραπεζικό τομέα, κατά πόσο αυτός έχει ανακάμψει από την κρίση των περασμένων ετών και κατά πόσο έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά και την εξαγορά του «καλού» τμήματος του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα , ο κος Γεωργιάδης επισήμανε ότι όντως οι τράπεζες βρέθηκαν στην καρδιά της κρίσης, αλλά όλα έχουν πλέον αλλάξει. 

«Το πρόβλημα είναι η κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων κι αυτή είναι μια πρόκληση. Ωστόσο η πρόοδος είναι σταθερή με τη μείωση να είναι γρήγορη. Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, τα μισά από τα κόκκινα δάνεια τέθηκαν εκτός τραπεζικού συστήματος, κάτι που δείχνει ότι πλέον οι τράπεζες είναι ικανές να δώσουν νέες πιστώσεις και να χρηματοδοτήσουν την ισχυρή ανάκαμψη της Οικονομίας», είπε. 

Στην ερώτηση τι μέτρα λαμβάνονται ώστε οι τράπεζες να σταματήσουν να είναι «τόσο μεγάλες» σε σχέση με την Οικονομία του τόπου, ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι όντως ο τραπεζικός τομέας ήταν περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας, ενώ τώρα είναι «μόλις τρεις φορές μεγαλύτερος». 

«Είμαστε μια μικρή οικονομία κι ένα διεθνές κέντρο επιχειρήσεων κι ως εκ τούτου αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο τραπεζικός τομέας βασίζεται πλέον σε πιο υγιή βάση, με νέα κεφάλαια να έχουν μπει στο σύστημα με μεγαλύτερη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε. 

Ο κος Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει και σε σχέση με το καθεστώς των ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο. 

«Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στις τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες κάποτε ήταν υψηλές αλλά πλέον έχουν συρρικνωθεί και αποτελούν αμελητέα ποσότητα, από τις πραγματικές επιχειρήσεις. Οι δεσμοί ανάμεσα σε Κύπρο και Ρωσία είναι (σήμερα) κυρίως συνυφασμένες με τον Τουρισμό. Αυτή η σχέση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι ήταν κάποτε», τόνισε. 

Όπως είπε, η Κύπρος προσφέρει ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς και δεν βασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα  σε καμιά Οικονομία, πόσω μάλλον στη ρωσική. 

«Έχουμε μια καλή διασπορά και έχουμε πρόσβαση σε μια σειρά από αγορές», επισήμανε. 

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κος Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει ούτε εμπορικές ούτε κάποιου είδους οικονομικές σχέσεις, λόγω των πάγιων πολιτικών θέσεων της χώρας. 

«Είμαστε επικεντρωμένοι και απευθείας συνδεδεμένοι με την ευρωπαϊκή Οικονομία και τις επί μέρους αγορές. Αυτό που έχει πετύχει η Κύπρος είναι να παρουσιάζεται ως ένα νησί σταθερότητας και σιγουριάς, μια ασφαλή Οικονομία η οποία προσφέρει ευκαιρίες», σημείωσε. 

Όσον αφορά στην ψυχολογία ων καταθετών, μετά τα capital controls, ο κος Γεωργιάδης επισήμανε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα ανήκουν στο παρελθόν με την κατάσταση να είναι εντελώς διαφορετική και την εμπιστοσύνη να έχει επιστρέψει. 

«Αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια φράση για να περιγράψω την κατάσταση, είναι “επιστροφή στην κανονικότητα”» τόνισε. 

Πάντως, η δημοσιογράφος toy Bloomberg δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον Υπουργό Οικονομικών για το Brexit και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις οποίες συνέδεσε με την «έκρηξη» στις εισαγωγές χαλουμιού από την Κύπρο το 2017, συνολικού ύψους €70,5 εκ.

Με τη σειρά του ο κος Γεωργιάδης, αφού έσπευσε να χαρακτηρίσει το χαλούμι «πολύ νόστιμο», τόνισε ότι οι λόγοι της εν λόγω αύξησης είναι πολλοί. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, καθώς οι επιμέρους «μικρές» συμφωνίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ