"Καμπάνες" σε Τράπεζες, Εφημερίδες και οργανισμούς για προσωπικά δεδομένα

Πρόστιμα, επιπλήξεις και άλλες αποφάσεις Επιτρόπου Νικολαϊδου την περίοδο Οκτωβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021

Αποφάσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 (περιλαμβανομένων δύο αποφάσεων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2020) κοινοποίησε σήμερα το Γραφείο της. Όλες οι αποφάσεις είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα του Γραφείου.

Σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σε άλλες έγινε επίπληξη ενώ σε άλλες διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του κώδικα για προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στις περιπτώσεις που χειρίστηκε το γραφείο, περιλαμβάνεται και παράπονο για λίστα πολιτογραφήσεων που δημοσίευσε εφημερίδα και κοινοποίηση δεδομένων στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Επιγραμματικά σε δελτίο Τύπου του Γραφείου αναφέρεται ότι υπήρξε προειδοποίηση της Επιτρόπου αναφορικά με Δημοσίευμα της Εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με τίτλο «Ιδού η λίστα Αναστασιάδη – Ποιους πολιτογράφησε η κυβέρνηση Χριστόφια» ημερ. 6/9/2020. Η έρευνα έγινε αυτεπαγγέλτως και η Επίτροπος απηύθυνε Προειδοποίηση στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ όπως στο μέλλον απέχει από παρόμοιες πράξεις επεξεργασίας ήτοι δημοσιεύσεις, οι οποίες αντιβαίνουν με την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων (άρθρο 5(1)(γ) του ΓΚΠΔ).

Σε ό,τι αφορά κοινοποίηση δεδομένων στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την ΚΕΔΙΠΕΣ, αναφέρεται ότι υπήρξε παραδοχή από την ΚΕΔΙΠΕΣ ότι εκ παραδρομής κοινοποίησε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντί της ανωνυμοποιημένης λίστας με τους αγοραστές ακινήτων, που τελούσαν υπό διαχείριση, τη λίστα με τα ονοματεπώνυμά τους.

Η Επίτροπος έκρινε εύλογη και δικαιολογημένη την επιβολή της προβλεπόμενης διοικητικής κύρωσης ήτοι της επιβολής διοικητικού προστίμου ύψους €6,000.

Επίσης επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών αναφορικά με μη ικανοποίηση του αιτήματος πρόσβασης του παραπονούμενου και έλλειψη συνεργασίας με το Γραφείο της Επιτρόπου.

Για υπόθεση ανάρτησης βίντεο και φωτογραφιών από Παιδοκομικό Σταθμό και από εταιρεία προβολής και προώθησης μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στο διαδίκτυο, διαπιστώθηκε παράβαση εκ μέρους του Παιδοκομικού Σταθμού, εφόσον δεν υπήρχε συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα και παράβαση και από τη συγκεκριμένη εταιρεία προβολής και προώθησης, ως εκτελών την επεξεργασία του Παιδοκομικού Σταθμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη συμμόρφωση και αφαίρεση των επίμαχων φωτογραφιών από τα αρχικά στάδια διερεύνησης του παραπόνου, η Επίτροπος επέβαλε επίπληξη τόσο στον Παιδοκομικό Σταθμό, όσο και στην εταιρεία προβολής και προώθησης μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Εξάλλου για υπόθεση πρόσβασης σε φωτογραφίες των μελών από το Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, αναφέρεται ότι η ΑΤΗΚ διέκοψε τη δυνατότητα θέασης των προσωπικών δεδομένων των υπαλλήλων της (συμπεριλαμβανομένου και της φωτογραφίας) από την ΤΕΥ-ΑΤΗΚ, ενώ η ΤΕΥ-ΑΤΗΚ έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ανεξάρτητης βάσης δεδομένων των μελών της. Συνεπώς, επιτεύχθηκε συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Γραφείου της Επιτρόπου.

Για παράπονο εναντίον First Investment Bank Ltd (Fibank) και Astrobank Ltd αναφέρεται ότι το παράπονο εναντίον και των δύο Τραπεζών, απορρίφθηκε ως αβάσιμο.

Επίσης υποβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στην ΑΗΚ αναφορικά με το Σύστημα Bradford, ύψους €40.000 και πρόστιμο στην Ελληνική Τράπεζα σε συνέχεια παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων (Data Breach), ύψους €25.000.

Αναλυτικά όλες οι αποφάσεις και το σκεπτικό στον σύνδεσμο:

http://www.dataprotection.gov.cy/dataprotection/dataprotection.nsf/All/B...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ