Τρόικα: Εύθραυστο παραμένει το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν επί τάπητος την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ως “εύθραυστο” χαρακτήρισαν οι απεσταλμένοι της Τρόικας το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι ενδεχόμενες αναταράξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί. 

Στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που είχαν με τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, επισήμαναν ότι τόσο οι βάσεις στις οποίες στηρίζεται ο Τουρισμός, όσο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσεται ραγδαία ο κατασκευαστικός τομέας είναι “συγκυριακές”. 

Εκείνο στο οποίο εστίασαν ήταν στο γεγονός ότι ενώ κατά τη διάρκεια του μνημονίου ελήφθησαν δεσμεύσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αυτές δεν έχουν προχωρήσει, ενώ αναφορά έγινε και στην ποιότητα του δικαστικού συστήματος το οποίο θεωρούν μη αποτελεσματικό. 

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν περιέγραψαν λεπτομερώς σε ποιους τομείς απαιτούνται περαιτέρω τομές, ζητώντας παράλληλα και καταγράφοντας την άποψη των ίδιων των βουλευτών όσον αφορά στις νομοθετικές ανάγκες που αφορούν στον δημόσιο τομέα, στους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital Today, υπέδειξαν ότι σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στη νομοθεσία που αφορά στο Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο σκοπό έχει τη διαχείριση των εσόδων από τη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο την αξιοποίηση των πόρων που θα προκύψουν στο μέλλον. 

“Έπρεπε ήδη το Ταμείο να έχει δημιουργηθεί”, υπογράμμισαν και προέτρεψαν τους βουλευτές να πιέσουν και να επισπεύσουν τις διαδικασίες, καθώς οι εξελίξεις “τρέχουν”. 

Στο πλαίσιο της “άτυπης” αυτής ενημέρωσης, καταγράφηκε η ανησυχία σε σχέση με την ποιότητα της ανάπτυξης που έχει επιτύχει η κυπριακή οικονομία, ο φόβος για επιδείνωση του ρυθμού, ενώ εκφράστηκε εκ μέρους τους η άποψη ότι οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται το μοντέλο, ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμες, αλλά συγκυριακές, περιλαμβάνοντας σε αυτές τόσο το μοντέλο του Τουρισμού όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο. 

Αναφορά έγινε και στην ανεργία, η οποία έχει μεν σημειώσει σημαντική πτώση, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα με βάση τους στόχους και σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. 

Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημαντική μείωση που έχει επιτευθχεί στον τομέα των κόκκινων δανείων και στην σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Εκ μέρους βουλευτών, τέθηκε και το ζήτημα των πραγματικών εισηγήσεων της τρόικας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, καθώς όπως ειπώθηκε δεν είναι λίγες οι φορές που καλούνται να νομοθετήσουν με το πρόσχημα ότι πρόκειται για “απαιτήσεις των θεσμών”, χωρίς να είναι σε θέση να διαπιστώσουν ότι όντως κάτι τέτοιο ισχύει. 

Πάντως, οι βουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι τέτοιου είδους συνεδριάσεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει απευθείας ενημέρωση του νομοθετικού σώματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ