Το φυσικό αέριο ως μοχλός πίεσης Κύπρου-Ελλάδας στην Ευρώπη

Η Ευρώπη χρειάζεται το φυσικό αέριο και η συμμαχία Κύπρου-Ελλάδας μπορούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την άποψη ότι Η Κύπρος με την Ελλάδα συνεργαζόμενες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο και την προοπτική που αυτό διανοίγει, ως μοχλό άσκησης πολιτικής πίεσης, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και προς τις γειτονικές χώρες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών δρ Λουκάς Χριστοφόρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Χριστοφόρου υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από το φυσικό αέριο της Μεσογείου και ένας τρόπος να το αποκτήσει είναι είτε μέσω του EastMed, είτε μέσω της διαδικασίας υγροποίησης, ενδεχόμενα  για τα οποία στις δύο χώρες υπάρχει μεγάλη προοπτική.  

«Το ενεργειακό θέμα είναι μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και η άποψή μου είναι ότι Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν και για τα εθνικά θέματα τα οποία είναι σοβαρά», είπε προσθέτοντας ότι μόνο μέσω της ενότητας μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα.

Σημείωσε δε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει θετικά ώστε να αλλάξει ακόμα και η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των κοινωνιών.

«Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς μεταφοράς και μετακίνησης, κάτι που θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Επίσης, η Κύπρος στο μέλλον μπορεί να καταστεί ένα σημείο στο οποίο τα πλοία να εφοδιάζονται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, όταν πλέον δεν θα κινούνται με πετρέλαιο ή μαζούτ», είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι οι δύο χώρες μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής έχουν να ωφεληθούν πολύ από μια στενή συνεργασία.

«Κυρίως όμως η Ελλάδα έχει ανάγκη από φυσικό αέριο το οποίο παράγεται σε γειτονικές χώρες κι ενδιαφέρεται πολύ να ερευνήσει, όπως έχουμε εισηγηθεί και ως Επιτροπή Ενέργειας στην Πολιτεία, τα κοιτάσματα που φαίνονται να είναι μεγάλα στη δυτική και νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης. Εξ όσο γνωρίζω πρόκειται για τεράστια κοιτάσματα», είπε προσθέτοντας ότι αυτά είναι ασβεστολιθικά, παρόμοια σε ποιότητα με το αιγυπτιακό Zor, κάτι που ενισχύσει τη σημαντικότητα.

Σημαντικό έργο ο EastMed

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει να επιδείξει η Ελλάδα για τους αγωγούς, όπως ο EastMed ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Κρήτης και Ιταλίας.

«Ίσως έτσι η Ελλάδα να καταστεί ένας κόμβος στον ενεργειακό τομέα, καθώς το φυσικό αέριο που θα παραχθεί στο μέλλον αναμένεται να είναι περισσότερο. Ο αγωγός καίτοι ακριβός όπως υποστηρίζουν πολλοί, εν τούτοις ενδείκνυται να μελετηθεί σοβαρά για πολλούς λόγους όπως η ασφάλεια και η συνεργασία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κο Χριστοδούλου, σημαντική είναι και η προοπτική για πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται «οπουδήποτε, οποτεδήποτε και οσοδήποτε».

«Ωστόσο και εκεί θα πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες υποδομές, τόσο υγροποίηση όσο και το αντίστροφο», είπε.

Τι θα γίνει με την ελλαδική ΑΟΖ

Όσον αφορά στο ζήτημα οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο οποίο η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμα με καμία από τις γειτονικές χώρες, ο κος Χριστοδούλου συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο χρονίζει.

«Υπάρχουν νομικές δυσκολίες ώστε η Ελλάδα για να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, όπως έχει κάνει η Κύπρος. Είναι θέμα γραφειοκρατίας, έλλειψης σταθερής πολιτικής, ανεξαρτήτως από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και πολιτικής βούλησης. Αυτό που έκανε η Κύπρος, δηλαδή. Μπορεί να έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία, ωστόσο τι πρόβλημα υπάρχει ώστε η Ελλάδα να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Κύπρο, τη Λιβύη ή ακόμα και το τριπλό σημείο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου;», διερωτήθηκε.

Χρειάζεται συστηματική μελέτη

Έθιξε δε τη σημασία εκπόνησης μιας συστηματικής μελέτης των υποθαλάσσιων δομών μέσω σεισμικών ερευνών, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει είναι σπασμωδικές.

«Πλέον είναι θέμα πολιτικής και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα έχει πόρους. Η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών είχε κάνει ολόκληρη ημερίδα το 2012 και καθόρισε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας σε όλη την επικράτεια όπου υπάρχουν τέτοια κοιτάσματα υδρογονανθράκων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα οι διαδικασίες να προχωρήσουν σύντομα, διότι τα έσοδα που αναμένονται είναι πολλά, μεταξύ άλλων και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Τέλος, τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα πρέπει να αποκτήσουν έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, οποίος να είναι ανεξάρτητος από πολιτικές παρεμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ