Την Τετάρτη ξανά στη Βουλή για τις κρατικές εγγυήσεις

Στον κυκλώνα αντεγκλήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών καταλογίζει πολιτικές σκοπιμότητες στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος εμμένει σε εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή.

της Έλενας Καλυφόμματου 

Έντονα συγκρουσιακό κλίμα επικράτησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών μεταξύ Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, και δη Κωνσταντιίνου Πετρίδη και Νικόλα Παπαδόπουλου, με φόντο το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.

Πέτρα του σκανδάλου και πάλι, ο Γενικός Ελεγκτής, με τον Υπ. Οικονομικών να καταγγέλλει εκ νέου τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για μικροπολιτική.

"Είναι με λύπη που παρατηρώ ότι στη σημερινή συζήτηση δεν έγινε μια δημιουργική ζύμωση απόψεων. Κάποιοι επέλεξαν τη μικροπολιτική, τους υψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς. Είναι οι ίδιοι, οι οποίοι δεν ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την πρώτη φορά", ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του.

Αντιστρέφει τα πυρά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας πως η  Κυβέρνηση της διαπλοκής αρνείται τον έλεγχο.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «Η πολιτική απάτη της Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζεται, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών. Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αποφάσισε να αποσύρει το ν/σ των κρατικών εγγυήσεων κάτω από την πίεση των τραπεζών γιατί θεωρούσαν ότι ήταν πάρα πολύ χαμηλά τα επιτόκια του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως επειδή δεν ήθελαν τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή».

Θετικά βλέπει το νομοσχέδιο το ΑΚΕΛ.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του Βουλευτή του κόμματος Στέφανου Στεφάνου ο οποίος δήλωσε πως "Οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με άλλα εργαλεία και την ίδια ώρα να υπάρχει διαφάνεια έλεγχος και στόχευση στην κατανομή των εγγυήσεων για να εξυπηρετηθεί ορθολογικά ο στόχος, για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία και πρωτίστως να βοηθηθούν όλες εκείνες οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν πρόσβαση προς τις τράπεζες, για να μπορούν να τύχουν δανειοδότησης και αυτές οι επιχειρήσεις κατά βάση είναι οι μικρομεσαίες".

Σε παρέμβασή του, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Κεντρικός Τραπεζίτης διευκρίνισε Πως κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στις τράπεζες πως θα δανείσουν και σε ποιους.

" Οι θεσμοί δεν έχουν αρμοδιότητα να υποδείξουν στις τράπεζες, πως θα δώσουν δάνεια και σε ποιους θα τα δώσουν. Υπάρχουν οδηγίες από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν οι τράπεζες ξεφύγουν από τις οδηγίες, τότε θα έρθει ο επόπτης (SSM) και θα ζητεί προβλέψεις, με τις τράπεζες στο τέλος να θέλουν κεφάλαια", σημείωσε ο κ. Ηροδότου

   Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Οικονομικών για να συζητηθούν οι τροπολογίες που έχουν καταθέσει τα κόμματα, προκειμένου να προλάβουν την Ολομέλεια της Πέμπτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ