«Σκάκι» νομοσχεδίων στην τελευταία ολομέλεια

Η Κυβέρνηση απέσυρε χθες το νομοσχέδιο για τα Δικαστήρια, η αντιπολίτευση θα περάσει τις κρατικές εγγυήσεις και πιθανότατα και τις προτάσεις για τις εκποιήσεις

του Χρίστου Πέτρου 

Στη σημερινή τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας, και μετά από την χθεσινή απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Δικαστήρια, οδηγούνται προς ψηφοφορία προτάσεις της αντιπολίτευσης για τις εκποιήσεις.

Πρόκειται για ζήτημα του οποίου την έκβαση αναμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον εκτός από τα πολιτικά κόμματα και οι παράγοντες των Τραπεζών αλλά και του Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι θεωρούν πως σε περίπτωση που «αγνοηθούν» οι υποδείξεις τους, θα υπάρξει κίνδυνος απορρύθμισης συνολικά του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα, πέραν από τους ιθύνοντες των κυπριακών τραπεζών, προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη απορρύθμιση λόγω της επιμήκυνσης διαδικασίας εκποιήσεων (και άρα εκτροπή από την διαδικασία μειώσεις των ΜΕΔ, ισολογισμού των τραπεζικών ιδρυμάτων κλπ) έγιναν και από ξένους οίκους αξιολόγησης

Με χθεσινή κοινή τους δήλωση, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, απέσυραν το περιβόητο νομοσχέδιο για τα Δικαστήρια αφού οι τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης το καθιστούσαν διαφορετικό από αυτό που η ίδια η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει και καταθέσει. «Ενδεχόμενη ψήφιση τους θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μας οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013», αναφέρει η ανακοίνωση για τις σχετικές με το νομοσχέδιο τροπολογίες που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση.  Το εν λόγω νομοσχέδιο, χάριν του οποίου υπενθυμίζεται πως συμφώνησαν κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η ΕΔΕΚ να συναινέσουν στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Ιανουάριο,  προέβλεπε δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια, που θα επέτρεπε εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών αλλά και εκποιήσεων.

 

Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, Νόμος της Αντιπολίτευσης οι κρατικές εγγυήσεις

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της τελευταίας πριν τη διάλυσή της για τις βουλευτικές εκλογές, θα βρεθεί σήμερα το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €1 δισεκατομμυρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

 
Η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών συζήτησε χθες τις προτεινόμενες τροπολογίες των κομμάτων.

«Υπερπηδώντας όλα τα ουσιαστικά και διαδικαστικά εμπόδια που τέθηκαν ενώπιον μας, η επιτροπή οικονομικών σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία, λίγες ώρες πριν την τελευταία ολομέλεια, έλυσε το γόρδιο δεσμό των κρατικών εγγυήσεων και οδηγεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια προς ψήφιση», ανέφερε η Πρόεδρος της επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις μετά την έκτακτη συνεδρία της επιτροπής.
 
Σύμφωνα με τη κ. Ερωτοκρίτου, αλλάζει η κατανομή των ποσών των κρατικών εγγυήσεων, με €300 εκατομμύρια να κατανέμονται σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, €550 εκατ. σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και €150 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και κριτήρια βάσει του αριθμού των εργαζομένων και του κύκλου εργασιών. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προνοούσε €300 εκατ. σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα €700 εκατ. για όλες χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είχε απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα την Τρίτη «το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση». Η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε, «έχουν ανάγκη ρευστότητας και ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να παραχωρηθεί αυτή η ρευστότητα είναι μέσω του σχεδίου που έχει υποβάλει η Κυβέρνηση και του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €1 δις προνοούν επιμερισμό του κινδύνου σε 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες (σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης), ενώ η συνολική ρευστότητα που θα παραχωρηθεί ανέρχεται σε €1,43 δισ.

Πηγές: Economy today / KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ