«Μπαλώματα», «Ασπίδες», «Μπηχτές» και «Αντισυνταγματικοί Νόμοι» της Τελευταίας Ολομέλειας

Σημαντικά νομοσχέδια για την οικονομία και τους εργαζομένους ψήφισε στην τελευταία της συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής

του Χρίστου Πέτρου 

Mε φινάλε γκραν γκινιόλ έκλεισε τις εργασίες της η Βουλή, αφού στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας τέθηκαν προς ψηφοφορία μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια. Ωστόσο κάποια εξ αυτών όπως επεσήμαναν ήδη έγκριτοι συνταγματολόγοι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιφέρουν "κύμα" αναπομπών λόγω αντισυνταγματικότητας ομοίως με το 2016 και το τότε κλείσιμο της Βουλής, αφού δεν προηγήθηκε για αυτά η δέουσα προεργασία και διαμόρφωση, ενώ κόμματα και κυβέρνηση εν πολλοίς για για προεκλογικούς λόγους, τα έφεραν στην τελευταία Ολομέλεια άρον άρον. 

Ο συνολικός αριθμός των νομοσχεδίων έφτασε τα 99! Κάποια εξ αυτών, όπως ο περιβόητος νόμος για τα «Δικαστήρια των Εκποιήσεων», θα τα κληρονομήσει η επόμενη Βουλή. Άλλα, ενώ πέρασαν κυριολεκτικά την υστάτη, όπως έγινε ήδη αναφορά, είναι πολύ πιθανόν να μην εφαρμοστούν αφού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπεμφθούν στη Βουλή ή να γίνει αναφορά τους από τον Πρόεδρο στο Ανώτατο, λόγω αντισυνταγματικότητας. Επίσης κάποια εξ' αυτών για τα οποία "βγήκαν μαχαίρια" κατά την προηγούμενη βδομάδα και ασκήθηκαν πιέσεις για τάχιστη υπερψήφιση προκειμένου η εφαρμογή τους να ελαφρύνει επιχειρήσεις και εργαζομένους από τα βάρη της πανδημίας, όπως το περιβόητο νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, θα εφαρμοστούν αν όλα παν' καλά τον ερχόμενο Ιούνιο.  

 

Τρίμηνη αναστολή εκποιήσεων αντί Δικαστηρίων

Με οριζόντια αναστολή μέχρι τις 31 Ιουλίου, «τακτοποιήθηκε» το θέμα των εκποιήσεων ακινήτων για ενυπόθηκα δάνεια.

Η πρόταση Βουλευτών του ΑΚΕΛ και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, έλαβε 48 ψήφους υπέρ και 6 αποχές.

Η συγκεκριμένη πρόταση που έγινε Νόμος, προνοεί αναστολή εκποιήσεων για:

  • Κύρια κατοικία αξίας μέχρι €500.000
  • Επαγγελματική στέγη πολύ μικρής επιχείρησης που εργοδοτεί λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομ. ευρώ,
  • Αγροτεμαχίων μέχρι €250.000.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη η απόσυρση του Νομοσχεδίου για τα «Δικαστήρια των Εκποιήσεων» που ουσιαστικά προέβλεπε δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια, που θα επέτρεπε την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών αλλά και εκποιήσεων. Από κοινού, Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν υποδείξεων μάλιστα και από τον Κεντρικό Τραπεζίτης, απέσυραν το Νομοσχέδιο επειδή οι τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ουσιαστικά του «άλλαζαν τα φώτα». Αμέσως και ως απάντηση στην απόσυρση από την κυβέρνηση, κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση μια σειρά προτάσεων που θα επέφεραν δραστική τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος για τα Δικαστήρια των εκποιήσεων, αποτέλεσε σημείο συναίνεσης της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης με την Κυβέρνηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 τον περασμένο Ιανουάριο.

Τελικά το όλο θέμα με τις εκποιήσεις, «διευθετήθηκε» με την τρίμηνη αναστολή και πρόκειται να συζητηθεί για πιο συνολικές και μακροχρόνιες αποφάσεις από την επόμενη Βουλή. Κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση κυρίως των Βουλευτών της ΕΔΕΚ, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να αποχωρεί προσωρινά από την Ολομέλεια. «Η τρίμηνη αναστολή δεν είναι λύση.  Για να προστατευθούν οι δανειολήπτες η λύση είναι η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας στο δικαστήριο ώστε να παρέχεται μια ισχυρή νομική αρωγή, μετά και την απόσυρση της σχετικής πρότασης νόμου από την Κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Καταχρηστικές ρήτρες: Νόμος «Ασπίδα» για τους καταναλωτές έναντι των τραπεζών

Με 43 ψήφους υπέρ και 3 αποχές, η Βουλή ψήφισε σε Νόμο την πρόταση για προστασία των καταναλωτών (φυσικών προσώπων) από τις καταχρηστικές ρήτρες που βάζουν οι τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις. Με τον νέο Νόμο, παρέχεται δυνατότητα σε καταναλωτές να προσφεύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας από τις τράπεζες αποζημιώσεις σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι στις δανειακές τους συμβάσεις υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες. Σημαντικές παράμετροι του νέου Νόμου είναι μεταξύ άλλων ότι θα έχει αναδρομική ισχύ καλύπτοντας όχι μόνο νέες (επικείμενες) δανειακές συμβάσεις αλλά και παλαιότερες (υφιστάμενες), ενώ δίνεται επίσης δυνατότητα (εξουσία) στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας για επιβολή κυρώσεων και προστίμων σε παραβιάσεις του υπό αναφορά Νόμου.

Υπογραμμίζεται ότι ο εν λόγω Νόμος αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα. Εξάλλου για αντίστοιχη διευθέτηση που να αφορά «πολύ μικρές επιχειρήσεις» οι οποίες εργοδοτούν μέχρι δέκα άτομα, αλλά και αυτοτελώς εργαζομένους, πρόκειται η νέα Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

 

«Πράσινο φως» και… μπηχτές, για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εν μέσω εντάσεων με 47 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 2 αποχές η Βουλή ψήφισε σε νόμο την πρόταση που κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με την οποία παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με 54 ισόποσες δόσεις, σε οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19. Ο νόμος αφορά συγκεκριμένα ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2016, 2017, 2018 και 2019 για επιχειρήσεις και αυτοτελώς, που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών 25% και άνω, και στοχεύει να τις ενθαρρύνει να παραμείνουν συνεπείς στις εξόφληση των οφειλών τους. Όπως εξάλλου τόνισε η κα Ερωτοκρίτου «παρασχέθηκε η δυνατότητα επιμήκυνση των 4 μη καταβληθέντων  δόσεων που θέτουν τον οφειλέτη εκτός του προγράμματος, στις 9 δόσεις».

Σημειώνεται ακόμη πως με τον εν λόγω Νόμο, υπάρχει δυνατότητα μείωσης μέχρι και 27% στα πρόσθετα τέλη, εάν οι οφειλέτες εξοφλήσουν με λιγότερες από τις 54 δόσεις τις οφειλές τους.

Οι εντάσεις που προκλήθηκαν κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία του εν λόγω νομοσχεδίου, αφορούσαν τοποθέτηση του Γιώργου Περδίκη των Οικολόγων ο οποίος υποστήριξε ότι «διεφάνη ότι της αφαίρεσης τόκων και επιβαρύνσεων από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, σε προηγούμενες ρυθμίσεις οι περισσότεροι που επωφελήθηκαν είναι αυτοί που είχαν να πληρώσουν και δεν πλήρωναν» ενώ πρόσθεσε πως «εννέα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών δύο Βουλευτές, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές […] Υπάρχει λίστα για ληξιπρόθεσμες μέχρι το 2017, που διατηρείται μυστική και είπε ότι ζήτησε επικαιροποίηση της λίστας».

Ακολούθως, Αβέρωφ Νεοφύτου, Μαρίνος Σιζόπουλος, Άγγελος Βότση και άλλοι Βουλευτές, απάντησαν στον κύριο Περδίκη κατηγορώντας τον ότι «υποβιβάζει τη συζήτηση» και λέει «αοριστολογίες». «Μέχρι σήμερα το κίνημα Οικολόγων, είχε τρεις  αρχηγούς και οι δύο από αυτούς, είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διαγραφές δανείων. Όταν υψώνουμε το δάκτυλο, να κάνουμε και αυτοκριτική. Δεν είναι απατεωνιά το μη εξυπηρετούμενο» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Προηγουμένως μάλιστα έκανε αναφορά για ανώτερο στέλεχος των Οικολόγων που «από ιδρύσεως της Δημοκρατίας έχει τη μεγαλύτερη διαγραφή δανείου, που φθάνει το 80% «της μάνας» πέρα από τους τόκους».

 

Τα πιθανώς «αντισυνταγματικά» νομοσχέδια

 Μερικά από τα νομοσχέδια που ψήφισε σε Νόμους η Βουλή κατά την τελευταία Ολομέλεια, είναι πιθανόν να μην εφαρμοστούν -τουλάχιστον προς ώρας-, αφού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα αναπέμψει στη Βουλή ή να κάνει για αυτά αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόκειται για νομοσχέδια εργατικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για

  • Νόμος για αναγνώριση του καθεστώτος μισθωτού σε εργαζόμενους υπό το σύστημα «αγοράς υπηρεσιών».
  • Τροποποιητικό νόμο για παροχή επιδόματος ασθενείας και επιδόματος ανεργίας για τους άνω των 63 ετών που εξακολουθούν να εργάζονται και δεν έχουν προχωρήσει σε αίτηση θεσμοθετημένης σύνταξης.

 

ΠΗΓΗ: Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ