Η Ερευνητική Επιτροπή θέλει να πάρει πίσω δεκάδες "χρυσά διαβατήρια"

Αποστέρηση των "χρυσών διαβατηρίων" των επενδυτών εισηγείται η Ερευνητική Επιτροπή στο Ενδιάμεσο Πόρισμά που έχει δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η Ερευνητική Επιτροπή εισηγείται στο ενδιάμεσο πόρισμά της για τα χρυσά διαβατήρια την εξέταση για την ενδεχόμενη αποστέρηση διαβατηρίων για συνολικά 49 φακέλους πολιτογραφήσεων ενώ εισηγείται επιπλέον να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης υπηκοότητας σε ακόμα 22 επενδυτές.

Το ενδιάμεσο Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής έχει δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα με τα ονόματα να είναι καλυμμένα ενώ στα συμπεράσματά της εισηγείται όπως για συγκεκριμένους επενδυτές να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας που έχει παραχωρηθεί μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Όπως αναφέρει η Ερευνητική Επιτροπή προχωρεί στις εν λόγω συστάσεις βάσει των όρων εντολής της που σημειώνουν ότι «εάν κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα τα οποία δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία».

Ως εκ τούτου αναφέρει ότι από τους 195 Φακέλους επενδυτών (417 πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους) που απόκτησαν την Κυπριακή Υπηκοότητα, η Ερευνητική Επιτροπή εισηγείται όπως για τους πιο κάτω 44 επενδυτές εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης, με βάση το άρθρο 113 του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου.

Επίσης, εισηγείται για άλλους 22 επενδυτές να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της πολιτογράφησης τους στο πλαίσιο άσκησης εγγενούς εξουσίας ή/και για λόγους προάσπισης των συμφερόντων της Δημοκρατίας ή/και του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνέχεια η Ερευνητική Επιτροπή κάνει αναφορά των φακέλων για τους οποίους εισηγείται να προχωρήσει η αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας ανά κατηγορία με τα ονόματα, ωστόσο, να έχουν "μαυριστεί" από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα καταγράφονται: 

  • 14 Πολιτογραφήσεις λόγω ενδεχομένως Ψευδών ή/και παραπλανητικών δηλώσεων (άρθρο 113(2)) και με ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα (άρθρο 116)
  • 7 Πολιτογραφήσεις λόγω του ότι έχουν καταδικαστεί εντός 10 ετών από την πολιτογράφηση τους (άρθρο 113(3)(δ))
  • 3 Πολιτογραφήσεις λόγω ενδεχόμενης εφαρμογής του άρθρου 113(4) του Νόμου (διαμονή σε ξένη χώρα για πέραν των 7 ετών)
  • 3 Πολιτογραφήσεις λόγω μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της πολιτογράφησης τους με βάση την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • 13 Πολιτογραφήσεις λογω κυρίως αρνητικών δημοσιευμάτων στα πλαίσια άσκησης εγγενούς εξουσίας ή/και για λόγους προάσπισης των συμφερόντων της Δημοκρατίας ή/και του δημοσίου συμφέροντος γίνεται εισήγηση για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης χωρίς να παραγνωρίζεται το τεκμήριο της αθωότητας.
  • 6 Πολιτογραφήσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση από διωκτικές αρχές και συστήνεται η παρακολούθηση τους
  • 3 Πολιτογραφήσεις για διάφορους άλλους λόγους.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που η επιτροπή εισηγείται την εξέταση για ενδεχόμενη αποστέρηση της υπηκοότητας του κύριου αιτητή (επενδυτές & διευθυντικά στελέχη) η εισήγηση επεκτείνεται και για τα μέλη των οικογενειών τους εάν πολιτογραφήθηκαν ένεκα της εν λόγω ιδιότητας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ