Offcanvas
Offcanvas

Κύπρος

Ανοδική πορεία για το οικονομικό κλίμα σε Κύπρο και ΕΕ

Ανοδική πορεία για το οικονομικό κλίμα σε Κύπρο και ΕΕ

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και απασχόλησης συνέχισαν την ισχυρή ανάκαμψή τους στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η DGECFIN (γενική διεύθυνση οικονομικών) της Κομισιόν, τον Απρίλιο του 2021, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψή του, κερδίζοντας πόντους 9,8 στην ΕΕ και 9,4 στην ευρωζώνη (ΕΑ) σε σύγκριση με τον Μάρτιο. 

Στο 109,7 στην ΕΕ και στο 110.3 στην ευρωζώνη, ο δείκτης ESI βρίσκεται σημαντικά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο και το προ-πανδημικό επίπεδο για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση του COVID-19 στην ήπειρο.

Επίσης, ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΕ) σημείωσε έντονη αύξηση (+9,9 μονάδες σε 107,9 στην ΕΕ και +9,3 μονάδες σε 107,1 στη ζώνη του ευρώ) , ανεβάζοντας τον δείκτη τόσο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο όσο και πριν από την πανδημία .

Στην Κύπρο ο δείκτης ESI αυξήθηκε σε 93,2 τον Απρίλιο από 84,7 τον Μάρτιο και ο δείκτης EEI σε 96. 8 από 92,6.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης ESI αυξήθηκε σε 97. 9 τον Απρίλιο από 96.9 τον Μάρτιο και ο δείκτης EEI μειώθηκε σε 105. 9 από 109. 3.

Στην ΕΕ, η αύξηση του ESI οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που ερευνήθηκαν (π.χ. βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές) και μεταξύ των καταναλωτών.

Ο ESI αυξήθηκε σημαντικά και στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, κυρίως στην Πολωνία (+11,3), ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (+10,7), την Ισπανία (+9,1), τη Γαλλία (+8,5), τη Γερμανία (+5,7) και την Ιταλία (+5.3). Χάρη στις τελευταίες αυξήσεις, το κλίμα και στις έξι χώρες υπερβαίνει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Χάρη σε μια ισχυρή αύξηση τον Απρίλιο (+9.9), ο δείκτης προσδοκίας απασχόλησης (ΕΕΙ) υπερέβη τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. Η βελτίωση οφείλεται σε πιο αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης σε όλους τους τομείς της έρευνας, δηλαδή στη βιομηχανία , υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές.

Τα αποτελέσματα του Απριλίου έφεραν το δείκτη στα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ το τελευταίο ισχύει και για τα σχέδια απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών, που ήδη ξεπέρασαν τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους από τότε. Σύμφωνα με τα αισιόδοξα στοιχεία για την απασχόληση, οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο ΕΕΕ, υποχώρησαν περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Η Τουρκία χτυπάει Ντουμπάι και Λονδίνο: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό πλούσιων κατοίκων και επενδυτών

Η Τουρκία χτυπάει Ντουμπάι και Λονδίνο: Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό πλούσιων κατοίκων και επενδυτών

Η Άγκυρα επιχειρεί να μετατρέψει τη γεωγραφική της θέση σε πλεονέκτημα, προσφέροντας σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις,…

Από τα €150,6 εκατ. στα €112 εκατ. οι κρατικές πιστώσεις για έρευνα στην Κύπρο

Από τα €150,6 εκατ. στα €112 εκατ. οι κρατικές πιστώσεις για έρευνα στην Κύπρο

Η χρηματοδότηση για Έρευνα και Ανάπτυξη μειώθηκε αισθητά το 2025, ενώ σε επίπεδο ΕΕ οι δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιούλιο του 2026

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές επιλέγει εταιρεία με βάση τις προσφορές - Στο 8,4/10 η συνολική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X