Πόσες πρέπει να είναι οι αποταμιεύσεις μας ανάλογα με την ηλικία μας;

Τι αποκαλύπτει έρευνα του Time για το πώς πρέπει να αποταμιεύουμε αναλόγως της ηλικίας μας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Πολλά πράγματα αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο ένα πράγμα παραμένει το ίδιο και αυτό είναι η σημασία της εξοικονόμησης για το μέλλον.

Τα των αποταμιεύσεων για το μέλλον συνήθως αποτελεί ένα μυστήριο και ένα σύνθετο αλγόριθμο για τους περισσότερους αφού όπως αποτυπώνεται και στα δεδομένα η ζωή δεν πάει πάντα σύμφωνα με το σχέδιο.

Η οικονομική κρίση που υπήρξε στην Κυπριακή Δημοκρατία την περίοδο του 2013 αλλά και στη συνέχεια η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε πολλά σχέδια που γίνονταν από τον καθένα μας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να ανατρέξουμε σε οικονομίες του παρελθόντος για να καλύψουμε οικονομικά κενά.Η «έκτακτη ανάγκη» για την οποία κάποτε ίσως να μαζεύαμε χρήματα, τελικά ήρθε και μάθαμε να ζούμε με αυτή.

5 τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα με απλές καθημερινές αλλαγές

Από την άλλη πλευρά, η καραντίνα ώθησε αρκετά άτομα στο να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα. Με τα ταξίδια, τις συναυλίες και γενικά τις κοινωνικές δραστηριότητες να έχουν σταματήσει ήταν μια καλή ευκαιρία να μείνουν λίγο παραπάνω ίσως κάποια χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το ερώτημα, όμως, που «τρώει» εδώ και χρόνια τον ανθρώπινο νου είναι το «πόσα χρήματα πρέπει να αποταμιεύσει κανείς ανάλογα με την ηλικία του».

Τα χρήματα που πρέπει να βάζεις στην άκρη

Σε αυτό το ερώτημα, λοιπόν, κλήθηκε να απαντήσει το αμερικανικό περιοδικό TIME ζητώντας τη βοήθεια αρκετών ειδικών, οι οποίοι έβγαλαν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Μπορεί για τα δικά μας δεδομένα το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να φαντάζει κάπως ουτοπικό, ωστόσο, αν κάποιος καταφέρει και το ακολουθήσει σε ένα μεγάλο βαθμό, τότε είναι σίγουρο πως όταν πάρει σύνταξη δε θα έχει να αγχώνεται για τίποτα.

20-30 ετών: 1 φορά τον ετήσιο μισθό σου

Σε αυτή τη δεκαετία συνήθως η αποταμίευση είναι άγνωστη λέξη. Το εισόδημα των περισσότερων είναι επίσης αρκετά χαμηλό και ίσα που καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης. Αν καταφέρεις κάποιες χρονιές αυτής της δεκαετίας να αφήνεις στην άκρη έναν μηνιαίο μισθό, τότε στο τέλος της ίσως να έχεις στην τράπεζα τουλάχιστον 1 φορά τον ετήσιο μισθό σου.

30-40: 3 φορές τον ετήσιο μισθό σου

Εδώ τα έσοδά σου αυξάνονται. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το ποσό της αποταμίευσης. Βέβαια, πρόκειται για μια «ακριβή» δεκαετία, γιατί συνήθως σε αυτή συνήθως θα κάνεις οικογένεια, θα αγοράσεις σπίτι ή αυτοκίνητο. Αν μπορέσεις να διατηρήσεις 3 φορές τον ετήσιο μισθό σου στην τράπεζα θα τα έχεις καταφέρει εξαιρετικά.

40-50: 6 φορές τον ετήσιο μισθό σου

Έχουμε να κάνουμε με τα καλύτερα εισοδηματικά χρόνια. Πολλοί σε αυτή τη δεκαετία θα πάρουν μια καλή θέση και θα αυξήσουν αρκετά τον μηνιαίο μισθό τους. Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσεις να κοιτάς και στα χρόνια της σύνταξης σιγά-σιγά.

50-60: 8 φορές τον ετήσιο μισθό σου

Το εισόδημα παραμένει αρκετά υψηλό και σε αυτή τη δεκαετία. Η σύνταξη, όμως, πλέον είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο στόχος εδώ είναι να έχεις καταφέρει να διατηρήσεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό 8 φορές τον ετήσιο μισθό σου.

60-70: 10 φορές τον ετήσιο μισθό σου

Αν έχεις φτάσεις μέχρι αυτή τη δεκαετία με δέκα φορές τον ετήσιο μισθό σου, τότε δε σε φοβίζει τίποτα. Θα περάσεις τα καλύτερα σου χρόνια και θα κάνεις όλα όσα δεν πρόλαβες νεότερος.

Όπως καταλήγει, ωστόσο, η έρευνα του TIME, η αποταμίευση και οι στόχοι είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση. Αν δεν έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα να αποταμιεύσεις όσα χρήματα αναφέρονται στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεσαι.

Επίσης, ένα καλό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσες να ακολουθήσεις από εδώ και πέρα είναι ο κανόνας του 4%. Να μπορείς δηλαδή να αποταμιεύσεις κάθε χρόνο ένα 4% του συνολικού ποσού που εισπράττεις. Ο μελλοντικός σου εαυτός κάποια μέρα θα σε ευχαριστεί γι’ αυτό, αναφέρει η έρευνα του TIME.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ