Αριθμοί που τρομάζουν: Λουκέτο για το 10% μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Τα οριστικά λουκέτα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρουν αύξηση της ανεργίας στο προσεχές μέλλον»

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Το «ξεκλείδωμα» και η έξοδος από το lockdown δεν έφερε χαμόγελα για όλες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Στέφανο Κουρσάρη, το 10% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρολά και έχουν βάλει οριστικά λουκέτο.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι «βάσει έρευνας με ενδεικτικές μετρήσεις που έχουν γίνει παγκύπρια, το 10% των επιχειρήσεων έχουν βάλει οριστικό λουκέτο». Πρόκειται για παγκόσμια τάση και μάλιστα σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, φτάνει το 17% των επιχειρήσεων. 

Αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημείωσε ο κ. Κουρσάρης είναι κλειστές από τον Νοέμβρη του 2019 με αποτέλεσα να φορτωθούν λειτουργικά και άλλα χρέη. Όπως σημείωσε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, τα λουκέτα αυτά είναι δεδομένο ότι θα επιφέρουν αύξηση της ανεργίας στο προσεχές μέλλον.

Μόνο περαιτέρω στήριξη θα κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις

Ο κ. Κουρσάρης υπογράμμισε ότι παρά τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπάρχει ανάγκη για πιο στοχευμένες παροχές.

«Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να παίξουμε τον ρόλο των επιστημόνων ή των αρμόδιων της πολιτείας. Εμείς ως υπεύθυνη οργάνωση ακολουθούμε τα διατάγματα» σημείωσε και πρόσθεσε πως αν υιοθετούνταν οι προτάσεις της ΠΟΒΕΚ θα βελτιωνόταν η κατάσταση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Ενδεικτικά ο κ. Κουρσάρης ανέφερε τα τρία βασικά σημεία των προτάσεων που κατέθεσε προς την κυβέρνηση η ΠΟΒΕΚ:

  1. Ένταξη όλων των επιχειρήσεων στα σχέδια στήριξης όπου η στήριξη να δίνεται βάσει λογιστικών ελέγχων. Αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων όπως επι παραδείγματι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το αυτοκίνητο (βαβεία, μηχανουργεία κλπ) δεν καλύπτονται με ικανοποιητικό τρόπο από τα σχέδια στήριξης τόνισε ο κ. Κουρσάρης
  2. Επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών εξόδων για τις τρεις περιόδους που εφαρμόστηκε Lockdown και έμειναν κλειστές οι επιχείρησες
  3. Διεύρυνση της Απευθείας στήριξης. «Καλό είναι αυτό που γίνεται αλλά είναι ανεπαρκές», σημείωσε ο κ. Κουρσάρης. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να συνδεθεί η απευθείας στήριξη με την απώλεια τζίρου, συγκρινόμενη με τους τζίρους του 2019.

 

Τα νέα μέτρα κάθε άλλο παρά βοηθούν

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα και συγκεκριμένα το “safe pass” ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ σημείωσε ότι μόνο σύγχυση προκαλούν του κόσμου και αυτό δε βοηθά την όλη κατάσταση.

Με τα νέα μέτρα «δημιουργείται ένα ομιχλώδες τοπίο. Επαναλαμβάνεται ότι επίσκεψή σε καταστήματα που έχουν εμβαδόν μικρότερο των 500τμ μπορούν να τα επισκέπτονται οι πολίτες χωρίς το “safe pass” αλλά τηρώντας τα υπόλοιπα μέτρα όπως μάσκας κλπ. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί» τόνισε.

Εξάλλου, το επαναλαμβανόμενο ανά 72 ώρες rapid test σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη είναι υπερβολικό και για τους εργαζομένους αλλά και για τους καταναλωτές και «θεωρούμε ότι με την χαλάρωση των μέτρων στις 17 Μαΐου, αυτό πρέπει να καταργηθεί» σημείωσε.

  

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ