Τι κερδίζει & τι χάνει η Κύπρος από την απόφαση των G7 για φόρο 15%

Η εφαρμογή συντελεστή ελάχιστης παγκόσμιας εταιρικής φορολογίας 15%, θα επηρεάσει σίγουρα την κυπριακή οικονομία. Η επίδραση αυτή όμως μπορεί να μην είναι αμιγώς αρνητική

Επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου

Την περασμένη Παρασκευή οι Υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

Τι σημαίνει και ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία αν πάρει σάρκα και οστά η απόφαση αυτή των G7.

Καταρχήν για την Κύπρο σημαίνει ότι θα υπάρξει αναγκαστική αύξηση κατά 2,5% στον υφιστάμενο φορολογικό της συντελεστή για τις ξένες εταιρίες και από το 12,5% που ισχύει σήμερα θα πάει στο 15%.

Είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο και την οικονομία της ως προς τις κινήσεις προσελκύσεις ξένων εταιριών ανέφερε ο καθηγητής οικονομικών στο Παν. Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή. Όπως επεσήμανε ο κ. Ζαχαριάδης ο «αντίκτυπος δεν θα είναι ‘’τεράστιος’’» αν ο ελάχιστος παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής φτάσει μέχρι το 15%. Ωστόσο όπως επισήμανε υπάρχουν έντονες και σοβαρές πιέσεις ο συντελεστής αυτός να είναι μεγαλύτερος από 15%. Αν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση, κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά πιο αρνητικό για την κυπριακή οικονομία.

Ευκαιρία εξέλιξης και μεταρρυθμίσεων

Μακροπρόθεσμα η εξέλιξη αυτή, είναι και μια ευκαιρία να μετεξελιχθούν σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης. Υπάρχουν ήδη στην Κύπρο κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα και «επισημαίνεται ότι είναι σχετικά υψηλού επιπέδου και καλές οι λογιστικές και άλλες υπηρεσίες που προσφέρουμε στην Κύπρο». Αν καταφέρουν οι επιχειρήσεις αυτές των υπηρεσιών να παραμείνουν αποδοτικές και να βελτιώσουν το κομμάτι του κόστους εργασίας τους, δεν θα καταγραφεί κατ’ ανάγκη ένα μακροπρόθεσμο πλήγμα στην Κύπρο.  

Με αυτή την εξέλιξη επίσης, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για ταχείες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και θα καταστήσουν την Κύπρο πιο ανταγωνιστική.

Δύσκολο για την Κύπρο να «παρακούσει»

Με δεδομένο ότι την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα την υποστηρίξουν και όλα τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη, δεν φαίνεται κάποιος τρόπος η Κύπρος να μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την απόφαση. Αν και μπορεί να μην είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει μια τέτοια «οδηγία» η Κύπρος ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ είναι «πολιτικώς αναγκασμένη» λόγω της τεράστιας πίεσης που θα υπάρξει.

Εξάλλου «όταν χώρες όπως η Ιρλανδία που "επένδυσε" στην προσέλκυση πολυεθνικών έρχεται και δέχεται αυτή την εξέλιξη μη μπορώντας να κάνει κάτι, τότε μπορούμε να φανταστούμε τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος για το ενδεχόμενο να παρακούσει στην εξέλιξη αυτή» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Η φορολογική εναρμόνιση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών, είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη ευρύτερα. «Είναι με αυτό τον τρόπο που πολίτες και πολιτικοί των ισχυρών κρατών της ΕΕ μπορεί να πεισθούν για μια ομοσπονδιακή προσέγγιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της οποίας θα δαπανώνται όπου χρειάζονται σχετικά κεφάλαια, αντί να δανείζονται όπως γίνεται μέχρι σήμερα». Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μια διασφάλιση η οποία απαντάται στην φορολογική εναρμόνιση σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη. «Είναι μια διασφάλιση ότι θα μετεξελιχθεί η Ευρωζώνη σε μια  ομοσπονδία. Όταν υπάρχει ύφεση σε ένα μέλος της Ένωσης, να μπορεί να το ενισχύσει χωρίς να το φορτώνει δάνεια όπως έγινε επί παραδείγματι με την περίπτωση της Ελλάδας».

Η διαδικασία υλοποίηση του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου

Σημειώνεται ότι η απόφαση των G7 δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά πρέπει πρώτα να περάσει από κάποια στάδια και να πάρει το «πράσινο φως» στο καθένα απ’ αυτά.

Την απόφαση των G7 θα συζητήσουν τον επόμενο μήνα και θα διαβουλευθούν μεταξύ τους οι G20, δηλαδή οι 20 πιο ισχυρές οικονομικά χώρες του κόσμου. Διαβουλεύσεις θα γίνουν επίσης και σε επίπεδο ΟΟΣΑ. Μέρος σε αυτές τις διαβουλεύσεις εκτός από τα μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, θα λάβει και η ΕΕ.

Μετά τις πρώτες ενημερωτικές και διαπραγματευτικές συναντήσεις, η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί στην συνάντηση που θα έχουν οι Υπουργοί Οικονομικών των G20 τον ερχόμενο Οκτώβριο και τότε να τεθεί σε λειτουργία.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ