Προειδοποιήσεις για την αβεβαιότητα και την επανεμφάνιση του ιού

Στην Εαρινή Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πέραν της αισιοδοξίας για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, υπάρχουν προειδοποιήσεις για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει σήμερα στην δημοσιοποίηση της Εαρινής Έκθεσης για το 2021, με την οποία προειδοποιεί για την αβεβαιότητα που ακόμα υπάρχει λόγω της πανδημίας αλλά και τις προοπτικές που δίνονται λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση 34 σελίδων του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η ανάπτυξη εμβολίων και η πρόοδος στα εμβολιαστικά προγράμματα τόσο στην Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να οδηγούν σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19 και να επιτρέπουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η περίοδος που ακολουθεί θα πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη της σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Δεν πρέπει να αποσυρθούν βεβιασμένα τα μέτρα στήριξης...αλλά

Από τη μια τα μέτρα δεν θα πρέπει να αποσυρθούν βεβιασμένα στερώντας αναγκαία ρευστότητα από υπό ομαλές συνθήκες βιώσιμες επιχειρήσεις και προκαλώντας προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της οικονομίας και στην αγορά εργασίας και από την άλλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του δημόσιου χρέους και η αναγκαιότητα διατήρησης του σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την εξυπηρέτηση σου.

Γι’ αυτούς τους λόγους δημόσιοι πόροι θα πρέπει να στηρίζουν μόνο βιώσιμες δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας και νοικοκυριά τα οποία θα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Η επιστροφή σε πλεονασματικό προϋπολογισμό, η δημιουργία και διατήρηση αποθεματικών, ο περιορισμός του υπερδανεισμού και η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος θα πρέπει να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στο επίκεντρο του δημοσιονομικού σχεδιασμού. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ισχυρότερη από την αρχικά προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας για το 2021.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στις 18 Μαΐου32 «εκτιμάται ότι η κυπριακή οικονομία για το 2021 θα επιταχυνθεί από την αρχική εκτίμηση ύψους 3,7% σε ρυθμό μεταξύ 4,5%-5,0%».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης επιδρούν σημαντικά στην οικονομία και με την απόσυρση τους θα υπάρξει αρνητική επίδραση.

Παραμένει η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι από την πανδημία

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση παραμένει η αβεβαιότητα στην κυπριακή οικονομία λόγω της πιθανής επαναφοράς του ιού αλλά και των μόνιμων επιπτώσεων που άφησε η πανδημία στην κυπριακή οικονομία.

Συγκεκριμένα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρούει τον κώδωνα:

(α) του κινδύνου επαναφοράς περιοριστικών μέτρων και μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω πιθανών νέων μεταλλάξεων του υιού και

(β) των πιθανών μόνιμων διαφοροποιήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες και στον τρόπο διεξαγωγής της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ταμείο Ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεις

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και σε συνδυασμό με την ευκαιρία και τη στήριξη που προσφέρεται μέσω του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ είναι απαραίτητο όπως η Κύπρος προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας τα διαθρωτικά προβλήματα και αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα της επιτρέψουν να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και ευελιξία της, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να δημιουργήσει συνθήκες για ψηλότερο και διατηρήσιμο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα θα δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για το σύνολο των πολιτών και σημαντικότερα των μελλοντικών γενιών, θα ενισχυθεί η ικανότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην οικονομία και θα δημιουργηθούν συνθήκες και αποθεματικά για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ