Reuters: "Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραβίασε τους δικούς της κανόνες για τα διαβατήρια"

Δημοσίευμα του Reuters σχολιάζει τα όσα ειπώθηκαν μετά την παράδοση του Τελικού Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τα "χρυσά διαβατήρια".

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η κυπριακή κυβέρνηση παραβίασε το νόμο σε αμέτρητες περιπτώσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας σε χιλιάδες ανθρώπους, σχολιάζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετά την παράδοση του Τελικού Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση σημειώνει ότι το σχέδιο, από το οποίο επωφελήθηκαν σχεδόν 7.000 άτομα, λειτουργούσε σε κενό για περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς επαρκή εποπτεία και χωρίς ελέγχους και ισορροπίες.

Το υπουργικό συμβούλιο του νησιού, υπεύθυνο για την "σφράγιση των χρυσών διαβατηρίων", παραβίασε το νόμο σε αμέτρητες περιπτώσεις, αναφέρει το Reuters, χρησιμοποιώντας την έκφραση του Προέδρου της Επιτροπής για "μαζική παρανομία".

Σημειώνει επίσης ότι η "δεξιά κυβέρνηση της Κύπρου", η οποία υπερασπίστηκε το Πρόγραμμα πριν από την απόσυρσή του, δήλωσε ότι η έκθεση φαίνεται να μην αποδίδει κακομεταχείριση ή εγκληματική ευθύνη στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Νικολάτος παρέδωσε τα αποτελέσματα έρευνας εννέα μηνών στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου τη Δευτέρα. Ένας εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να μελετήσει τα ευρήματα της έκθεσης και δεν έχει περαιτέρω σχόλια προς το παρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

Το σχέδιο της Κύπρου ανανεώθηκε και μπήκε πιο επιθετικά από το 2013 και μετά, έως ότου ισχυρισμοί για πιθανή διαφθορά που επισημάνθηκαν σε μια έκθεση στο δίκτυο Al Jazeera πέρυσι ανάγκασαν τις αρχές να τραβήξουν την πρίζα του Προγράμματος.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται επίσης η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, που "προσπαθεί να υπερασπιστεί την κυβέρνηση", «Η υποβολή της έκθεσης κλείνει ή πρέπει να κλείσει έναν παρατεταμένο κύκλο πολιτικής έντασης και ένα τοξικό κλίμα που στοχεύει κυρίως τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

Οι κυπριακές αρχές παραχωρούσαν διαβατήριο σε αιτούντες που πληρούσαν μια ελάχιστη επενδυτική απαίτηση, η οποία είχε τιμή 2 εκατομμυρίων ευρώ στην τελική της μορφή.

Ένα κυπριακό διαβατήριο παρέχει δικαιώματα ταξιδιού, εργασίας και διαμονής χωρίς βίζα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών.

Το σχέδιο ήταν δημοφιλές στους Ρώσους και τους επενδυτές από την Ασία. Όμως περισσότερα από τα μισά διαβατήρια δεν έπρεπε να είχαν χορηγηθεί, είπε το εξεταστικό συμβούλιο, αν και αναγνώρισαν ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιστραφεί αυτό.

Αυτά τα διαβατήρια εκδόθηκαν κατά κύριο λόγο σε μέλη οικογενειών των αιτούντων επενδυτών

Το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας ότι σε 85 άλλες περιπτώσεις η Ερευνητική πρότεινε την πλήρη κατάργηση της ιθαγένειας είτε για «εγκλήματα είτε για άλλα αδικήματα».

Τελειώνοντας, σημειώνει ότι ο Νικολάτος είπε ότι οι αρχές συνέχισαν να εκδίδουν διαβατήρια σε εξαρτώμενα άτομα, παρόλο που η κυβέρνηση προειδοποιήθηκε το 2015 και το 2016 από τον επικεφαλής νομικό σύμβουλό της ότι η πρακτική ήταν πιθανώς παράνομη.

Η Κύπρος κατάργησε το πρόγραμμα στα τέλη του 2020 μετά από αποκάλυψη ότι όχι μόνο καλόπιστοι επενδυτές επωφελήθηκαν από αυτό, αλλά και φυγάδες από τη δικαιοσύνη ή από άτομα με πολιτικές διασυνδέσεις, στα οποία θα χορηγούντο διαβατήρια μετά από επένδυση τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ